Dr. Ivana Nola: Vitamin C – učinak na koži i “ispod kože”

Koncentrirane vitaminske formule zbog svog su učinka na kožu pokrenule svojevrsnu revoluciju u njezi kože i održavanju njenog zdravlja. Najsnažniji među njima, vitamin C, često se naziva i „kraljem“ njege lica, glavnim borcem protiv starenja, ali i zaštitnikom lijepog tena.

Ovaj moćni antioksidans posljednjih je godina postao hit sastojak o kojem i moje klijentice imaju najviše pitanja. Kako djeluje, je li kvalitetan serum dovoljan i postoji li način da se vitamin C unose u još dublje slojeve kože?

dr. Ivana Nola

Bez njega nema čvrste kože

Bez dovoljne količine vitamina C naše tijelo nije u mogućnosti sintetizirati novi kolagen, protein odgovoran za čvrstoću, elastičnost i gipkost kože. S godinama razina prirodnog kolagena u organizmu opada, a posljedice smanjene proizvodnje najvidljivije su upravo na licu – koža postaje opuštenija, bore izraženije, a lice gubi čvrste konture koje je nekad imalo.

Mixed citrus fruit. Lemon Lime and Orange, Image: 323445807, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Kako ovaj moćni vitamin djeluje na kolagen i zašto se smatra neophodnim za njegovu sintezu? Stanice kože odgovorne za stvaranje kolagena nazivaju se fibroblasti, a njihova aktivnost i učinkovitost direktno je vezana za razinu vitamina C u koži, jer on djeluje u sinergiji s enzimima odgovornima za umrežavanje i čvrstu strukturu kolagenskih vlakana.

Sprječava najvećeg neprijatelja mladolikog lica

Osim značajnog utjecaja na elastičnost i čvrstoću kože, vitamin C popularnost je stekao i zbog snažnog antioksidativnog djelovanja. Jedan od glavnih uzročnika starenja kože je oksidativni stres, oštećenje stanica nastalo zbog štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Josephine Skriver (josephineskriver / 29.01.2018): "bye now! what an amazing trip with an even more amazing team", Image: 361783241, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Riječ je o molekulama s jednim slobodnim elektronom viška, što možda ne zvuči opasno, no upravo su ti kisikovi slobodni radikali odgovorni za oštećenja proteina unutar stanica, ali i oštećenja DNA u koži. Oksidativni stres nemoguće je u potpunosti spriječiti, jer je riječ o prirodnom procesu unutar svakog organizma, no s godinama stanice gube mogućnost razgradnje slobodnih radikala prije nego uzrokuju oštećenja.

Upravo u toj činjenici leži iznimna snaga vitamina C – on slobodne radikale neutralizira, čime je prerano starenje kože i trajno oštećenje stanica na vrijeme spriječeno.

Koncentracija je iznimno važna

Iako su posljednjih godina topikalni proizvodi s vitaminom C zavladali tržištem, važno je napomenuti kako njihova učinkovitost nije uvijek na željenoj razini. Molekula ovog moćnog sastojka izrazito je nestabilna, a da bi bio učinkovit, proizvod ga mora sadržavati u optimalnoj koncentraciji.

Christy Turlington Burns arrives on the red carpet at the 2013 Glamour Women of the Year Awards, sponsored by L'Oreal Paris, to honor courageous and inspiring women who are changing the world on November 11, 2013 in New York City., Image: 176486406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Jedino će u toj koncentraciji vitamin C postići svoje glavne funkcije: borbu protiv štetnih kisikovih radikala i poticanje fibroblasta na sintezu novog kolagena. Odlučite li se ovaj snažni antioksidans nanositi putem krema i seruma, obratite pozornost i na obavezno korištenje proizvoda sa SPF-om, jer u kontaktu s direktnim suncem može izazvati mrlje.

Brže djelovanje i bolja učinkovitost

Kao i za ostale „skincare superheroje“, i za vitamin C vrijedi isto pravilo – način nanošenja često je važniji od samog sastojka. Najsnažniji učinak na stanice ipak ćete postići nanošenjem vitamina C direktno pod kožu, kako biste ga dostavili upravo tamo gdje je najpotrebniji.

