Objavite rat mrskom celulitu i recite mu zbogom zauvijek!

Kada biste žene raznih dobi, tjelesne građe i životnih navika pitali što smatraju jednim od svojih najvećih fizičkih nedostataka, vjerojatno bi većina izdvojila – celulit. Ovaj estetski problem ima brojne i različite uzroke i ne može se u svakom slučaju tretirati jednako. Zimski mjeseci pravi su trenutak da tom dosadnom problemu najavite rat, a najučinkovitija borba je ona koja se vodi na više frontova

Zašto nastaje celulit?

Na bedrima, stražnjici, trbuhu pa čak i na rukama…Celulit se može pojaviti bilo gdje i pritom doista nije izbirljiv. Kada o njemu govorimo, koristimo eufemizam „narančina kora“, dok medicinski rječnik preferira termin lipodistrofija – poremećaj metabolizma masti, popraćen neravnomjernim stvaranjem i rasporedom masnoga tkiva. Celulit pogađa više od 90 posto žena, svih dobnih skupina i svih tipova tjelesne građe. 

No, zašto zapravo nastaje celulit? Javlja se kao povećanje volumena ili broja masnih stanica smještenih ispod kože, a posebno je osjetljiv na hormone – upravo zato i jest toliko čest kod žena. No, njegovi uzroci nisu uvijek isti i zahtijevaju različite tretmane kojima se postižu više ili manje učinkoviti rezultati. 

Iako su hormoni najčešći razlog nastanka narančine kore, na stvaranje celulita znatno utječe i genetika, ali i razne životne navike. Nepravilna prehrana, bogata šećerima i lošim mastima, slabo kretanje, nedovoljan unos vode svakako ga neće otjerati.

Stručnjaci najveći dio problema vide u sjedilačkom načinu života. Manjak fizičke aktivnosti potiče skladištenje masti i toksina u organizmu, kao i probleme s cirkulacijom, a svi oni zajedno stvaraju plodno tlo za nastanak ove mrske pojave. 

Razne vrste ‘narančine kore’

Kao što ne nastaje uvijek iz istih razloga, tako ni sve vrste celulita nisu iste. Razlikujemo tri različita tipa:

Adipozni celulit: najrašireniji je i sve ga (pre)dobro poznajemo. Rezultat je prekomjerne težine, ali javlja se i kao posljedica konzumiranja hrane bogate šećerima. Za njega je zaslužan višak energije koju unesemo hranom, a ne potrošimo je.

Vodeni celulit: povezan je s lošom cirkulacijom, ali i sa zadržavanjem vode u organizmu. Javlja se kod svih žena, neovisno o morfologiji, a sjajna je vijest da borba protiv njega daje dobre rezultate. 

Fibrozni celulit: napada i „lijepi se“ za tkiva u našem tijelu. Osjetljiv je i bolan na dodir i najteže ga je iskorijeniti.  

Kretanje i zdrava prehrana – najbolja prevencija

Sport, sve vrste kretanja i hodanje preporučuju se kao prvi korak u promjeni navika s ciljem rješavanja problema celulita. Fizička će aktivnost potaknuti cirkulaciju, ali i procese izmjene tvari u organizmu.

Promjena prehrane također je važna karika u anticelulitnoj strategiji. Prije svega, potrebno je povećati unos vode – preporučena dnevna količina je od 1,5 do 3 litre. Ako vam se čini da nećete moći popiti toliko vode, slobodno uključite biljne čajeve, posebice onaj od koprive, a odličan izbor je i zeleni čaj. 

Od namirnica, birajte one s diuretičkim svojstvima i tako dodatno izbacite nakupljenu vodu. Šparoge, artičoke, krastavci, brusnice i kupus bit će vaši učinkoviti saveznici. Smanjite unos soli, što drugim riječima znači da na neko vrijeme zaboravite omiljene grickalice, procesiranu te gotovu i polugotovu hranu. Cjelovite, sezonske namirnice, sirove ili kratko termički obrađene, uz male količine maslinova ili bučinog ulja, najbolji su izbor.

Osim soli, celulit jako voli i šećer, stoga, znate što vam je činiti. Uostalom, zahvalni će vam biti i vaši zubi, a i koža lica. 

