Kako se američki pojam ljepote razlikuje od europskog?

Okruženje u kojem odrastemo, steknemo prijatelje i izgradimo karijeru nevjerojatno utječe na naše poimanje ljepote, estetike i atributa koje preferiramo vidjeti. Nakon što čitav život provedemo u blizini ljudi koji su slični nama, nemamo potrebu preispitati svoje mišljenje, no susret s drugačijim mišljenjem mogao bi nas natjerati da o svojim standardima i kriterijima razmislimo dvaput.

Nacija megalomana?

Pri pogledu na žene koje se po američkim standardima smatraju najljepšima, odmah su vidljive razlike u odnosu na primjerice, europske ljepotice, čiji se pojam ženskog tijela i lica oduvijek promatra kroz ležernije naočale.

Ostatak svijeta često stanovnike SAD-a komentira pomalo pogrdnim tonom, no njihova se sklonost megalomaniji može jednostavno objasniti kulturnim razlikama u odnosu na Europljane. Iako je riječ o naciji poznatoj po multikulturalnosti, njihov je pojam estetike vrlo uniformiran – ideal ljepote u američkim očima je prilično strog, a svatko tko se prirodno u njega ne uklapa, učinit će sve što može da bi mu se barem približio.

Kardashian sisters reveal their new Spring Summer 2014 Kardashian Kollection for Lipsy., Image: 184493020, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) / 16 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dok se u Europi lijepima smatraju žene različitih građa tijela, dobnih skupina i modnih stilova, pri pomisli na tipičnu američku ljepoticu pred očima nam se odmah stvori slika Pamele Anderson, ili u novije vrijeme, Kim Kardashian. Jesu li su ogromne grudi, prepunjene usne i široki bokovi zaista stereotip koji toliko često vežemo za američko poimanje ženstvenosti?

Svijetla vs. tamna put

Jedna od glavnih razlika između američkog i europskog poimanja ženstvenosti je preferirana boja puti. Pritom se ne misli na rasu, već na tamnjenje ili posvjetljivanje prirodnog tena, karakteristično za mlađe, dobrostojeće bjelkinje.

U Americi mnoge žene, posebno bjelkinje, teže postići brončanu, preplanulu put, čak i usred zime. Česti odlasci u solarij, pretjerana upotreba proizvoda za samotamnjenje, kao i često izlaganje suncu bez zaštite, vrlo često dovodi do primjetnih oštećenja kože i uzrokuje znatno brže starenje.

Europljanke, s druge strane, posebno u sjevernijim zemljama, baš poput Azijatkinja, ne razumiju trend pretjeranog tamnjenja te čak teže postići što svjetliju put i zadržati njene prirodne „roskaste“ tonove koje smatraju odrazom zdravlja, mladolikosti, pa čak i društvenog statusa. Djelomično se takav stav može zahvaliti i povijesnom shvaćanju boje puti – svjetliji ten odražavao je visok društveno-ekonomski status, jer su prirodno tamniju put imali samo fizički radnici koji su većinu radnog vijeka proveli na otvorenom, pod jakim suncem.

Kako je tamniji ten postao estetski ideal Amerike? Popularizirala ga je, ni više ni manje nego slavna Coco Chanel, a do 1960-ih preplanula put postala je simbolom više klase, potpuno suprotno od europskog shvaćanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by خـانـمـە بـوێـرەكـان (@the_valiant_ladies) on

Postići brončani ten, unatoč prirodno blijedoj puti, počelo se smatrati znakom bogatstva, jer je tamnjenje podrazumijevalo da osoba ima vrijeme i novac koji joj omogućavaju putovanje u sunčanije krajeve.

Savršeno ravni, neprirodno bijeli zubi

Još jedna estetska karakteristika oko koje se između Amerike i Europe lome koplja je preferirana bjelina zubiju. Uz neprirodno brončani ten, američke dame, ali i gospoda, teže imati što savršenije, ravnije i bjelje zube.

Dok je u Americi besprijekoran osmjeh koji podsjeća na reklamu za stomatologa ideal kojemu svi streme, u Europi je potpuno neprirodno vidjeti osobu čiji zubi blistaju poput papira, a potpuno umjetni osmjeh smatra se odrazom nekvalitete vlastitih zubiju.

Također, ortodontsko liječenje zubiju mnogo je češće u Americi, pri čemu se i najmanja neravnina ili nesavršenost u položaju zubiju smatra ozbiljnim estetskim problemom vrijednim ispravljanja, dok se među europskim pjevačicama, glumicama i modelima često mogu vidjeti prirodni osmjesi s ponekim neravnim zubom, koji im, po mišljenju mnogih, daju na prirodnom šarmu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate Moss (@__katemoss) on

Estetski zahvati s vrlo uočljivim rezultatima

Naposljetku, kad su estetska medicina i kirurgija u pitanju, Amerikanke žele vidjeti puno dramatičnije rezultate od žena iz drugih zemalja. Povećanje grudi, odluči li se za njega primjerice Francuskinja, bit će suptilno i rezultirati grudima koje su tek za broj veće, no Amerikanka će poželjeti da njenu transformaciju uoči baš svatko tko je sretne.

Također, naglašavanje oblina odvedeno je sasvim novu razinu zahvaljujući Kardashian klanu, pri čemu su velike, široke stražnjice privukle više pažnje nego mnogi drugi estetski trendovi prije njih, a povećanje stražnjice jedan je od najbizarnijih trendova posljednjih godina.

Isto pravilo vrijedi i za neinvazivne zahvate – pitamo li Amerikanke, za suptilnost nema potrebe, jer čemu će vam punije usne, podignute jagodice ili zategnuto čelo, ako promjena na vama nije uočljiva iz velike udaljenosti?

Je li presudnu ulogu odigrala liberalizacija estetske medicine, ili je Amerika oduvijek „svijet za sebe“ koji igra po svojim pravilima, ne mareći za trendove koji vladaju u ostatku svijeta? Bilo kako bilo, možemo zaključiti da je ljepota svakako u očima promatrača, ili u ovom slučaju, u očima stotina milijuna promatrača.

Pročitajte još i ...