Sasvim drugačiji pristup ovog ljeta: mikronutrijenti koji štite od UV zraka i osiguravaju besprijekoran ten

Sigurno ste se već susreli s pojmovima makronutrijenti i mikronutrijenti, a iza podužih medicinskih naziva zapravo se krije vrlo jednostavna podjela hranjivih sastojaka koje imamo gotovo svakodnevno na svom tanjuru.

Stotine međuovisnih procesa

Makronutrijenti su zaduženi za unos energije, a riječ je o glavnim grupama nutrijenata na kojima se i bazira većina naše prehrane – proteinima, ugljikohidratima i mastima.

glasses with different fruit or vegetable juices, Image: 376588132, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stock Budget

Iako će nam ove grupe nutrijenata osigurati “preživljavanje” organizma, one nikako nisu dovoljne za ispravno funkcioniranje svih sustava i procesa u tijelu – kao što znamo, naš je organizam iznimno kompleksan “stroj” u kojem se simultano odvijaju stotine međuovisnih procesa.

Iz tog se razloga sve veća važnost pridaje skupinama nutrijenata koje su manje zastupljene, ali nikako i manje važne u održavanju cjelokupnog zdravlja tijela – pa tako i zdravlja kože.

Maleni sastojci velikog značaja

Mikronutrijenti su, baš kako im i ime kaže, „maleni“ ali  važni hranjivi sastojci koji su našem tijelu neophodni za neometan rad, a u njih spadaju spojevi poput vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina. Oni su pak zaduženi za pravilno funkcioniranje naših stanica – kao što nam je svima poznato, već i nedostatak jednog jedinog vitamina može bitno narušiti zdravlje organizma.

Primjerice, nedostatak vitamina A narušava kvalitetu vida, smanjena razina vitamina C očituje se u sporijem zacjeljivanju rana, smanjenoj kvaliteti kolagena u koži te smanjenoj otpornosti na infekcije, dok manjak vitamina D utječe na kvalitetu kostiju i osjećaj malaksalosti nakon tjelesnih napora…

S obzirom na to da su rasprave o idealnom načinu nadoknade esencijalnih nutrijenata sve češće – kako u medicinskim, tako i u estetskim i skincare krugovima, koncept mikronutricije dočekan je s oduševljenjem.

Što nam, zapravo, sve treba?

No, nisu svima potrebe za mikronutrijentima iste. Primjerice, tijekom ljeta rijetko nam trebaju dodatne doze vitamina D, jer naše tijelo ovaj mikronutrijent sintetizira prilikom izlaganja suncu. S obzirom na da nas dermatolozi neprestano upozoravaju na opasnosti UV zračenja – javlja se i pitanje kako pomiriti potrebu tijela za vitaminom D i zaštitu od visokog rizika povezanog sa sunčanjem… Odgovor se krije u – antioksidansima, tvarima koje sprječavaju nastanak oksidativnog stresa i smanjuju štetu koje UV zračenje nanosi DNA u našim stanicama.

 

Jedan od tih, vrlo važnih, antioksidativnih mikronutrijenata je i patentirana molekula Porphyral HSP, dobivena iz jestive crvene alge Porphyra umbilicalis.

Ovaj spoj stvara mikrosporinu slične aminokiseline, koje direktno apsorbiraju UV zračenje, smanjuju slobodne radikale i umanjuju lezije na DNK kože izazvane UV zračenjem. Zaštićeni patent Porphyral HSP nalazi se u preparatima brenda PiLeJe namijenjenim pripremi kože za ljetne uvjete – Dermobiane Solaire, Proteochoc te Porphyral HSP Derm krema bit će vaši najbolji saveznici u borbi protiv preosjetljivosti na sunce, crvenila, alergija, opeklina od sunca, ali i preranog starenja kože uzrokovanog izlaganjem UV zrakama.

Molekuli Porphyral HSP-a dodatno pomaže jedna mediteranska biljka – boražina, odnosno oštrolistac ili boreč koja je bogata γ-linolenskom kiselinom; njeno ulje vraća balans između lipidnih medijatora upale i ubrzava prirodni proces zacjeljivanja oštećenja.

Priprema je pola posla

Ako ste jedna od osoba koja na plažu redovito zaboravlja kremu za sunčanje, vrijeme je da ozbiljno razmislite o dobroj pripremi kože i kose za sunce, a u tome će vam pomoći upravo mikronutrijenti kao dodaci prehrani koji će vašu kožu pripremiti za UV zrake tako što će djelovati iznutra prema van.

Proteochoc kapsule su dodatak prehrani koji sadrže patentirani ekstrakt Porphyral HSP-a ®, dobiven iz jestive alge Porphyra umbilicalis i ulje boražine koje izlučuju „anti-stress“ supstance odnosno heat shock proteine, čije je osnovno svojstvo obrana organizma od širokog raspona napada kojima stanice kože mogu biti izložene.

