Kako se rozacea ponaša ljeti?

Prema novijim istraživanjima, procjenjuje se kako diljem svijeta od rozaceje boluje više od 400 milijuna ljudi, što ovu bolest svrstava među najčešća kožna oboljenja na svijetu.

Kronična bolest čije je simptome moguće kontrolirati

Iako se nekada pretežno javljala u srednjoj i starijoj životno dobi, danas je sve češća i u mlađoj populaciji – zbog sve stresnijih uvjeta života, prejakog UV zračenja kojem smo izloženi, ali i sve učestalije genetske predispozicije.

Rozacea (rosacea) je kronična bolest, a ne trenutni poremećaj, zbog čega zapravo možemo govoriti samo o kontroliranju i ublažavanju simptoma te usporavanju progresije, a ne o potpuno izlječenju.

Riječ je o progresivnoj bolesti sklonoj recidivu, koju karakterizira crvenilo koje se postupno pojačava i vrlo se teško povlači, a najčešće je zahvaćeno područje obraza, nosa, čela i brade, iako se može proširiti i na vrat i područje iza ušiju.

Crvenilo, svrbež, peckanje, ali i prištići – simptomi nisu uvijek isti

U dermatološke ordinacije često dolaze pacijenti koji ne prepoznaju da je riječ o ovoj bolesti, a susreću se sa simptomima preosjetljivosti, peckanja i svrbeža kože lica, burnog reagiranja kože na najmanje podražaje te prištića praćenih crvenilom – iako prije nisu imali problema s prištićima.

S obzirom na to da je riječ o kroničnoj i progresivnoj bolesti, ključno je pravovremeno tretiranje – jer s vremenom ima tendenciju širenja te može uzrokovati brojne probleme, kako estetske, tako i zdravstvene.

Rozacea se može pojaviti u različitim oblicima, no glavno joj je obilježje crvenilo na sredini lica, praćeno nastankom vidljivih kapilara i sitnih prištića – a u težim oblicima praćena je i promjenama na nosu i očima.

Točan uzročnik nije poznat, ali okidači za nastanak simptoma jesu

Do danas nije otkriven točan uzročnik ove bolesti, no genetski faktor svakako je značajan – da bi se kod osobe razvila rozacea, krvne žile moraju biti vazolabilne (izrazito podražljive), a to je karakteristika koju nasljeđujemo genetikom.

Kapilare u koži prirodno se šire i skupljaju pod utjecajem temperaturnih promjena i drugih faktora, no one bi se trebale stegnuti i vratiti u prvotno stanje nakon što podražaj prođe. No, kod osoba sa slabom vaskularnom elastičnosti, kapilare se šire, ali nisu dovoljno jake kako bi se vratile u početno stanje te ostaju trajno proširene. Dakle, tanke žilice na licu ne pucaju, već se šire jer su izgubile sposobnost stezanja. Time dolazi do trajnog crvenila, a simptomi se s vremenom pogoršavaju.

Kad su u pitanju okidači bolesti – i tu postoji vrlo širok spektar podražaja koji mogu uzrokovati pojavu ili pogoršanje simptoma. Među njih spadaju masna i vruća hrana, jaki začini, alkoholna pića, probavne smetnje, hormonske promjena i labilan neurovegetativni živčani sustav, a pojavi bolesti može pogodovati i prisutnost bakterije Helicobacter pylori, kao i pretjerano množenje grinje Demodex folliculorum, koja živi na površini kože i u folikulama dlake.

Stanje se može drastično pogoršati u ljetnim mjesecima

Ipak, među najsnažnije „triggere“ koji rozaceju pogoršavaju i uzrokuju progresiju simptoma je izlaganje UV zrakama bez adekvatne zaštite – zbog čega se simptomi mogu drastično pogoršati upravo u ljetnim mjesecima.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Vivetta Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000861, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

U uznapredovanoj fazi bolesti, uz kronično crvenilo, ljuštenje kože, upale i peckanje, mogu se javiti i papule i pustule na koži, koje često pogrešno zamijenimo za klasične akne, kao i karakteristično zadebljanje kože na nosu – riječ je o tipičnoj kliničkoj slici uznapredovale rozaceje.