Tretmani u vlastitoj kupaonici

Kozmetička industrija predano radi i kontinuirano izbacuje nove formulacije krema, gelova i ulja čija je učinkovitost dokazana i potvrđena kliničkim studijama. Udruženi s vježbanjem i zdravom prehranom, ovi proizvodi mogu doista donijeti sjajne rezultate. Tržište je doslovno preplavljeno raznim preparatima pa stoga valja pažljivo i mudro birati.

Dermatolozi okupljeni u projektu Estetica Premium Product prošle su godine najboljim proizvodom za tretiranje celulita proglasili onaj domaćeg, ali globalno nagrađivanog brenda Nikel –  Control 365 Remove Cellulite.

Proizvod sadrži jednu od najučinkovitijih tvari namijenjenih poticanju cirkulacije – kofein, koji sprečava nakupljanje masti u stanicama te potiče njihovu razgradnju, a djeluje i kao prirodni antioksidans.

Osim toga, ovaj će sastojak poboljšati i lokalnu cirkulaciju te samim time smanjiti taloženje masti u potkožju – poboljšavajući protok krvi u problematičnim područjima, kofein pomaže u razbijanju masnih stanica i smanjenju tvrdokornog celulita.

Ciljani estetski tretmani koji doista djeluju

Pojačali ste kretanje, korigirali prehranu i učinili sve što ste mogli u vlastitom aranžmanu? Sada je vrijeme za profesionalnu pomoć. Tretmani u dermatološkim klinikama ili u ordinacijama estetske medicine, uz korištenje najnaprednijih uređaja i savjete stručnjaka, pomoći će vam da napravite najkonkretnije pomake u borbi protiv celulita.

Medcontour 

Izvor fotografije: Poliklinika Milojević

Med Contour Multipower je uređaj za nekirurško oblikovanje tijela koji koristi kombinaciju ultrazvuka i radiofrekvencije za smanjenje masnih nakupina, uklanjanje celulita i zatezanje kože lica i tijela. Nakon tretmana tijelo se samo pobrine za ostatke masnih naslaga koje razgrađuje putem bubrega i jetre, te izbacuje iz tijela, a celulit nestaje!

Encurve No. 1

Encurve je trenutno na tržištu najnapredniji aparat za nekirurško oblikovanje tijela. Njegova prednost je kontrolirana dostava energije u potkožne masne stanice putem specifične frekvencije emitirane energije (27.12 MHz) koja dovodi do apsorpcije energije i posljedičnog osciliranja masnih stanica što u konačnici dovodi do njihove smrti – pucanja njihovih membrana i oslobađanja staničnih dijelova koji se iz tijela odstranjuju putem mokraće fiziološkim procesima izlučivanja. Prednost navedene frekvencije je u tome što je apsorpcija specifična za masne stanice čime se štiti koža i okolna tkiva kao npr. mišići, a napadaju se masne stanice.

Stanje prije i poslije tretmana uređajem Encurve No. 1 Foto: Centar za estetsku kirurgiju Zoran Žgaljardić

LPG

LPG uređaj radi na principu mehaničke stimulacije: dva motorizirana valjka na različite načine masiraju tkivo, što potiče mikrocirkulaciju, vraća tonus i poboljšava kvalitetu i izgled kože, stimulira fibroblaste na proizvodnju kolagena i uništava masne stanice. Tretman je odličan za sve koji vježbaju i zdravo se hrane, ali se ne mogu riješiti lokaliziranih masnih naslaga i celulita, za žene u menopauzi koje ne žele da im hormoni pokvare planove vezane uz ostvarivanje željene linije, za tretiranje opuštene kože.

Mezoterapija i karboksiterapija

Mezoterapija je metoda koja se bazira na ubrizgavanju različitih aktivnih tvari na mjesta gdje je potrebno određeno djelovanje. Premda je većina ljudi povezuje s tretmanima čiji je cilj pomlađivanje i revitalizacija kože, jako dobre učinke ima i u tretiranju celulita. U tom se slučaju u kožu injektiraju sastojci koji tope masne naslage.

Tijekom karboksiterapije se, pak, koriste male količine ugljičnog dioksida, plina koji se aplicira u točno određene dijelove kože, nakon čega je u tkivu poboljšana cirkulacija, potaknuta limfna drenaža, a regija je jače opskrbljena kisikom i hranjivim tvarima, što pridonosi boljem izgledu kože.

Pročitajte još i ...