Zašto ispadamo “koma” na selfiejima

Bili ste vani, super ste se proveli, snimili brdo fotografija, došli kući i samo pritisnuli „delete“ – ne želeći lošim snimcima kvariti uspomene na dobar provod. Kažu, najbolje su fotke bez namještanja, no to je najobičniji mit koji će razvrgnuti svaki fotograf kojeg pitate za mišljenje. Spontanim ćete snimcima biti zadovoljni jedino ako su se sve znane i neznane sile u trenutku okidanja poklopile (što se, budimo realni, iznimno rijetko događa), ako je vaše lice savršeno skladno i proporcionalno, ili treće – ako vas nije briga kako ispadate na slikama.

Četvrtog slučaja – nema. Umjesto da opalimo milijun fotki po večeri, bolje je stoga naučiti kako snimiti pristojan selfie. Jer, na fotografiju na osobnoj možda niste mogli utjecati, no kad ste sam svoj majstor, onda na neke stvari definitivno možete utjecati. Koliko toliko.

Prozor spašava stvar

Prva stvar na koju morate pripaziti je svjetlost, koju ne možete uvijek imati pod kontrolom, ali možete izvući najbolje iz danih okolnosti. Svatko se sigurno sjeća slučaja kad si je izgledao super u zrcalu, a onda okinuo selfie i zgrozio se nad viđenim. U kupaonici, pogotovo u onoj u kojoj nema prirodnog svjetla, često ne vidite nikakve mane na licu pa si već zbog toga izgledate mnogo bolje. No, umjetno svjetlo – i to ono koje dopire odozgora – nije vaš prijatelj. Pridonijet će, recimo, vidljivosti vaših podočnjaka.

Mnogo je bolja pozicija uz prirodno svjetlo: okrenite se, dakle, prema prozoru ili, još bolje, izađite van. Naravno, ne direktno na sunce – hlad će definitivno više laskati vašem tenu.

Poznata američka beauty vlogerica Michelle Phan kaže da ponekad uzme komad bijelog papira i drži ga ispod brade, što stvara prirodni odsjaj, osvjetljava lice i ublažava efekt dvostruke brade. Također, nikako se ne savjetuje fotkanje u podne, kad je svjetlost najintenzivnija – i radi najjače sjene po licu. „Zlatni sat“ termin je koji fotografi koriste za period kad sunce izlazi ili zalazi – i kad je svjetlost najmekša, najnježnija – i najzahvalnija za fotografiju.

Diskretni smiješak

„Ako se nasmijete, nijedna fotografija neće izgledati loše“, kažu vječni optimisti. Nda… dosta diskutabilna tvrdnja. Ljudi se često pretjerano smiju – iz neznanja ili nervoze – no taj ih osmijeh na fotografiji neće uljepšati. Ukratko, bolje da vam je uzor Mona Lisa nego Jim Carrey. Možda samo s mrvicu više energije. Znate onaj izraz – smiju vam se oči? E, to.

Maherica za selfieje Kylie Jenner također ima odličan savjet: samo slikaj. Slikaj puno. Ova je influencerica priznala da okine i po petsto selfieja prije nego što dobije onaj savršeni. “Ponekad čak i požalim što sam odmah postala jednu fotku ako mi kasnije uspije bolja“, priznala je, savjetujući da što više naginjete glavu u različitim smjerovima i lagano mijenjate kutove  – da na kraju imate veći izbor kadrova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner) on

Tu si možete pomoći i opcijom snimanja videa. Naprosto snimite sve te kretnje i nakon minutu-dvije pregledate snimku te izdvojite najbolje pozicije. Zvuči smiješno, ali možda čak možete napraviti screenshot i izvući svoj najbolji selfie ikad.

I Kim Kardashian ima savjet – spustite bradu i podignite kameru. Pomirite se, većina nas nije ona kategorija „nadljudi“ koji ispadaju dobro kad se snime odozdo. Neka donji dio mobitela bude u ravnini s vašim očima, ili još bolje, upotrijebite selfie štapić. Premda ćete s njim možda izgledati pomalo smiješno, baš vas briga – na fotkama ćete biti vitki poput supermodela.

I zagrebački fotograf Timor Šatara zagovara ako ne već selfie štap, onda maksimalnu udaljenost od kamere kako se zbog širokokutnog objektiva lice ne bi izobličilo. “Tako se osoba smješta u ambijent i definitivno ispada ljepše”, rekao nam je naš stalni suradnik. Također, bolje je da ne gledate ravno u kameru već da se snimite iz poluprofila.

Njegovo veličanstvo filter

Uz sve naše umijeće i fotogeničnost, filteri su ono na što se uvijek možemo osloniti. “Filter Valencia mi je slaba točka. To je naprosto filter iz snova, nekako napravi da svi izgledaju prekrasno“, rekla je australska fotografkinja i blogerica Candice Lake, koja je također preporučila aplikaciju Afterlight za uređivanje fotografija s mobitela. Voli i Facetune koji omogućuje suptilno zamućivanje, oblikovanje, preobrazbu i definiranje određenih regija lica. Blogerici Amandi Steele sviđaju se pak filtri na VSCO-u te izvrsne aplikacije Perfect365 i Adobe Photoshop Fix. Ne sviđaju vam se podočnjaci? Zamaglite ih. Zubi su vam žućkasti? Izbijeliti ih na Facetuneu.

Ono što je na Internetu ipak živi zauvijek. Zato je dobro na pameti imati još nekoliko stvari.  Recimo, ne pretjerujte s editiranjem, ipak je bitno da vas ekipa prepozna. Ne pretjerujte s pripremama – selfie je ipak trenutak opuštenosti. Previše-se-trudim-selfie također će rijetko ispasti savršen stoga ga ne shvaćajte preozbiljno.  Ne glumatajte. Ne radite duck face… a i „gang signs“ su fora samo ako vam je (do) trinaest godina.

Pročitajte još i ...