Manje poznate činjenice o botoxu koje trebate znati

Australian supermodel Miranda Kerr in new promotional pictures of Swarovski Spring Summer 2015 Allure collection., Image: 232570999, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Botox je toliko popularan tretman da su ga prozvali „čudom iz bočice“. Radi se o neurotoksinu proizvedenom iz nekoliko sojeva bakterija roda Clostridium, dominantno iz bakterije Clostridium botulinum, sintetiziranom u obliku proteina. Djeluje tako da se botulinum neurotoksin veže na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu te na taj način dovodi do relaksacije mišića. Onemogućujući mišićnu aktivnost i opuštajući mišiće, dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu. Izdvojili smo nekoliko manje poznatih posljedica apliciranja botoxa.

Brazilian fashion model Adriana Lima as ambassador for Maybelline 2017 collections., Image: 339498124, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pi

Pojavljuju se kvržice koje brzo nestaju

Nekoliko sekunda nakon apliciranja botoxa, na mjestu uboda može se pojaviti malena kvržica koja nestaje u vrlo kratkom roku. Pojava kvržica potpuno je prirodna posljedica, a kada se tekućina (koja zapravo služi za razrjeđivanje praha, jer su neuromodulatori u obliku praha) apsorbira u kožu, kvržice nestaju.

Djeluje odmah, a rezultati su vidljivi za nekoliko dana

Budući da botox radi na principu blokiranja mišića, odmah po injektiranju mišić je relaksiran, ali rezultati se vide za nekoliko dana.

Koža postaje glađa

Botox kožu čini podatnijom, posebice na području čela. Ograničavanjem mišićne aktivnosti, mišiće je privremeno uspavan, a koža postaje zaglađenija. Kada je mišić manje aktivan, manje je i gibanja i presavijanja kože iznad njega, čime bore postaju manje uočljive.

Prevenira buduće bore

Ograničavanjem rada mišića smanjuju se postojeće bore i njihovo produbljivanje, ali se istovremeno prevenira nastanak novih bora.

Gal Gadot (gal_gadot / 18.06.2017): "Trying to hypnotize you.. #SundayMood, Image: 338263959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Ponavljanje tretmana omogućuje bolje i dugotrajnije rezultate

Što se botox koristi češće (naravno, koliko je potrebno i bez pretjerivanja), rezultati su sve dugotrajniji i s vremenom je potrebna manja doza. Što se botox češće aplicira, mišićna aktivnost ostaje duže smanjena. S vremenom mišići prestaju biti toliko jako aktivni pa je tada potrebna manja doza botoxa.

Nestručno apliciranje dovodi do neprirodnog izgleda

Prevelike količine botoxa mogu dovesti do neprirodnog i zamrznutog izraza lica. Nestručnim apliciranjem može doći i do spuštanja obrva, čime se dobiva ljuti izgled, a apliciranjem prenisko u područje obrva, može doći do spuštanja kapka. Nasreću, svi ovi rezultati s vremenom nestaju.

Vistabel

U Hrvatskoj je zasad samo Vistabel registriran kao dozvoljeni proizvod (botox). Ako vam netko ponudi tretman nečim drugim, ovo imajte na umu.

Pročitajte još i ...