Dr. Dinko Bagatin: Zahvat koji s trbuha uklanja višak kože, masno tkivo i strije

NOT FOR COVER USAGE. US model Ashley Graham has partnered with Canadian plus-size fashion retailer Addition Elle to launch a bridal lingerie collection, White Essentials. ALL USAGES MUST CREDIT: CAMERA PRESS/ADDITION ELLE., Image: 372926955, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes and is not the copyright owner., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Radost nakon velikog broja izgubljenih kilograma ponekad se pretvara u pravu noćnu moru. Naime, zbog velikog gubitka kilograma i nemogućnosti brzog adaptiranja, koža ne može povratiti svoj normalni tonus i prilagoditi se novonastalom obliku tijela. Dodatni se problem javlja kada se opuste i razdvoje trbušni mišići, što se nerijetko događa kao posljedica trudnoće, a korigirati se može isključivo operacijom.

Kolumnist dr. Dinko Bagatin

Zahvat koji uklanja višak kože i učvršćuje trbušne mišiće

Masno tkivo na predjelu trbuha, praćeno viškom kože, izraženim strijama i oslabjelom trbušnom stijenkom predstavlja estetski i psihološki problem, veliko opterećenje, ali i zdravstvenu poteškoću.

Jedna od najsloženijih estetskih operacija, ali i zahvat koji zaista mijenja kvalitetu života – abdominoplastika („tummy tuck“) je korekcija kojom se rješavaju svi problemi regije trbuha. Ovaj zahvat istovremeno može ukloniti višak masnog tkiva i kože te učvrstiti cjelokupni trbušni zid, pritom uklanjajući  i strije ukoliko se one nalaze na tretiranom dijelu. Ovisno o pojedinačnom stanju, opseg zahvata varira od uklanjanja manjeg dijela obješene kože pa sve do estetsko-funkcionalne transformacije trbuha.

Dr. sc. Dinko Bagatin, dr. med., spec.opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije s pacijenticom Anamarijom

Nezadovoljna svojom figurom, na ovaj se postupak odlučila i 36-godišnja Anamarija na čijem su tijelu tri trudnoće i gubitak čak 30 kilograma ispisali svoje znakove. Unatoč svim naporima, višak kože na području trbuha uporno je odolijevao Anamarijinom trudu, a kao jedino rješenje preostala je abdominoplastika. U dosadašnjoj karijeri upravo ovaj makeover izdvajam kao jedan od svojih omiljenih, a ujedno je i najbolji primjer izvrsnog kandidata za postupak abdominoplastike.

Prije

Što s ožiljcima?

Ono što zanima svakog klijenta, uključujući i Anamariju, je hoće li ožiljci nakon abdominoplastike ostati vidljivi. Abdominoplastika je, ne zaboravimo, kirurška korekcija. Uključuje odstranjivanje kože, u nekim slučajevima i repoziciju pupka. Sve to za sobom ostavlja ožiljke, no oni se, ukoliko je moguće, smještaju u „nevidljive“ dijelove tijela.

Naime, pri korekciji se rez povlači iznad ili unutar urogenitalnog područja, a ako je koža opuštenija iznad pupka, rez se može smjestiti iznad genitalnog područja. Duljina reza lateralno se kreće prema zdjeličnim kostima, što uglavnom ovisi o količini kože koju treba odstraniti.

Ukoliko je moguće, rez pokušavamo smjestiti unutar linije kupaćeg kostima, a drugi rez oko pupka. Pri učvršćivanju trbušnog zida, šavovima se povezuje opušteno tkivo i ovojnica mišića, trbuh postaje napetiji, a mišićima se vraća stara pozicija.

Pregled Vectra XT 3D uređajem

Što očekivati od zahvata?

Cjelokupni pristup put je do dobrih rezultata. Naime, u slučaju abdominoplastike nije dovoljno samo procijeniti je li osoba kandidat za zahvat. Potrebno je detaljno ustanoviti stanje trbuha, usporediti proporcije tijela i definirati što očekivati od zahvata.

S obzirom na to da se radi o velikoj odluci, našim pacijentima nastojimo prikazati očekivane rezultate prije samog zahvata. Vectra XT 3D uređaj stvara projekcije rezultata zahvata, a zahvaljujući mnogobrojnim integriranim kamerama, daje kvalitetne trodimenzionalne fotografije cijelog tijela. Tako je Anamarija odmah mogla vidjeti kako će njezino tijelo izgledati nekoliko mjeseci nakon makeovera.

I glumica Ana Begić Tahiri u Poliklinici Bagatin napravila je pravi makeover. Kombinacijom abdominoplastike i VASERlipo ultrazvučne liposukcije, izgubila je 20 cm u struku i transformirala svoju figuru.

U Poliklinici Bagatin raspolažemo tehnologijom kojom je moguće ustanoviti svaki parametar relevantan za izvrstan rezultat zahvata. Posebnom medicinskom analizom tijela SECA mBCA 515 i mjerenjem obujma tijela Styku 3D tehnologijom, utvrđuje se stanje klijenta. Zahvaljujući najmoćnijoj 3D kameri na svijetu, u svega 30 sekundi producira se 600 detaljnih infracrvenih slika i preciznih mjera opsega kukova, bedara, struka i grudi, a ovakva mjerenja u Poliklinici Bagatin provode se kontinuirano – od prvih konzultacija do konačnog rezultata, kako bi se pratio napredak i slijed rezultata.

Uklanjanje masnog tkiva

Budući da je abdominoplastika prvenstveno metoda kojom se uklanja višak kože, za kompletne ju je rezultate poželjno kombinirati s liposukcijom, kako bi se dodatno uklonio višak masnih naslaga. U Anamarijinom slučaju paralelno s abdominoplastikom izveli smo VASERlipo ultrazvučnu liposukciju kojom se pomoću ultrazvučne energije griju i tope masne stanice.

Kombinacijom metoda, uz zatezanje kože istovremeno se uklanja sav višak potkožnog masnog tkiva, a zahvaljujući ovoj sofisticiranoj metodi liposukcije, skraćeno je vrijeme oporavka.

Poslije

Struk uži 15 cm

Iako abdominoplastika nije metoda mršavljenja, već oblikovanja figure, većina klijenata nakon zahvata izlazi nekoliko kilograma lakša i desetke centimetara „uža“. Promjene su vidljive odmah, a rezultati s vremenom postaju sve bolji.

Prije i poslije

Samim uklanjanjem viška kože Anamarija je bila gotovo pet kilograma lakša, a u struku je izgubila 15 centimetara. Dobivena je bolja kontura prsišta i trbušne stijenke, koža je zategnuta, a uz uži struk, figura je poprimila drukčiji oblik i ženstvenu siluetu. Anamarija danas uživa u rezultatima, opuštena, zadovoljna i bezbrižna, a steznika koji je dotada svakodnevno nosila, sada se samo prisjeća.

Pročitajte još i ...