Dođe li do pojave ovih teških simptoma, liječenje postaje još teže i dugotrajnije, a rezultati neizvjesni – zbog čega se dermatolozi slažu kako je ključno bolest tretirati u ranijoj fazi i prevenirati pogoršanje i stvaranje upala.

Zašto je UV zaštita ključna?

Većina osoba pogođenih ovom bolesti ističe kako im se simptomi znatno pogoršavaju ljeti, a razlog je sunčevo zračenje.

Koža oboljela od ove bolesti već je sama po sebi preosjetljiva i smanjene elastičnosti, a izlaganje suncu bez zaštite dodatno uništava kolagen, oslabljuje krvne žile i doprinosi oštećenju dodatnih kapilara. Također, sunce može nepovoljno utjecati na proširene pore i uzrokovati proizvodnju veće količine sebuma u porama zbog pojačane aktivnosti žlijezda lojnica, što dovodi do začepljenja pora i pogoršanja prištića povezanih s ovom bolesti.

UV zaštita je ključna ne samo u prevenciji nastanka simptoma, već i u liječenju težih oblika bolesti. Upravo se kod osoba koje imaju genetsku sklonost nastanku rozaceje prvi znaci bolesti javljaju ljeti, jer je suncem oštećena koža mnogo tanja, slabija i podložnija nastanku crvenila, vidljivih kapilara i drugih povezanih simptoma.

Kako se rozacea može pogoršati ljeti?

Ako spadate među ljude čija je koža pogođena rozacejom, imajte na umu kako joj je u ljetnim mjesecima potrebno posvetiti posebnu pažnju – jer će se koža ponašati bitno drugačije nego u ostatku godine. Krema s visokim zaštitnim faktorom (minimalno SPF 30) apsolutni je prioritet – nanesite adekvatnu količinu proizvoda na lice, vrat i uši, čak i u oblačnim danima (jer UV zrake koje oštećuju kolagen i elastin prolaze i kroz oblake).

Eau Thermale Avène FLUID SPF 50+ pruža ultra širok spektar zaštite od UVA, UVB i HEV zračenja, a dolazi u laganoj teksturi koja je prilagođena i osjetljivoj koži, ne začepljuje pore i ne sadrži umjetne boje i mirise.

Ipak, pažnju obratite i na teksturu kreme koju odaberete. Iako se koža pogođena rozacejom može doimati suhom i sklonom ljuštenju, u većini slučajeva takva koža ima dovoljno sebuma, pa čak i pojačan rad lojnica te joj teške, masne kreme neće donijeti željen rezultat. Preteške formule mogle bi dovesti i do začepljenja pora i nastanka prištića te pogoršanja crvenila – pa radije birajte hidratantne formule, koje će osim visokog zaštitnog faktora donijeti i potrebnu dozu vlage i umirenja koži pogođenoj peckanjem.

U ljetu je moguće uživati – ali uz određena pravila

Kao i u ostatku godine, izbjegavajte agresivne proizvode koji sadrže alkohol, a hidrataciju bazirajte na dermokozmetičkim formulama prilagođenim koži sklonoj crvenilu te „čistim“ kremama na bazi vode, koje ne sadrže parfeme i agresivne sastojke.

Bioderma Photoderm AR SPF50+ tonirana je krema koja osim vrlo visoke UV zaštite, djeluje i na smanjenje crvenila lica te smanjuje pojavu vidljivih kapilara. Kreirana je kako bi istovremeno smanjila vidljivost crvenila i ublažila pogoršanje simptoma, štiteći kožu od štetnog UV zračenja.

Korištenje dermatoloških krema i pripravaka na recept može vašu kožu učiniti dodatno osjetljivom na sunce, pa svakako prije odlaska na godišnji odmor dogovorite plan liječenja sa svojim dermatologom. Na kraju, ne zaboravite – rozacea se u ljetnim mjesecima može pogoršati – no to ne mora nužno biti tako. Svakodnevno korištenje proizvoda s visokim zaštitnim faktorom, ne izlaganje direktnom suncu u vremenu kada je ono najjače, boravak u hladu, hidratacija laganim kremama te izbjegavanje alkohola i začinjene hrane može dovesti do izvrsnog kontroliranja simptoma – kako biste u ljetu uživali unatoč ovoj neugodnoj bolesti.

Pročitajte još i ...