Rješenje dr. Dudukovića za male i komplicirane usne

Korekcija i popunjavanje usana već su desetljećima na samom vrhu najtraženijih estetskih zahvata, a s razvojem estetske medicine do punijih, ali i prirodnijih usana sve je lakše doći. Ipak, ovaj se postupak smatra i jednim od najzahtjevnijih kad je pomlađivanje i uljepšavanje lica u pitanju, jer i najmanja promjena na usnama donosi velike promjene u estetici čitavog lica.

Očekivanja pacijentice, ali i iskustvo liječnika

Zadovoljstvo rezultatom povećanja usana ovisi o brojnim faktorima, između ostalog i o očekivanjima pacijentice, no presudnu će ulogu odigrati znanje i iskustvo liječnika te kvaliteta korištenih materijala s kojima se usnice popunjavaju.

dr. Mladen Duduković
Dr. sc. Mladen Duduković, dr. med., plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

Da različiti tipovi usana zahtijevaju i potpuno različit pristup, pokazao nam je i dr. Mladen Duduković na primjeru dviju pacijentica različite dobi i s različitim estetskim problemima usana.

S obzirom na to da se svaka korekcija oblika i volumena usana vodi istim ciljem – što prirodnijim i skladnijim rezultatom, ugledni se zagrebački liječnik, vlasnik Poliklinike Duduković, u obje transformacije vodio načelom individualnog pristupa i odmjerenosti.

Strah od neprirodnog izgleda je neopravdan

Gubitak volumena usana jedan je od najčešćih, ali i najranijih znakova starenja, zbog čega se sve veći broj žena odlučuje na rješenja koja će usnama vratiti mladenačku punoću i hidratiziranost ili pak podariti im volumen za kojim su oduvijek čeznule.

„Iako su veličina i oblik usana u najvećoj mjeri genetski određeni, usne se ipak s godinama stanjuju, a taj se proces počinje događati već u kasnim 20-ima zbog naglog pada udjela kolagena i hijaluronske kiseline u organizmu“, objašnjava dr. Duduković te dodaje kako su za punoću usana u tinejdžerskim godinama odgovorni upravo kolagen i hijaluron.

Brojne žene odgađaju odlazak na estetske tretmane zbog straha od neprirodnog izgleda, a popunjavanje usana prednjači u tom strahu, iako, tvrdi dr. Duduković, posve neopravdano.

Različiti tipovi usana – različit pristup

„Ključno je svakoj pacijentici pristupiti potpuno individualno, jer će različiti tipovi usana zahtijevati i različite tehnike povećanja, a odgovornost je liječnika odabrati vrstu filera, količinu i tehniku kojima će efekt biti najprirodniji, a očekivanja pacijentice ispunjena“, otkriva zagrebački estetski kirurg.

Svoje povjerenje ovom su mladom, ali renomiranom liječniku poklonile i dvije dame čiji primjeri pokazuju koliko dobri hijaluronski fileri u rukama stručnog liječnika mogu učiniti za preobrazbu usana.

Tanke usne spuštenih kuteva

U slučaju 34-godišnje Eme, riječ je o tankim usnama blago spuštenih kuteva, kojima je osim povećanja volumena bilo potrebno i lagano podizanje vanjskog kuta.

Povećanje usana nije sinonim za njihov vidno neprirodan izgled, jer je u slučaju usana ključno slijediti prirodne konture i suzdržati se od pretjeranog dodavanja volumena tamo gdje nije potreban.

Prije zahvata
7 dana nakon zahvata

„Ema je na konzultacijama istaknula da želi vidljivo punije usne koje će pratiti prirodan oblik. Pritom je poželjela veći volumen u centru usana koji se postepeno gubi prema kutovima. Belotero Soft filerima prvo sam naglasio konture usana, a potom Belotero Intenseom dodao volumen u ključne pozicije“, objašnjava dr. Duduković, dodajući kako se radi o fileru koji svojom teksturom i gustoćom izvrsno popunjava usne, lako se oblikuje i pruža potpuno prirodne rezultate.

Prije zahvata
7 dana nakon zahvata

Duge i tanke usne izazov su za popunjavanje

S ponešto drugačijim problemom susrela se 41-godišnja Ivana, čije su usne ne samo tanke, već i dugačke, zbog čega je njihovom povećanju potrebno pristupiti s posebnim oprezom, jer će čak i blago pretjerivanje u količini filera rezultirati prevelikim usnama čije proporcije neće odgovarati ostatku lica. Ivana je zato poželjela suptilnije rezultate i blago povećanje volumena, uz prvenstveno zaglađivanje borica.

Prije zahvata
7 dana nakon zahvata

„Nakon 40-e zbog velikog pada hijalurona i kolagena usne gube volumen, ali često i oblik, njihove konture postaju slabije definirane, što utječe i na izgled brade, kao i čitave donje regije lica. Vertikalne linije postaju sve vidljivije, a usne poprimaju ispijen izgled, koža usana postaje suha i dehidrirana“, ističe naš sugovornik.

Prije zahvata
7 dana nakon zahvata

Ivanine usne dr. Duduković tretirao je Belotero Balance filerom, ističući kako je riječ o proizvodu iznimne učinkovitosti kad je u pitanju popunjavanje, ali i hidratiziranje usana, posebno kad je riječ o tipu usana koji zahtijeva iznimno prirodne rezultate.

Usne utječu na estetiku čitavog lica

S dr. Dudukovićem slažemo se još u jednoj stvari – ljepota se najčešće pronalazi u malim stvarima. Često će i samo blaga promjena usne učiniti senzualnijima, osvježenijima i pomlađenima. Ključni je uvjet usnama vratiti izgubljenu hidrataciju i nadoknaditi im hijaluron koji je s godinama nestao.

„Usne s godinama postaju dehidrirane zbog manjka hijalurona, zbog čega bore na njima postaju sve vidljivije. Često im je potrebna tek hidratizacija i zaglađivanje bora, pri čemu ključnu ulogu igra i kvaliteta filera. Već i manja količina Belotero Balance filera hidratizirat će usnepopunit sitne linije i bore, no zbog jednostavnog oblikovanja, rezultat će biti iznimno prirodan“, objašnjava dr. Duduković.

Pretjerivanje u bilo kojem aspektu postaje kontraproduktivno, a posebice kad je povećanje usana u pitanju – velike promjene, nesrazmjer i neprirodan volumen narušit će sklad lica, dok će suptilno naglašavanje volumena u stručnim rukama rezultirati senzualnim i privlačnim usnama i utjecati na estetiku čitavog lica, u što su se uvjerile zadovoljne pacijentice Poliklinike Duduković.

Pročitajte još i ...