Opuštena koža nadlaktica i kako je ukloniti

Iako naizgled zapostavljene, nadlaktice su važan dio tijela i dojma koje tijelo ostavlja. Ukoliko vam je ostatak tijela lijepo oblikovan, a nadlaktice ostanu „viseće“, dojam je narušen. Jake i obješene nadlaktice vrlo se teško otklanjaju vježbama i dijetama, a u nekim slučajevima koža nadlaktica toliko je izražena i obješena da osobe s tim obilježjem izbjegavaju nositi odjeću koja otkriva gornji dio ruku. Za takve mlohave nadlaktice osmišljen je slikovit naziv „krila šišmiša“.

Iako se obješena koža nadlaktica ne pojavljuje samo kod ljudi koji imaju problema s težinom, problem s viškom kože najčešće imaju osobe koje su značajno izgubile na težini nakon čega je ostao višak kože i masnih naslaga na nadlakticama. Osim toga, višak kože može biti i posljedica starenja i gubitka tonusa na nadlakticama.

American actress Anne Hathaway poses for Spring Summer 2017 global advertising campaign of Bolon Eyewear., Image: 310453774, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Nasreću, postoji rješenje i nadlaktice se danas mogu vrlo uspješno „srediti“ kirurškim postupkom. Naime, brahioplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja višak masnih naslaga i kože na gornjem dijelu ruku, čime se postiže oblikovaniji i vitkiji izgled.

Dr. Ivo Džepina, plastični i estetski kirurg, otkrio nam je da se radi o zahvatu kojem se uglavnom podvrgavaju žene u dobi između 50 i 60 godina jer je to razdoblje u životu kada postaje izražen laksitet kože i potkožnog tkiva. Kod mlađih osoba, dodaje dr. Džepina, zahvat se radi u slučajevima kada dođe do izraženog gubitka tjelesne težine.

Zadovoljavajući rezultati

Brahioplastika se izvodi kirurškim rezom duž unutrašnjeg dijela nadlaktice, najčešće od pazuha do lakta. Prvo se uklanja višak masnih naslaga liposukcijom, a zatim se uklanja i zateže višak kože. U slučaju da se radi o maloj količini viška kože, potrebni su tek mali rezovi koji se rade u blizini pazuha kako bi uklanjanje masnih naslaga i tkiva bilo što manje invazivno. Zahvat se izvodi pod općom anestezijom te obično traje 2 do 3 sata, ovisno o veličini područja koje se podvrgava zahvatu. Ako se radi o manjoj korekciji, može se učiniti i u lokalnoj anesteziji.

Gigi Hadid "@ADWEEK", Image: 234896843, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

„Operacijom se u izduženom eliptičnom obliku odstrani višak kože i masnog tkiva, tako da se ožiljak nalazi na unutrašnjoj strani nadlaktice. Ovaj dugi ožiljak glavni je nedostatak ove operacije, no kad postoji višak kože, nema druge mogućnosti za korekciju“, kazao je dr. Džepina, objašnjavajući da se kod manjeg broj osoba s dobrom elastičnošću kože i manjim viškom masnog tkiva može učiniti i samo liposukcija.

Zahvat je dugotrajan i nije ga potrebno ponavljati, ističe dr. Džepina, a pacijenti su vrlo zadovoljni zato što je taj oblik viseće kože na nadlakticama za neke osobe vrlo neugodan i radije se odlučuju na ožiljak nego na taj nedostatak, dodaje.

maddona-cover

Rezultati su vidljivi odmah, a nakon dva tjedna postaju još bolji jer se podljev postupno povlači. Zahvatom se postižu vitkije i mladolikije ruke, a s vremenom ožiljci blijede i postaju manje primjetni.

Neinvazivni tretmani za blaže oblike opuštene kože

Blaži oblici opuštene kože mogu se tretirati radiofrekvencijom. Radi se o jednoj od najboljih nekirurških metoda kojom se zateže opuštena koža. Putem visokofrekventnih elektromagnetskih radiovalova djeluje se na molekule vode u tkivu, pri čemu se oslobađa energija u obliku topline koja kontrolirano zagrijava tkivo, izaziva mikroupalnu reakciju i dovodi do regeneracije i stvaranja novog kolagena. Takvim se postupkom poboljšava tonus kože i uklanjaju masne naslage što je izvrsno rješenje za one koji imaju manje opuštenu kožu nadlaktica.

Pročitajte još i ...