Recept za blistavo lice: Kako pomoći umornoj i sivkastoj koži kojoj nedostaje zdravog sjaja?

Jesen nam je, osim neizbježnog pada temperature, donijela i gubitak ljetnog tena, ali i sjaja. Obožavani „glow“ čini se gotovo nemoguće zadržati u suhim i hladnim danima, koji kao da izvlače vlagu i mekoću iz naših obraza.

London, UNITED KINGDOM - LFW Topshop at the Topshop Show Space in London. Pictured: Hailey Baldwin BACKGRID UK 17 SEPTEMBER 2017, Image: 349657404, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Bez vidljivih nedostataka, ali beživotnog dojma

Prirodnu blistavost teško je opisati, no prepoznajemo je kad je ugledamo – osobu čija koža prirodno sjaji, djeluje kao dobro naspavana, njegovana i zdrava, odmah ćemo primijetiti.

Nedostatak sjaja, suhoća i sivilo tena među najčešćim su problemima kože u hladnijim danima, a mogu se javiti u bilo kojoj dobi. Dobra je vijest da je riječ o jednom od najlakše rješivih problema, jer ne uključuje kronična stanja, oštećenja ili upale, poput brojnih drugih problematika kože.

Christy Turlington Burns arrives on the red carpet at the 2013 Glamour Women of the Year Awards, sponsored by L'Oreal Paris, to honor courageous and inspiring women who are changing the world on November 11, 2013 in New York City., Image: 176486406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Najčešći uzrok beživotnog, sivog i isušenog tena, osim vanjskih vremenskih faktora, je nedostatak vlage u dubljim slojevima kože te manjak prikladne njege koja bi koži pomogla u jačanju otpornosti i prirodnog sjaja.

Sabotiramo li sami zdravlje svoje kože?

Čak i kad se doima zdravom i ne pokazuje vidljive nepravilnosti poput crvenila, prištića ili ljuskanja, već i činjenica da koža djeluje sivkasto, umorno i nedovoljno vlažno trebala bi biti dovoljno upozorenje. U tom je slučaju najčešće riječ o dehidraciji, koja nije sinonim za suhoću, no vrlo je često vezana i za suh i beživotan ten.

Ready to wear fashion shows, autumn-winter 2017-2018, Street Style//Z-PIXEL-FORMULA_D_053/Credit:PIXELFORMULA / SIPA/SIPA/1702111955, Image: 320546875, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Dehidracija negativno utječe na ljepotu i zdravlje kože na mnogo načina, uključujući smanjen dotok krvi u stanice kože, što uzrokuje nedostatak rumene boje i zdravog sjaja. Iako riječ dehidracija zvuči kao vrlo jednostavan i kratkoročan problem koji možemo riješiti „čašom vode“, riječ je ipak o nešto većem problemu – nedovoljna količina vlage može na koži ostaviti duboke i dugotrajne posljedice.

Nije svaka dehidracija ista – o njoj ovisi i jačina bora

S obzirom na to da voda ima velik udio u sastavu kože, njene stanice mogu pravilno funkcionirati samo u dobro hidratiziranom okruženju. Padne li razina vlage u koži, dogodit će se jedna od dvije moguće promjene – epidermalna ili dermalna dehidracija.

Dođe li do dehidracije epidermisa, gornjeg sloja kože, lice će izgubiti sjaj i elastičnost, a počet ćemo uočavati i sitne linije i borice, koje su zahvaljujući ovom stanju i dobile naziv dehidracijske bore.

Charlize Theron / Lifeball 2018 - AMFAR EPIC RIDE stops at Villa Emslieb in Salzburg (Austria) on June 01, 2018/ Portrait / Bitte Fotovermerk: Agentur Schneider-Press/Bird//SCHNEIDERPRESS_life011171/Credit:Schneider-Press/Bird/SIPA/1806011432, Image: 373545348, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

S druge strane, dođe li do dermalne dehidracije, posljedice će biti mnogo vidljivije i – doslovno, dublje. Kronični nedostatak vlage u dubljim slojevima kože uzrokuje gubitak nutrijenata i propadanje kolagena i elastina, što će rezultirati mnogo dubljim borama i gubitkom čvrstoće kože.

Kako se boriti protiv suhog tena bez sjaja?

Jasno nam je da je poneka bora s godinama neizbježna, no u slučaju izraženih dehidracijskih bora koje ne nestaju niti nakon kvalitetne hidratantne kreme, vrijeme je u svoj režim njege uvedete neke promjene.

Penlope Cruz direct the video for the new autumn winter campaign of lingerie brand Agent Provocateur , also appears in the video as well as spanish male model Jon Kortajarena and some females lingerie models, Image: 200606266, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Za početak, povećajte unos vode. Iako hidriranost organizma neće izbrisati bore, svakako će imati učinka na punoću i elastičnost kože, što može licu vratiti sjaj i izgubljenu blistavost.

Osim toga, redovita eksfolijacija AHA i BHA kiselinama pomoći će koži u odbacivanju mrtvih stanica i potaknuti regeneraciju gornjih slojeva kože, što će često donijeti i blistaviji ten odmornijeg izgleda.

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 22.11.2017): "PILGRIM SS18, Image: 355966478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Zadržavanje vode vraća blistavost i odmoran izgled

U slučaju da je dugotrajna dehidracija dermisa ostavila trajne promjene na koži, poput vidljivih bora i smanjenog tonusa, izvrsne učinke pokazuju tretmani skinboosterima Restylane Vital i Vital Light, jer vraćaju ključan sastojak tamo gdje ga koža najviše treba.

Poznato je da je ključ pomlađivanja u nadomještanju hijaluronske kiseline, a tretman skinboosterima osigurava prodiranje duboko u kožu, kako bi izgubljeni hijaluron bio nadoknađen dubljim slojevima kože, no bez dodavanja volumena kada to nije potrebno.

Pomoću hijaluronske kiseline u koži će stvoriti hidratizirano okruženje u kojem će fibroblasti brže stvarati kolagen, što će koži vratiti čvrstoću i elastičnost. No što je s tenom kojem nedostaje sjaja te neprestano izgleda umorno?

, Image: 352314004, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Dubinska hidratacija kože u slojevima u koje niti jedna krema ne može prodrijeti, donijet će licu vidljivo povećanje blistavosti te bolju kvalitetu kože. Skinboosteri Restylane Vital i Restylane Vital Light licu neće promijeniti fizionomiju ili dodati volumen, već će ciljano revitalizirati kožu i potaknuti njenu prirodnu obnovu, hidratiziranost i odmoran sjaj.

Osim što će umreženom hijaluronskom kiselinom omogućiti dugotrajnu hidrataciju kože, skinboosteri će vidljivo utjecati na teksturu kože, suziti pore i korigirati sitne nesavršenosti tena, istovremeno čineći kožu čvršćom i napetijom. S razlogom prozvani saveznicima lijepoga tena, Restylane Vital i Vital Light već nakon prve primjene imaju trajan učinak, a kontinuiranom primjenom koža postaje prirodno ljepša, zdravija i blistavija.

Namijenjen čak i najtanjoj koži, Vital Light učinit će osjetljivu kožu otpornijom, dok će Vital odgovarati koži s istaknutijim nepravilnostima ili zrelijoj koži s  izraženijim znakovima starenja. Skinboosteri će tako potpuno transformirati kožu, vratiti joj svježinu, zdravi sjaj i privlačan izgled, što nije moguće postići niti jednim uobičajenim korakom beauty rutine.

Pročitajte još i ...