Plus size modeli: kada građa tijela uvjetuje izgled, a kada je ipak moguće nešto napraviti?

Svijest o ljepoti u različitostima posljednjih je godinama zavladala i modnom scenom, pa se osim klasičnih ljepotica, sve češće u medijima i marketinškim kampanjama mogu vidjeti i plus size modeli.

Riječ je o djevojkama i ženama čiji fizički izgled i građa tijela odudara od standardne građe koju smo navikli gledati u medijima, prvenstveno kada su u pitanju kilogrami i obujam tijela. Plus size modeli redom su iznimno lijepe žene, pravilnih crta lica i zanosnih oblina, no karakterizira ih višak kilograma, kojeg ne priznaju kao nedostatak, već jednostavno kao dio svojeg šarma i jedinstvenosti.

Najslavnije plus size ljepotice – podrška milijuna sljedbenika

Iako star tek desetak godina, body positivity pokret osigurao je plus size modelima ogromnu podršku javnosti diljem svijeta. Počevši s marketinškim kampanjama koje su promovirale sliku realnih, svakodnevnih žena, pa sve do onih koje otvoreno slave osobe s viškom kilograma, plus size ljepotice probile su se i do najslavnijih svjetskih modnih pista.

Osim što ih poznati svjetski brendovi angažiraju kao zaštitna lica, svoje su poslovno carstvo proširile zahvaljujući snazi društvenih mreža. Instagram profili plus size modela posljednjih godina broje milijune sljedbenika, a najpoznatija među njima je Ashley Graham, čiji profil na Instagramu broji gotovo 7,5 milijuna pratitelja.

Može li se ljepota pronaći u svim veličinama?

Osim Ashley Graham, svjetsku modnu scenu pokorila je i Britanka Chloe Marshall, prva plus size manekenka koja je ušla u finale britanskog izbora za Miss. Taj joj je uspjeh otvorio brojne poslovne prilike, ali joj je pružio i platformu za širenje svijesti o ženskom samopouzdanju, pa često u svojim intervjuima i javnim nastupima naglašava kako žene ne moraju biti visoke i mršave da bi bile lijepe.

Na krilima plus size trenda, mnogi su se složili kako je ljepota gotovo uvijek u očima promatrača te kako se ona može pronaći u svim veličinama, no brojni su i protivnici ideje o promoviranju viška kilograma pod krinkom prihvaćanja različitosti.

U kojoj mjeri građa uvjetuje izgled i treba li se višak kilograma promovirati kao pozitivan?

Najveći broj kritika se odnosi na izrazito pretile osobe koje tvrde kako usprkos svojim kilogramima mogu biti zdrave i lijepe, ne priznajući zdravstvene rizike koje debljina nosi. Većina će nas se složiti kako veća stražnjica i bokovi ili pokoji kilogram viška nisu prepreka ljepoti i ženstvenosti, no veliki višak kilograma ne bismo smjeli zagovarati kao zdrav životni odabir.

U slučajevima kada građa tijela uvjetuje izgled, najbolje što možemo učiniti jest truditi se okrenuti zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, kako bi unatoč tjelesnim atributima koje smatramo svojim nedostatkom uspjele dovesti svoje tijelo do stanja s kojim smo zadovoljne i koje ne predstavlja zdravstvene rizike.

Višak kilograma ne znači zapuštanje tijela?

Najpoznatiji svjetski plus size modeli svojim primjerom su pokazale kako višak kilograma ne znači zapuštanje tijela, jer svojem izgledu posvećuju mnogo vremena i pažnje, a tretmani za uljepšavanje tijela i lica na njihovom su redovitom rasporedu.

Tuesday is my big debut in #NYFW!! I'm so excited to be showing my fall and holiday lingerie collection with @additionelle!! Be watching Addition Elle's periscope for all access backstage! #IAmSizeSexy #NYFW4ALL

Široke bokove, veću stražnjicu ili celulit možda ne možemo u potpunosti promijeniti, no tjelesne predispozicije ne smiju biti izlika za manjak brige o vlastitom zdravlju i izgledu.

I neke od nadolazećih plus size zvijezda, Australka La’tecia Thomas i Francuskinja Clementine Desseaux naglašavaju kako velik dio njihovog posla uključuje brigu o tijelu te smatraju kako o vlastitom izgledu nikada ne treba prestati brinuti.

Omiljeni tretmani plus size modela

Među najpopularnijim tretmanima u svijetu plus size modela su anticelulitni tretmani. Bilo da se odluče na masaže i anticelulitna ulja, ili su otkrile čari uređaja za oblikovanje tijela koji djeluju na razbijanje celulita, ove su slavne ljepotice redovite klijentice estetskih liječnika i salona za oblikovanje tijela.

As I am excited flying to Coachella for the first time, I also know I have only 2 outfits and sneaks so I won’t be quite the fashionista that I thought I’d be back when I was a teen, dreaming of going there to experience my American Hippie dream. However I am coming here with one of my favorite clients, I am covering the Festival for one of the coolest magazines and producing some cute style content on both coasts with my @lesmijotes team! Super excited to be a boring ass grown up and living my first Festival experience doing all that! My brain might blow the hell off but I am not gonna be bored burning by the pool! I decided to share some of my fave Festival styling with you since I am not planning on blowing you away with my actual looks this week-end as I’ll be busy chatting with actual style icons! #coachella #festivalstyle #style #streetstyle #teamwork #vogue #ootd #fashion #busy #work #weekend

A post shared by Clémentine Desseaux (@bonjourclem) on

Osim celulita, visoko mjesto na ljestvici problematičnih područja koje žele uljepšati jest podbradak. Iako skladnih crta lica, višak kilograma plus size modelima često stvara problem s podbratkom, kojeg se ponekad vrlo teško riješiti unatoč vježbanju i mršavljenju. Mnoge se od njih zato odlučuju na neinvazivne tretmane uklanjanja podbratka tretmanom Ultherapy, koji pomoću ultrazvuka zateže kožu i učvršćuje čitavo područje lica i podbratka, kako bi snažnije definirao liniju čeljusti.

Iako poznate po svojim oblinama i velikim stražnjicama, plus size modeli itekako brinu o estetici. Većina ih ne propušta tretmane uređajima koji neinvazivnim putem, koristeći revolucionarne tehnologije poput radiofrekvencije i ultrazvuka, mogu zategnuti stražnjicu, bokove, bedra i trbuh te ih učiniti glatkim i čvrstim, uz uklanjanje efekta opuštene kože.

Ashley Graham, uzor mnogim mladim ženama čije samopouzdanje pati zbog viška kilograma, priznala je kako se redovito trudi izgledati što bolje, a osim tretmana za oblikovanje tijela, podvrgnula se i laserskim tretmanima uklanjanja strija.

Pročitajte još i ...