Ovaj je liječnik majstor za prirodan izgled, a sigurnost mu je na prvom mjestu

U svim granama estetske medicine i kirurgije u posljednjih je desetak godina postignut izniman napredak – a augmentacija grudi svakako je jedan od zahvata u kojem su vidljive najimpresivnije promjene.

Tehnike su svakim danom sve naprednije, a rezultati ovise o brojnim faktorima

Poprsja hollywoodskih ljepotica s „A-liste“ više ne izgledaju pretjerano, a kao glavni imperativ nameće se sklad, odmjerenost i prirodan izgled čitavog tijela. Znači li to da se smanjio broj žena koje se odlučuju po novi dekolte zaputiti kod plastičnog kirurga? Nikako – trendovi pokazuju kako najpopularnija estetska operacija na svijetu i dalje čvrsto drži prvo mjesto na tronu. Usporedno s nestankom stigmatizacije povezane s estetskim tretmanima i zahvatima, došlo je i do povećanja interesa za operacije kozmetičkog karaktera, ali i iznimnog napretka u tehnikama operacije i korištenim materijalima – što za posljedicu ima sve kvalitetnije rezultate te sve zadovoljnije pacijentice.

Najpopularnija estetska operacija na svijetu dovela je i do profiliranja stručnjaka koji su velik do karijere posvetili unaprjeđenju tehnika i poboljšanju rezultata povećanja grudi. S obzirom na to da se dobar glas uvijek daleko čuje, ne čudi nas činjenica kako je hrvatski kirurg, dr. Mario Zambelli, jedan od najcjenjenijih stručnjaka u ovom polju.

Dr. Mario Zambelli i dr. Federico-Mayo na Masterclassu

Doajen estetske kirurgije odgovorio je na najčešće dvojbe

Specijalist plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije, ovaj je liječnik doajen estetske kirurgije u Hrvatskoj te jedan od najcjenjenijih plastičara u regiji.

U bogatoj karijeri dr. Zambelli imao se prilike upoznati s brojnim inovacijama u polju medicinskih proizvoda, a posljednjih godina implantati brenda Motiva spadaju među najbrže rastuće trendove u svijetu augmentacije dojki. Polikliniku Zambelli ugledni je liječnik otvorio danas već davne 2005., nakon dugogodišnjeg kliničkog iskustva u KBC Rijeka, KC Ljubljana, Louisville Hand Surgery (SAD) te privatne prakse u Poliklinici Tagora, a ovaj se vrsni stručnjak može pohvaliti i članstvom u Američkom društvu plastičnih kirurga (ASPS).

Željeli smo iskoristiti jedinstvenu priliku koja nam se pružila – da s ovim stručnjakom porazgovaramo o najčešćim dvojbama koje muče žene prilikom odluke o augmentaciji dojki, ali i o rizicima, vrstama implantata i možda najvažnije – o sigurnosti modernih implantata u odnosu na nekadašnje.

Dugo se godina u javnosti nagađalo jesu li zaista implantati povezani s limfomom, koliki je zapravo rizik od njegova nastanka – a onda je američka FDA i službeno potvrdila povezanost implantata i nastanka limfoma, pri čemu je kreiran i naziv Breast Implant Associated Lymphoma (Limfom povezan s implantatima za grudi).

Drastično smanjena mogućnost komplikacija

„U počecima su implantati za grudi bili glatki, no s njima je često dolazilo do komplikacija. Nakon njih, izumljeni su poliuretanski – koji su dugo vremena povezivani s karcinomom, no ta veza nije nikad dokazana. Zatim su na scenu stupili makroteksturirani, koji su osmišljeni kako bi se njihova grublja površinska tekstura vezala za tkivo dojke i tako spriječila izvrtanje implantata. Iako djelomično fiksirani, često je dolazilo do izvrtanja dijela implantata, ali i do kapsularnih kontraktura, pa čak i limfoma, te su potpuno povučeni s tržišta. Danas se za augmentaciju grudi koriste mikroteksturirani i glatki implantati. Razlika između njih odnosi se na veličinu izbočenja na površini implantata – mikroteksturirani imaju na površini ‘resice’ iznad 10 mikrona, dok se svi implantati s ‘resicama’ ispod 10 mikrona nazivaju glatkima“, objašnjava nam dr. Zambelli.

S obzirom na takvu podjelu, Motiva Ergonomix smooth advanced implantati spadaju u glatke implantate, no zapravo su nanoteksturirani – resice na njihovoj površini velike su svega 3,09 mikrona. Njihova glavna prednost nije samo u jedinstvenoj teksturi koja drastično smanjuje vjerojatnost komplikacija, već i u obliku – iako je riječ o implantatima koji su okrugli, oni se zahvaljujući mekom punjenju potpuno prilagođavaju položaju tijela i obliku dojke. Nakon ugradnje, gel migrira prema donjem dijelu implantata zbog gravitacije, čime se postiže potpuno anatomski oblik dojke.

