Koža vas zateže, osjetljiva je i peruta se? Možda joj samo nedostaje vlage

Ledeni zimski dani poput današnjeg pravi su test za našu kožu. Vanjski su uvjeti ekstremni, a po povratku kući ili u ured, dočeka nas presušeni zrak, a ni razlika između vanjske i unutarnje temperature nimalo ne godi našoj koži. Ona zateže, osjetljivija je nego inače, uočavamo i manjak elastičnosti, a može se pojaviti i perutanje. Riječ je o pojavi koja rijetko koga zaobilazi, neovisno o dobi, tipu kože ili njezi koju redovito provodite.

No, to ne znači da sve mi koje zimi ‘patimo’ zbog svih navedenih simptoma, imamo suhu kožu. Ona može biti samo privremeno dehidrirana. Drugim riječima, nedostaje joj vlage.

Ključ je u pravilnoj njezi

Za razliku od suhog tipa kože, kada se suočavamo s problemom dehidrirane kože, riječ je o nedostatku vlage, a ne lipida. Stoga možemo reći da je dehidrirana koža trenutno stanje na koje možemo utjecati i popraviti situaciju. Ključ je u pravilnoj njezi, odnosno u odabiru kvalitetnih, visoko hidratantnih krema koje će kožu dubinski vlažiti, a neće je mastiti. Osim toga, svakako valja povećati unos tekućine u organizam, po mogućnosti vode i biljnih čajeva.

Bolje spriječiti nego liječiti

Pravilna preventivna njega kože koja neće dovesti do hidratacije također je izuzetno važna. Kako biste spriječili isušivanje kože, izbjegavajte proizvode s alkoholom, umjetnim bojama, mirisima i lanolinom. Svi će oni dodatno isušiti kožu. Stoga, birajte clean kozmetiku s provjerenim, organskim sastojcima.

Iako možda mislite da vam tijekom zimskih mjeseci SPF neće biti od neke koristi, vrijeme je da napustite taj stav i da u svoju skincare rutinu uvedete kremu s visokim SPF-om. ez obzira na godišnje doba, osobe koje imaju suhu kožu trebale bi koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom.

Ako vam je peeling omiljeni dio beauty rutine, svakako ga nastavite raditi, ali ga tijekom zime ograničite na jednom mjesečno. Tako ćete ukloniti mrtve stanice s gornjeg sloja kože, a nećete dodatno nadražiti suhu kožu.

Hidratantnu kremu koristite obilno, čak i više puta dnevno. Birajte onu koja sadrži jake hidratantne sastojke, poput hijaluronske kiseline, esencijalnih masnih kiselina i ceramida, zatim antioksidanse i umirujuće sastojke poput niacinamida. Djelovanje njege poduprite i unosom vitamina i minerala – što prehranom, što suplementacijom. Uvrstite i esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6 koje pomažu u izgradnji kolagena.

I na kraju, ali nikako ne i manje bitno – posegnite za specifičnim i ciljanim tretmanima za obnavljanje suhe i dehidrirane kože. Mezoterapija, kemijski peelinzi, PRP i tretmani vitaminom C učinit će prava mala čuda za vašu kožu koja će ponovno zasjati zdravim sjajem.

Pročitajte još i ...