Iz Kine u Južnu Koreju po “zapadnjačko” lice: Zbog drastičnih transformacija zaustavljaju ih na granici

2 June 2015 - Seoul, South Korea : South Korean K-Pop girl group Red Velvet, arrived photo call for party to celebrate publication of a 'Actress makeup book and Girl Group makeup book' event at Street Cafe in Seoul, South Korea on June 2, 2015., Image: 247353751, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Utjecajem medija i društvenih mreža promijenio se i standard ljepote. Na beauty trendove posebice utječe zapad, stoga ni ne čudi da se takav izgled promovira svugdje, pa i u istočnim zemljama. I dok se u zapadnim zemljama u pojedinim subkulturama popularizira ono što bismo mogli nazvati „istočnjačkim izgledom“, danas se operacija dvostrukih kapaka ili azijska blefaroplastika pretvorila iz kontroverznog postupka u uobičajenu praksu na istoku.

Na istoku tako žene žele izgledati kao Amerikanke, otkriva dr. Kim Byunggun, plastični kirurg iz Južne Koreje.

Kineskinje i Korejke dolaze u polikliniku sa željom da izgledaju kao Amerikanke. Ideja ljepote postala je zapadnjačka, što je rezultiralo time da Azijke žele izgledati manje kao Azijke, a više kao žene sa zapada“, otkrio je dr. Kim za CNN, dodajući kako uglavnom žele promijeniti oči, a ne sviđaju im se ni „preistaknute“ jagodice ni oblik lica.

Drastične promjene u želji za „zapadnjačkim crtama lica“

Kineskinje koje odlaze u Južnu Koreju po novo, „zapadnjačko lice“ imaju problema s prelaskom granice kada se vraćaju u svoju zemlju nakon zahvata, prenosi Daily Mail.

Operacije kojima se podvrgavaju uključuju transformaciju očiju kako bi one izgledale „manje azijski“. China Daily tako je objavio da su pojedine žene zaustavljene pri pregledu putovnica jer su izgledale potpuno drukčije: veće oči, uži nos i drukčiji oblik lica u odnosu na fotografiju iz putovnice zbunio je kontrolu.

U Južnoj Koreji plastična kirurgija posebice je popularna zbog takvih operacija. Primjerice, Liu Yisong, profesorica iz Kine, željela je promijeniti svoj ravan nos, oblik očiju, okruglo lice i veliko čelo, piše Daily Mail. Zbog toga se podvrgnula operaciji očnih kapaka, korekciji oblika lica i operaciji nosa.

Čak 20 posto žena u Seulu u dobi od 19 do 49 godina priznalo je neku estetsku korekciju, od kojih velika većina uključuje i uklanjanje kože s kapaka ne bi li oči izgledale veće i „zapadnjačkije“.

Neki od razloga koje navode su napredovanje u poslu ili jednostavno želja za takvim izgledom. Oko ovakvog trenda, izgleda, nitko se ne zabrinjava jer se žene svojevoljno odlučuju na takve operacije ne bi li bile zadovoljnije same sobom. Ipak, trendovi dolaze i odlaze pa tako možda i „zapadnjački izgled“ postane u budućnosti u plastičnoj kirurgiji stvar prošlosti.

Pročitajte još i ...