Što kažu stručnjaci: Postoji li zaista rješenje za proširene pore?

Premda proširene pore nisu medicinski problem, na vrhu su liste pojava na licu koje nas naprosto –  nerviraju. Zbog širokih pora, koje su obično karakteristika masne kože, no pojavljuju se i na drugim tipovima, pa čak i na suhoj – ten teško postiže „savršen izgled“, čak i uz najbolji make-up. Ima li nade za dame koje ni pod koju cijenu ne pristaju na „betoniranje“ dekorativnom kozmetikom?

Previše sebuma, smanjena elastičnost ili prevelike folikule – znamo li zašto točno pore postaju proširene?

Pore su zapravo završeci kanalića lojnih žlijezda, mjesta na kojima oni izlaze na površinu. Zašto su kod nekih žena one uske, čiste i ne stvaraju probleme, dok drugima predstavljaju noćnu moru? I može li se po pitanju njihova smanjivanja uopće nešto učiniti?

Odgovore smo potražili kod pravog stručnjaka – dr. med. Janea Basarovskog, dermatologa iz zagrebačke Poliklinike AVIVA, koji je na sve naše nedoumice spremno odgovorio.

dr. Jane Basarovski

„Kod osoba čija je koža prirodno masnija, dolazi do pretjeranog rada lojnih žlijezda, što također utječe na proširivanje pora, a ako se pak začepe, postaju plodno tlo za razvoj mitesera i akni“, objašnjava dermatolog.

Iako jedan od glavnih, višak sebuma svakako nije jedini uzrok proširenih pora. Što se još može kriti iza ove dosadne pojave zbog koje niti jedan puder ne izgleda dobro? Naš sugovornik tvrdi – postoje još dva glavna uzroka.

Paula Raia backstage - Sao Paulo Fashion Week - April 2014 - RTW Spring Summer 2015, Image: 189691166, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

„Osim izrazitog viška sebuma, proširene pore mogu nastati i zbog smanjene elastičnosti kože oko pore, ali i povećanog volumena dlačnog folikula. Osim toga, faktori koji doprinose pogoršanju proširenih pora su i hormonalne promjene i poremećaji, kao i nepravilna njega kože, a kod nekih je osoba riječ i o snažnoj genetskoj predispoziciji“, tvrdi iskusni liječnik.

SOS u bočici – kiseline, vitamini i najmoderniji postupci

Suvremena žena rijetko će se pomiriti s tvrdnjom da je nešto teško moguće ili pak nemoguće. „Činjenica je da se proširenih pora nije lako riješiti“, priznaje dr. Basarovski, no dodaje kako ipak postoje načini na koji se one mogu vidno ublažiti, a otkrio nam je i koje tretmane preporučuje pacijenticama u Poliklinici AVIVA kad su u pitanju proširene pore i gruba tekstura kože.

„Mezoterapija je jedan od najpopularnijih postupaka koji se primjenjuju kada koži treba regeneracija. Tijekom tog se postupka u kožu ubrizgava koktel hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i antioksidansa stabiliziranih za injiciranje u kožu, što podiže kvalitetu i tonus kože te povećava njezinu elastičnost. Uz odgovarajuće sastojke obnavlja se tkivo, a to svakako djeluje na izgled pora koje se sužavaju i postaju manje vidljive“, otkriva dermatolog koji je znanje s područja suvremenih metoda pomlađivanja kože stjecao na sveučilišnim tečajevima i kongresima u Beču, Grazu i  Münchenu.

Kemijski piling – otapa mrtve stanice i boosta kolagen

Druga vrlo učinkovita metoda je kemijski piling, koji rastapa mrtve stanice i smanjuje njihovo taloženje u porama, čime dolazi do bitnog sužavanja pora.

„Kemijskim pilingom odstranjuje se površinski sloj, kako bi koža zablistala sasvim novim sjajem. A da bi se postigao savršeno gladak ten i poboljšali mikroreljefi kože, prijeko je potrebno stimulirati i hraniti njezine gornje slojeve“, objašnjava dermatolog te dodaje kako eksfolijacija izvrsno utječe na poticanje prirodne regeneracije kože, što je najvidljivije na licu koje je bilo izloženo nepovoljnim utjecajima okoliša, poput snažnog sunca i vjetra.

„Uklanjanje mrtvih stanica i nečistoća duboko iz pora, omogućit će koži da konačno prodiše, a s obzirom na to da piling utječe i na sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja strukture dermisa, što izvrsno djeluje na kompletan izgled kože“, govori dr. Basarovski.

Liječnik objašnjava i kako nije svaki piling isti – ovisno o stanju i potrebama kože, pacijentici može preporučiti površinski, blaži piling tijekom kojeg aktivne tvari djeluju unutar epidermisa, srednji – koji djeluje sve do dermoepidermalne granice, ili pak duboki piling, koji će uspješno prodrijeti u najdublje slojeve kože.

Maleni uređaj s velikim učinkom

Kad je kvaliteta kože u pitanju, stručnjaci su složni – tretmani poput microneedlinga apsolutni su favorit, jer fizičkim mikrooštećenjima djeluje na poticanje prirodnog kolagena, a zahvaljujući aplikaciji vitaminskih koktela i seruma, njihov je utjecaj regenerirajući, ali i pomlađujući.

„Postupak se izvodi uređajem koji na vrhu ima jednokratni nastavak sa snopom iglica, a kontroliranim ubodima potiče se aktivacija stanica te nastanak kolagena –  zahvaljujući unosu revitalizirajućih tvari, dolazi do vidnog poboljšanja u kvaliteti, teksturi i čvrstoči kože“, objašnjava dermatolog, otkrivajući da rješenje za naizgled nerješive probleme ipak – postoji, jer je upravo microneedling izvrstan za tretiranje pora jer se koža na kritičnim mjestima „steže“.

Pročitajte još i ...