Alergije, crvenilo i fotodermatitis – ključ je u prevenciji

Obnovi kože nakon sunčanja ili pak u slučaju alergije na sunce pomoći će mikronutrijent dobiven iz ekstrakta paprati Poypodium leucotomos, te vitamini C i E. Ekstrakt paprati kalaguale ima fotoprotektivno djelovanje te sadrži fotobiološke filtere. Naravno, u obnovu kože treba uključiti i obranu koju će pružiti patentirani ekstrakt Porphyral HSP-a ® s protuupalnim djelovanjem.

Svi ti maleni i vrlo vrijedni mikronutrijenti nalaze se u kompleksu Dermobiane Solaire , koji se preporučuje za zaštitu i pripremu kože prije izlaganja suncu time se smanjuje mogućnost pojave alergijskih reakcija na sunce, fotodermatitisa i crvenila.

Alergija na sunce i opekline nisu šala

No, ponekad se ipak dogodi da i uz najbolju volju, pripremu i zaštitu dođe do pojave simptoma alergije na sunce, pretjerane osjetljivosti, suhoće, crvenila i iritacija.

Ako ste na jakom suncu ipak proveli nekoliko sati previše, a niti krema s visokim zaštitnim faktorom nije bila dovoljna zaštita, vaš će najbolji saveznik biti Porphyral HSP Derm krema.

I u ovom se inovativnom proizvodu nalazi patentirana molekula Porphyral HSP, ali i ulje boražine, aloe vera i karite maslac, koji će oštećenoj i iritiranoj koži donijeti umirenje, ali i potaknuti produkciju heat shock proteina, te će djelovati umirujuće i potaknuti brže zacjeljivanje kože.

I kosa treba njegu – na što obratiti pažnju?

Iako ćemo frizera najčešće posjetiti nakon godišnjeg odmora provedenog na plaži, to nije razlog da tijekom ljeta u potpunosti zanemarimo ukras našega lica – baš naprotiv.

Sara Sampaio has posted a photo on Instagram with the following remarks: 3am selfies... can my hair always be like this? Instagram, 2019-06-19 11:09:21. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 449506854, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

UV zrake oštećuju vlas kose, te joj „kradu“ vlagu, pa zato kosa postaje suha, lomljiva i bez volumena. Baš kao što i na kožu možemo djelovati iznutra, tako možemo i na kosu. U tome će pomoći švedski brend Hårkontroll koji u ponudi ima kapsule Hårkontroll Original, namijenjene dopremanju ključnih nutrijenata do vlasišta. Hårkontroll čini vašu kosu i nokte snažnima iznutra – radi se o dodatku prehrani koji je posebno razvijen kako bi osigurao ključne nutrijente za kosu i nokte, a sadrži biotin, cink i selen koji pridonose održavanju kose i noktiju zdravima te bakar koji čuva prirodni pigment kose.

Hårkontroll sadrži i niz drugih vitamina i minerala, kao i ekstrakt bambusa bogat silicijevim dioksidom te proso, jednu od najzdravijih žitarica. U jednom proizvodu sadržana je dnevna doza nutritivnih sastojaka koji vašoj kosi daju snagu i sjaj.

Korijen je najvažniji

Zašto je ključno djelovati upravo na korijen kose? Korijen crpi svoju hranu iz krvožilnog sustava, a u njemu se nalaze i informacije o svojstvima, kvaliteti, boji, obliku i snazi vaše kose. Kako biste zadržali zdravu i bogatu kosu punu sjaja i snage, važno je primjereno nahraniti korijen kose. Stoga se preporučuje povremeno obogatiti svoju prehranu posebnim suplementima namijenjenim kvaliteti, zaštiti i obnovi vlasi kose.

Kao pomoć kapsulama dolazi i Hårkontroll maska za intenzivnu i dubinsku hidrataciju. Ljekovita maska ​​s regenerirajućim ekstraktima vlaži kosu i pomaže joj vratiti prirodnu mekoću i sjaj te štiti i umiruje osjetljivo vlasište. Ublažava statički elektricitet, što je posebice važno ženama s puno mlade kose.

Ništa bez pripreme

Bilo da je riječ o tek povremenom sunčanju ili pak aktivnom godišnjem odmoru u sunčanim krajevima, na sunce nikada nemojte ići bez zaštite – kako za kožu, tako i za kosu. Ako svoj beauty arsenal još niste popunili ljetnim favoritima, sigurni smo kako će preparati na bazi mikronutrijenata naći svoje mjesto i u vašem ljetnom koferu.

Proizvode tvrtki Pileje i Hårkontroll možete pronaći u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama te web shopu www.pileje.hr i www.harkontroll.hr koji vas kroz mjesec srpanj daruju posebnim pogodnostima.

Pročitajte još i ...