Niti jedan slučaj limfoma nije povezan s Motiva implantatima

Još jedna komplikacija koja brine žene prilikom odluke o povećanju grudi je ruptura implantata. Riječ je o puknuću, odnosno rascjepu vanjske omotnice implantata, pri čemu punjenje implantata može iscuriti u tkivo dojke, a nerijetko i migrirati dalje po tijelu. Simptomi poput otoka, bolova, deformacija oblika dojke, utrnutosti ili nastanka upale javljaju se samo u nekim slučajevima, dok se često može javiti i tzv „tiha ruptura“ – koja nema vidljivih simptoma, no svakako zahtijeva zamjenu implantata. Kako bi se eventualne komplikacije na vrijeme uočile, iznimno je važno odlaziti na redovite kontrole i preglede, ističe dr. Zambelli.

„Glavna je prednost Motiva implantata što značajno smanjuju učestalost komplikacija. Nisu povezani s limfomom (Breast Implant Associated-Anaplastic Large Cell Lymphoma), smanjili su vjerojatnost nastanka kapsularne kontrakcije i ruptura na samo 1%, a njihove karakteristike osiguravaju mnogo bolju integriranost ovojnice i sadržaja“, ističe kirurg.

Dodaje i kako su postoci komplikacija kod teksturiranih implantata značajno veći – kapsularna kontrakcija javlja se u 10– 15% slučajeva, a ruptura u više od 10% slučajeva, zbog čega je iskorak Motiva implantata u pogledu sigurnosti zaista značajan.

Dok je u svijetu dosad zabilježeno oko 1000 slučajeva limfoma povezanog s implantatima u dojci, niti jedan nije povezan s Motivinim implantatima – jer je riječ o naprednim glatkim implantatima s nanoteksturiranom površinom, čime su objedinjene prednosti glatkih implantata u smislu sigurnosti i jedinstvene teksture koja omogućava prirodno pozicioniranje u tkivu dojke.

Manji rez i manji ožiljak – uz potpuno prirodni izgled dojke

Osnovni cilj operacije grudi, slaže se dr. Zambelli, svakako je povoljan estetski rezultat, no razgovor o sigurnosti, minimiziranju komplikacija i razlikama između implantata svakako je potrebno voditi.

Za optimalan rezultat – uz vrhunski implantat – potrebno je iskustvo kirurga, edukacija iz plastične kirurgije, ali i „oko za estetiku“, odnosno riječima dr. Zambellija –  „estetska žica“.

Naposljetku, zanimalo nas je omogućavaju li napredni nanoteksturirani implantati Motiva Ergonomix i lakši oporavak te što očekivati nakon operacije. Znamo da se implantati mogu ugrađivati ispod žlijezde, ispod prsnog mišića, ispod fascije mišića te dual plane tehnikom – koja podrazumijeva da se donji dio implantata pozicionira ispod žlijezde, a gornji dio ispod velikog prsnog mišića. Dr. Zambelli ističe kako se Motiva Ergonomix ugrađuje ispod fascije, odnosno opne mišića, kako bi mišić ostao očuvan, a rubovi implantata ne bi bili vidljivi čak niti kod žena koje imaju manju žlijezdu i tanje potkožno tkivo.

S obzirom na način ugradnje i karakteristike samog implantata (iznimno su meki, pomični i prilagodljivi tkivu), Motiva implantati mogu se ugraditi uz mnogo manji rez – i logično, manji ožiljak. Osim što su dvostruko mekši od primjerice poliuretanskih, visokokohezivnih implantata, Motivine Ergonomix implantate odlikuje i iznimna integriranost ovojnice i sadržaja, čime je eliminirana mogućnost raslojavanja vanjske opne i gel punjenja.

Za kraj, dr. Zambellija smo upitali je li Motiva Ergonomix implantat idealan odabir baš za svake grudi?

“S obzirom na to da s ovim implantatima imam već dovoljno iskustva, mogu reći kako su izvrsni za primarna povećanja – rezultati su zaista izvanredni.

Ipak, pacijenticama napominjem kako je u slučaju ovakvih mekih implantata nanoteksturirane površine dobro ugrađivati implantate manje i srednje veličine, kako bi se zadržao prirodan oblik dojki kroz duže vrijeme, a na taj se način ujedno i preveniraju druge komplikacije koje su vezane uz velike implantate i postojanost oblikovanja dojke s istima”, objasnio nam je kirurg.

Pročitajte još i ...