Iznimni učinak vitamina C na kožu najvidljiviji je nakon injektivnog nanošenja, poput tretmana mezoterapijom. Ovim neinvazivnim tretmanom revitalizirajući sastojci, vitamini, minerali i antioksidansi ubrizgavaju se u dublje slojeve kože. Time se osigurava brže djelovanje i veća učinkovitost odabranih sastojaka, a rezultati se na licu primjećuju već nakon prvog tretmana.

Pomlađivanje, revitalizacija i dugotrajna zaštita od oštećenja

Ubrizgavanjem vitamina C u kožu, fibroblasti se trenutno potiču na proizvodnju kolagena i elastina, dok se stanice kože štite od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Kolika je zapravo razlika između lokalnog nanošenja ovog vitamina serumima i njegovog direktnog unošenja u kožu?

Zamislite molekule vitamina C koje se nalaze u kremi ili serumu. Osim što su nestabilne, a njihova učinkovitost uvelike ovisi o formulaciji proizvoda, nema prave garancije kolika će količina vitamina C zaista prodrijeti u dublje slojeve kože.

Portuguese fashion model Sara Sampaio in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie catalogue., Image: 324516816, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

U dvadesetima, kada je našoj koži potrebno tek malo osvježenja, serum će vjerojatno biti dovoljan, no ulaskom u tridesete, a posebice približavanjem četrdesetima, licu je potrebna snažnija revitalizacija, koju je moguće postići jedino dubljim unošenjem aktivnih sastojaka.

Osim čistog vitamina C, mezoterapijom se u kožu mogu unijeti i drugi revitalizirajući sastojci, koji će u kombinaciji s ovim antioksidansom licu dati snažan „val svježine i hidratacije“. Upravo zato je mezoterapija jedan od najpopularnijih tretmana u Poliklinici Nola u kojoj svaki tretman započinje detaljnom analizom lica i procjenom stanja kože, nakon čega se prema individualnim potrebama pacijentice slaže idealan mezoterapijski koktel.

Canadian fashion icon Linda Evangelista appears in the Erasa skincare 2016 advertising campaign., Image: 307961753, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Na taj se način koži istovremeno može pružiti i snažan anti-age tretman, ali i dubinska hidratacija i obnova, koja nam je potrebna i korisna u svim mjesecima, a posebice nakon ljeta, kada su oštećenja kože najistaknutija.

Sivkasta koža, sitne bore, manjak prirodnog sjaja

Pacijentice me često pitaju kako prepoznati koji je tretman idealan baš za njih? Mezoterapijski tretman najčešće preporučujem ženama čija je koža počela pokazivati znakove umora i starenja te onima koje su zbog stresa i životnog tempa izgubile sjaj i blistavost na licu.

Unošenje vitamina C i drugih aktivnih tvari u kožu osigurat će neophodnu pomoć u održavanju mladenačke svježine. Apliciranjem supstanci u gornje slojeve kože, oni će dospjeti i do dubljih slojeva, u kojima su zapravo najpotrebniji. Postupak mezoterapije ne traje dugo, a tvari se pod kožu unose mikroinjekcijama, koje su dovoljno tanke da tretman bude gotovo bezbolan.

Poput vraćanja sata

Kao i ostali dermatološki tretmani u Poliklinici Nola, i mezoterapija se bazira na potpuno individualnom pristupu. Svakoj koža ima svoje potrebe, pa i mezoterapijski tretman treba biti prilagođen specifičnim zahtjevima pacijentice, bilo da je riječ o postizanju sjaja i blistavosti tena, povećanju elastičnosti, ili pak vraćanju hidratiziranosti kože lica, vrata i dekoltea.

NOT FOR COVER USAGE. Eva Herzigova wearing GERRY WEBER - the New Capsule Collection, Image: 352042361, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR COVER USAGE., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Iz tog se razloga ovaj tretman preporučuje osobama svih dobnih skupina, jer se individualnom kombinacijom antioksidansa, hijaluronske kiseline, vitamina i minerala može djelovati na sve vrste problema tena.

Ovaj revitalizirajući tretman koji će na vašu kožu djelovati poput vraćanja sata, u Poliklinici Nola možete napraviti po cijeni od 1 550 kuna.

Pročitajte još i ...