Ljetni estetski zahvati? Evo kako osigurati što kvalitetniji oporavak

Već smo pisali i prenosili mišljenja esteskih kirurga i dermatologa kako ljeto nije idealno godišnje doba za estetske operacije ili zahvate. No, ako se na to ipak odlučite tijekom toplih ljetnih mjeseci, vaša rutina oporavka bit će nešto drugačija nego u ostatku godine. Stoga u nastavku donosimo neke od provjerenih savjeta uz koje će vaš oporavak proteći bez problema.

Estetska operacija ili zahvat važan su korak u životu svake osobe, jer osim što popravljaju izgled, imaju i snažan povoljni učinak i na samopouzdanje. No, bez obzira kolika bila vaša očekivanja, entuzijazam i radost nakon obavljenog zahvata, svakako biste trebali pronaći strpljenja i za redoviti oporavak. Naime, naš je organizam strukturiran na način da se u njemu istovremeno odvija stotine povezanih procesa, a prirodni tijek oporava zahtijeva točno određeno vrijeme. Zato, ne tražite prečice i ne pokušavajte ubrzati stvari jer bi vam to moglo donijeti samo probleme.

Držite se uputa liječnika

Iako je želja za što kraćim oporavkom svake osobe koja je upravo prošla estetsku operaciju posve normalna – jer jedva čeka pokazati svoje novo tijelo, po mogućnosti u osukdnom bikiniju – skraćivanje vremena oporavka i užurbani odlazak na plažu nikako nije preporučljiv. Stoga je najbolje što možete učiniti, držati se uputa liječnika i na taj način sigurno nećete ugroziti ni rezultat operacije, ali, što je još važnije – ni svoje zdravlje.

Oslobodite se boli

Bol, otekline i podljevi sastavni su dio postoperativnog oporavka i doista nema smisla trpjeti. Mnoge pacijentice i pacijenti pokušavaju ubrzati oporavak držeći se mišljenja da će im sredstva protiv bolova usporiti proces oporavka. No, upravo je suprotno, izdržavanje boli samo dovodi do iscrpljivanja organizma što zauzvrat produžuje vrijeme koje tijelu treba da bi se vratilo “na staro”.

Krećite se, ali ne pretjerujte

Iako je nakon određenih zahvata potrebno neko vrijeme provesti u krevetu, nakon kritičnog perioda, kretanje je itekako preporučljivo. Naravno, nemojte pretjerivati. Krenite sasvim polako – neka to bude lagana šetnja po stanu ili terasi, krug oko zgrade ili kratki odlazak do dućana. Možda vam se to čini kao nedovoljno, no već će lagano kretanje učiniti čuda za vaš oporavak. Naime, kretanjem potičemo cirkulaciju koja je vrlo važna kako bi sve hranjive tvari putem krvi došli do bitnih dijelova tijela, pa tako i do ožiljka i do mjesta koje je bilo podvrgnuto operativnom zahvatu.

S druge strane, privremeno zaboravite na high intensity treniranje u teretani, žustro plivanje, ali i na teže kućanske poslove i nošenja 20 vrećica s tržnice. Napornije fizičke aktivnosti podižu krvni tlak koji potom utječe na dodatnu pojavu oteklina, pa čak i upale. Također, vrlo je važno napomenuti da fizički napor može uzrokovati i pucanje ožiljaka, a to nije scenarij koji priželjkujete!

Izbjegavajte sunce

Ako ste godišnji odlučili iskoristiti za tako željenu estetsku intervenciju na licu, imajte na umu da bi se trebali kloniti sunca. Operacija može poremetiti normalnu cirkulaciju na području zahvata čineći je osjetljivijom na sunce i na opekline.

Uz sve to UV zrake oštećuju kožu i DNK – kada je riječ o ožiljcima, taj scenarij je vrlo loš jer može trajno utjecati na zacjeljivanje i ožiljka i kože oko reza. Tkivo ožiljka je ispunjeno međustaničnom tvari u kojoj je između ostaloga prisutan i kolagen i elastična vlaka koja se pod utjecajem UV zraka oštećuju, čineći oporavak sporijim i težim.

Ako već ne možete izbjeći izlaganje suncu, obavezno nanesite dovoljnu količinu SPF-a te odjenite prozračnu i laganu odjeću koja prekriva većinu tijela!
Osim toga, nakon nekih estetskih zahvata potrebno je nositi elastične zavoje ili posebnu medicinsku steznu odjeću koja pospješuje cijeljenje i sprječava nastanak komplikacija – a ispod takve odjeće često je teško je izdržati duže vrijeme na visokim temperaturama… Zato – držite se hlada, jedite laganiju hranu i izbjegavajte teže fizičke napore.

Hidracija, hidracija i samo hidracija

Iako je riječ o preporuci za uobičajeno ponašanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, osobe nakon operacijskih zahvata trebale bi piti veću količinu vode – osim što će pojačana hidracija organizma ubrzati izmjenu tvari, pospješiti oporavak i pomoći tijelu u zacjeljivanju, osigurat će i bolju kvalitetu kolagenskih i elastinskih vlakana u koži – što vodi do bržeg oporavka, ali i manje vidljivih ožiljaka.

Nažalost, nema ni plivanja

Kada su u pitanju veći kirurški estetski zahvati poput smanjivanja ili povećanja grudi te liposukcije plivanje je strogo zabranjeno! Osim što plivanje spada u kategoriju težeg fizičkog napora, vode stajačice poput bazena su prepune patogena koji organizmu u oporavku mogu nanijeti daleko više štete nego koristi. Morska voda pogodnija je opcija, no nikako u prvim tjednima nakon operacije. Naročito kada su u pitanju ožiljci čije se tkivo stalno nadograđuje i obnavlja.

Dakle, ako budete slušali preporuke liječnika i pridržavati se potrebnih pravila, u ljetu itekako možete uživati – na primjer, uz omiljenu knjigu, na plaži, u debeloj hladovini.

Pročitajte još i ...