Smeđe mrlje koje vas mogu postariti i do 10 godina nestaju u jednom tretmanu

Smeđe mrlje na koži, odnosno hiperpigmentacije, jedan su od najzahtjevnijih znakova starenja. Licu dodaju i do 10 godina, stvarajući naizgled oštećenu kožu, a predstavljaju posebno kompleksan problem i liječnicima i pacijentima jer ih je teško liječiti. Nekoliko je tipova hiperpigmentacija, od kojih je najčešći melazma. Melazma može nastati zbog različitih faktora, iako se najčešće javlja zbog utjecaja sunčevih zraka, trudnoće ili uzimanja oralnih kontraceptiva.

Hiperpigmentacije uklanjajte zimi

Melazma je stečeni poremećaj pigmentacije koji je češći kod žena, a pojavljuje se na fotoeksponiranim dijelovima tijela, najčešće na licu i vratu te rjeđe na dekolteu i rukama.

„Radi se o smeđim, oštro ograničenim mrljama po koži koje se mogu pojaviti na licu u dva oblika. Centrofacijalni tip gdje su promjene smještene u središnjem dijelu lica i periferni tip gdje se promjene pojavljuju na postraničnim dijelovima obraza, uz rub čeljusti i postraničnom dijelu čela. Ponekad pacijentica može imati melazmu kao kombinaciju oba tipa, kao što je to slučaj kod ove pacijentice“, objašnjava dr. Željana Bolanča, dermatovenerologinja, dodajući kako hiperpigmentacije predstavljaju frustraciju i pacijentima i liječnicama jer su postupci liječenja preparatima vrlo dugotrajni, a hiperpigmentacije ponekad ne nestanu u potpunosti ili se često vrate.

dr. Nikola Milojević i dr. Željana Bolanča
Dr. Nikola Milojević i dr. Željana Bolanča

„Hiperpigmentacije ne nestaju same od sebe – bolest spontano nestaje u svega 6 posto bolesnika. Svim ostalima za uklanjanje promjena, potrebno je liječenje. Liječiti se može kombinacijom lokalne, sistemske terapije i estetskih tretmana od kojih je posebno učinkovit tretman Dermamelan, čiji je proizvođač Mesoestetic“, ističe dr. Bolanča. Iako se promjene mogu blago povući tijekom zime, melazma se najčešće pogoršava za vrijeme toplijih dana, u proljeće i ljeto. Zato je tretman idealno napraviti zimi, kako bi se izbjeglo pretjerano izlaganje suncu.

SONY DSC

Najučinkovitiji tretman uklanja hiperpigmentacije i sprječava nastanak novih

S ciljem rješavanja hiperpigmentacija na licu, u Polikliniku Milojević došla je 30-godišnja pacijentica koja se, nakon što je godinama isprobavala različite metode, odlučila na tretman Dermamelan kod dr. Željane Bolanče.

„Slušamo želje i potrebe naših klijenata i iznimno smo ponosni što prvi u Hrvatskoj možemo ponuditi Dermamelan, najdjelotvorniji tretman za uklanjanje hiperpigmentacija. Poliklinika Milojević nastavlja pratiti svjetske trendove i novitete u estetskoj medicini koji pružaju revolucionarne rezultate, i to bez vremena oporavka“, ističe dr. Nikola Milojević, dodajući kako je tretman Dermamelan, koji u Hrvatskoj distribuira Medest, jedan od prestižnih tretmana za uklanjanje hiperpigmentacija.

prije tretmana
Prije tretmana

„Dermamelan je jedinstveni depigmentirajući tretman s dvostrukim depigmentacijskim učinkom – kratkotrajnim i dugotrajnim i kao takav predstavlja najučinkovitiji postupak za uklanjanje hiperpigmentacija. Jedini je tretman koji djeluje na sve faze stvaranja hiperpigmentacija, zbog čega je potreban samo jedan tretman, dok je drugim metodama potrebno više postupaka, a čak se i tada hiperpigmentacije mogu ponovno pojaviti. Dermamelan pruža dugotrajne rezultate, učinkovito uklanja postojeću hiperpigmentaciju, ali istovremeno sprječava pojavu novih pigmentacija, kao i ponovni nastanak mrlja na istom mjestu“, otkriva dr. Bolanča.

Pregled Visia uređajem
Pregled Visia uređajem

Dugotrajni rezultati

Prije samog postupka potrebno je napraviti dermatološki pregled koji uključuje klinički pregled, izračunavanje MASI scorea (Melasma Area and Severity Index) i pregled pod plavim svjetlom kojim se utvrđuje stanje kože i raširenost pigmentacija. Kako bi se ustanovio tip kože, nijansa, boja i „koliko koža ima godina“, što se nerijetko razlikuje od kronološke dobi, koristi se Visia aparat koji omogućuje trodimenzionalan pregled kože i pruža detaljan uvid.

Prije tretmana je, savjetuje dr. Bolanča, dobro napraviti kemijski piling s mandeličnom ili kojičnom kiselinom kako bi se uklonile površinske, mrtve stanice i stabilizirala aktivnost melanocita.

Nanošenje maske
Nanošenje maske

Nakon toga slijedi glavni tretman – nanošenje Dermamelan maske koja razgrađuje postojeći melanin i uklanja hiperpigmentacije. Ovisno o karakteristikama kože, dermatolog procjenjuje koliko dugo maska treba ostati na licu. Sljedeći korak tretmana nastavlja se kod kuće, nanošenjem Dermamelan kreme.

Nakon nanošenja kreme
Nakon nanošenja kreme

Korištenje kreme kod kuće obavezni je dio tretmana jer krema kontrolira stvaranje novog melanina i na taj način sprječava povratak hiperpigmentacija. Potrebno ju je nanositi 7 mjeseci, prema uputama dermatologa, a za čitavo vrijeme trajanja tretmana, svakodnevno treba nanositi kremu za zaštitnim faktorom SPF 50 +“, opisuje dr. Bolanča.

U liječenju hiperpigmentacija ključno je ukloniti ih trajno, jer su se one sklone vraćati. Ne postoji ekspresno rješenje koje će vam preko noći osigurati ujednačen ten, ali na raspolaganju su metode poput Dermamelan tretmana kojima se hiperpigmentacije uklanjaju s dugoročnim rezultatima.

Nakon 3 tjedna
Nakon 3 tjedna

„Hiperpigmentacije se imaju tendenciju vraćati za vrijeme toplijih dana, odnosno pod utjecajem sunca. Sunce je jedan od najvažnijih faktora u nastajanju hiperpigmentacija, ali ne možete ga izbjegavati cijeli život. Dobro je zaštititi se kremom sa zaštitnim faktorom, a u slučaju da želite ukloniti hiperpigmentacije, vodite računa o tome da odaberete tretman koji će, osim uklanjanja postojećih hiperpigmentacija, spriječiti njihovo ponovno nastajanje kako biste ostvarili dugotrajne rezultate“, zaključuje dr. Bolanča.

Pročitajte još i ...