Korak po korak: oporavak od abdominoplastike

Naprosto, dogodio vam se život i prošli su dani kada je vaše tijelo bilo zategnuto i spremno za sve izazove. Nije da maštate o pločicama, ali posebno ste osjetljivi na svoj “mlohavi” trbuh. Bez obzira na to jeste li se udebljali pa naglo smršavjeli, rodili djecu ili vam se ne sviđa kako vam tijelo stari, abdominoplastika, poznata i kao zatezanje trbuha, jedan je od najboljih načina da “vratite mladost”. Naime, mukotrpne vježbe i zdrava prehrana nedovoljan su saveznik u borbi protiv velike količine opuštene kože na trbuhu.

U nekim slučajevima, jedino je rješenje abdominoplastika ili tummy tuck, odnosno uklanje suvišne koža trbuha kirurškim putem. Riječ je o estetsko-rekonstrukcijskom zahvatu kojim se zateže opuštena prednja trbušna stijenka i uklanja višak kože s područja trbuha, odnosno zateže koža čitave trbušne stijenke, a u slučaju dislociranih trbušnih mišića, postavljaju se trajni šavovi koji ih vraćaju u prvotni oblik. 

Već smo pisali o proceduri zahvata, a ono što je zanimalo veliki broj čitateljica je sam tijek oporavka – terapija, nošenje zavoja, koliko će trajati oteklina nakon i trebaju li drenaže, kada se može početi vježbati… Jer zna se dogoditi da osoba od početnog oduševljenja zbog zahvata nakon procedure izgubi entuzijazam, obeshrabre je bol, ožiljak i “zabrane”. 

Upravo zato, iznimno je važno objasniti na što osoba koja se podvrgava zahvatu mora paziti tijekom postoperativnog tijeka. Nepridržavanje uputa tijekom rane postoperative faze, upozoravaju stručnjaci, nosi rizik ne samo od neželjenog estetskog ishoda već i rizik od zdravstvenih komplikacija. Stoga je, ako osoba nije u mogućnosti pridržavati se uputa, bolje otkazati ili odgoditi zahvat do postizanja navedenih uvjeta. 

Sva pitanja o opravku nakon abdominoplastike postavili smo specijalistici plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Centra za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić. Naša sugovornica, dr. Ivonne Žgaljardić, s doc. dr. sc. Zoranom Žgaljardićem, je koautorica nekoliko poglavlja u međunarodnim udžbenicima na temu oblikovanja tijela. Također, tema doktorske disertacije koju trenutno piše je zatezanje kože nakon laserski asistirane liposukcije.

Procedura neposredno nakon zahvata 

“Tijekom zahvata postavlja se dren te se načelno odstranjuje prilikom otpusta kući. Otok je minimalan – uvođenje Avelarove tehnike kojim se maksimalno čuva limfna drenaža značajno je smanjilo nakupljanje tkivne tekućine i zastoj limfe. Pod opservacijom se u pravilu ostaje 12-24 sata. Odmah nakon zahvata postavlja se steznik, koji se  nosi 3 tjedna”, kaže dr. dr. Ivonne Žgaljardić i dodaje kako terapija nakon zahvata uključuje profilaktičke antibiotike te analgetike za suzbijanje boli tijekom prvih par dana, iako je stpanj boli neznatan. Također, ovisno o opsegu samog zahvata, postoperativno se daje niskomolekularni heparin kako bi se spriječila duboka venska tromboza.

Koliko dugo traju rezultati?

Finalni rezultat vidljiv je, kaže dr. Žgaljardić, već na kraju operacije. Može potrajati do mjesec dana dok prođu eventualni hematomi ili otoci. A koliko sam rezultat traje? “S ili bez operacije, tijelo se mijenja s vremenom. Za dugotrajnost rezultata svakako se ne preporučuju oscilacije u težini jer će to značajno utjecati na rezultat. Također, preporučuju se balansirana prehrana, tjelovježba i tehnološki tretmani koji pridonose kolagenizaciji kože i posljedičnom zatezanju kože u smislu održavanja rezultata.

Način odijevanja, spavanje… 

“Važno je ne nositi ništa usko što može raditi pritisak na operirano područje jer pritisak može napraviti udubinu koja estetski nije prihvatljiva. Kad je riječ o položaju tijela pri spavanju, preporučuje se spavanje na leđima, s lagano podignutim uzglavljem i jastukom ispod koljena, kako bi se minimaliziralo stvaranje napetosti na rez na trbuhu”, objašnjava naša sugovornica.

Dnevna rutina kod kuće

“Što se tiče većih fizičkih aktivnost, primjerice vježbanja, 3 tjedna su strogo zabranjenje, dok je kretanje dozvoljeno. Nakon 6 tjedana je dozvoljen povratak fizičkim aktivnostima. Ovisno o tome je li postojala podležeća dijastaza mišića koja se tijekom zahvata korigirala, određne vježbe se preporučuje izbjegavati i dulje uz nošenje steznika prilikom fizičke aktivnosti. Ožiljak se po preporuci tretira nakon skidanja flastera 2 x dnevno posebnim kremama kroz 9 mjeseci do 1 godinu. Također, tijekom postoperativnog razdoblja osobnu higijanu treba prilagoditi uputama te nije dozvoljeno 3 tjedna močiti ranu”, savjetuje dr. Žgaljardić i nastavlja kako se alkohol i cigarete ne preporučuju preoperativno niti postoperativno jer pušači imaju kompromitiranu cirkulaciju.

Djeca, posao, putovanja… 

Na pitanja što ako netko ima djecu – kada ih može ponovno podignuti/nositi, kada se vratiti na posao ili je li poželjno izbjegavati putovanja avionom, dr. Ivonne Žgaljardić odgovara: “Tri tjedna nije dozvoljeno dizati i nositi djecu. Potrebno je organizirati pomoć u kući kako bi se izbjegle komplikacije. Povratak na posao ovisi o vrsti posla. Uredskom poslu moguć je povratak nakon 4-7 dana. Ako se osoba bavi fizičkim poslom, tada je potrebno 3 tjedna mirovanja. Što se tiče letova, to ovisi o o ekstenzivnosti zahvata i duljini trajanja leta. U ranom postoperativnom tijeku, tijekom prva 3 tjedna svakako se ne preporučaju dugotrajni letovi.”

Trudnoća nakon zahvata

“Nakon zahvata moguće je zatrudnjeti. KaAko će trbušna stijenka izgledati nakon trudnoće, ovisi o više faktora, prvenstveno o stanju kože prije trudnoće što najčešće ovisi o biološkoj dobi žene i dobivenoj težini tijekom trudnoće.

Pročitajte još i ...