Top tretmani koji pospješuju rast kose!

Raščešljavate kosu “ispod tuša” i odjednom primjećujete kako se oko češlja omotalo klupko vlasi… Hvata vas, naravno, napadaj panike i pitate se je li normalno to što vam ispada toliko kose. Razne vam drame prolaze glavom, a ono što ste možda uzimali zdravo za gotovo odjednom se više ne podrazumijeva. Vjerujemo i da su vam pred očima proletjeli svi kadrovi kada ste peglali i uvijali polusuhu kosu ovijeni oblakom dima… Zovete frendicu ili guglate, jer što biste drugo u večernjim satima, i dolazite do informacije kako je vjerojatno riječ o sezonskom ispadanju kose.

Uzroci ispadanja kose

Ispadanje kose u zimskim mjesecima može biti rezultat nekoliko faktora. Prvi i najčešći uzrok je povezan sa sezonskim promjenama. Dok se temperatura smanjuje, naše tijelo se prilagođava, a to može utjecati na našu kosu.

Hladnoća i suh zrak izazivaju dehidraciju vlasišta, što rezultira slabljenjem korijena kose i ispadanjem. Dodatno, nošenje kapa ili drugih pokrivala za glavu može prouzročiti trenje i oštetiti kosu. Također, unutarnje grijanje može isušiti vlasište i kosu.

Kada se ipak zabrinuti?

Gubitak vlasi mogu prouzročiti i ozbiljni poremećaji, poput problema sa štitnjačom i autoimunih bolesti. Ispadanje kose također može biti i posljedica uzimanja lijekova, manjka vitamina i minerala, velikog psihičkog ili fizičkog stresa, a dosta često krivi su i geni – kao u slučaju androgenetske alopecije, najčešćeg uzroka gubitka kose.

Kada se zabrinuti? Poznato je kako kosa raste u ciklusima, a s vremenom svaka dlaka dospije u fazu mirovanja, nakon čega otpada – sasvim je normalno da prosječno na dnevnoj bazi izgubimo oko 100 vlasi kose. Ipak, ako se taj intenzitet pojača, a ne dođe do pojačanog rasta nove kose, javlja se pojava koju možemo svesti pod zajednički nazivnik alopecije – pretjeranoga gubitka kose.

Mezoterapija vlasišta

Jedna od metoda kojom se utječe na kvalitetu kose je mezoterapija vlasišta kojom se sitnim ubodima u kožu apliciraju ljekovite tvari koje oživljavaju problematično vlasište. Treba naglasiti kako mezoterapija ne može riješiti problem ćelavosti, ali može uvelike utjecati na kvalitetu dlake i biti značajna pomoćna terapija.

Terapijom se apliciraju mezoterapijski kokteli koji sadrže vitamine, minerale i aminokiseline koji dubinski hrane kosu, čineći je čvrstom i otpornom na vanjske utjecaje. Tako se potiče i regeneracija folikula dlake, rast kose i hidratizacija vlasišta, a postupkom se istovremeno usporava starenje kose i pojava sijedih vlasi, zbog čega je dobro uvrstiti je u redovitu njegu za zdraviju kosu.

PRP terapija

Još jedna metoda za stimulaciju rasta kose i poboljšanje njezine kvalitete je PRP terapija. Nakon PRP tretmana kod većine pacijenata zabilježen je ubrzani rast kose, kao i dulja i deblja kosa u odnosu na netretirano područje. Iako su rezultati individualni, stručnjaci naglašavaju visok postotak učinkovitosti PRP terapije vlasišta.

U ovoj prirodnoj metodi koriste se vlastiti trombociti u visokoj koncentraciji. Krv se centrifugira, nakon čega se izdvaja plazma bogata trombocitima iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta koji se ubrizgavaju u vlasište. Time se dovode hranjive tvari i poboljšava mikrocirkulacija kose, a odvode toksini koji štete kosi. Rezultat je jača, gušća i snažnija kosa. Ako planirate transplantaciju kose, PRP terapija idealna je priprema jer snažno ojačava davajuću regiju vlasišta i pospješuje cirkulaciju, čime se povećava mogućnost uspješnosti transplantacije.

Pročitajte još i ...