Moćni sastojci za obnovu, oporavak i zaštitu kože koji sjajno djeluju u paru

Ima stvari koje su same po sebi sjajne, a u kombinaciji s nekim drugim, kojiput oprečnim stvarima, još sjajnije. Gurman u nama odmah se sjetio čokolade i karamele, ali to nam nije tema. Ovaj put stavljamo fokus na moćne sastojke iz formula za njegu kože, koji savršeno djeluju u tandemu.

U svijetu njege kože nije samo važno što stavljate na lice, već i kako ti sastojci međusobno djeluju. Tako kombiniranjem nekih sastojaka možete ozbiljno naštetiti koži, a sinergija nekih maksimizirat će njihovu učinkovitost i postići ćete vidljive rezultate brže i efikasnije.

Vitamin C i hijaluronska kiselina

Vitamin C i hijaluronska kiselina su sastojci koji se često koriste zajedno jer učinkovito djeluju na poboljšanje teksture kože, hidrataciju i smanjenje pojava starenja. Hijaluronska kiselina je poznata po sposobnosti privlačenja i zadržavanja vlage u koži, što rezultira povećanom hidratacijom i elastičnošću. Kada se koristi s vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i potiče proizvodnju kolagena, rezultat je svježija, sjajnija i zdravija koža.

Anti-aging, zaštita i obnova

Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju vidljivosti finih linija i bora poticanjem proizvodnje kolagena, proteina koji koži daje čvrstoću i elastičnost. Hijaluronska kiselina pridonosi tom učinku sposobnošću “popunjavanja” kože i smanjenjem bora, čineći kožu punijom i glađom. Osim toga, vitamin C štiti kožu od štetnog utjecaja sunčevog zračenja i okolišnih oštećenja, dok hijaluronska kiselina pomaže u obnovi i održavanju barijere kože, što je čini otpornijom na štetne utjecaje.

Peptidi i kolagen

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koje služe kao prekursori proteina u koži, uključujući kolagen. Kada se nanose na kožu, peptidi signaliziraju tijelu da počne popravljati ili stvarati novi kolagen, što je ključno za održavanje čvrstoće, elastičnosti i mladolikosti kože. Dodavanjem kolagena u proizvode za njegu, s peptidima, dodatno se poboljšava struktura kože i pomaže u smanjenju vidljivosti finih linija i bora.

Hidratacija, obnova, ciljana njega

Peptidi poboljšavaju elastičnost kože stimuliranjem ne samo kolagena, već i elastina i hijaluronske kiseline, dajući koži puniji i čvršći izgled. Kolagen pak pomaže u hidrataciji kože jer ima sposobnost zadržavanja vode. Postoje različiti tipovi peptida, svaki s posebnim funkcijama, uključujući smanjenje upala, borbu protiv oštećenja od UV zračenja, i poboljšanje barijerne funkcije kože. Kada se koriste s kolagenom, mogu ciljati i tretirati specifične probleme kože, od starenja i suhoće do osjetljivosti i crvenila.

Salicilna kiselina i glikolna kiselina

Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja eksfolira površinski sloj kože, uklanjajući mrtve stanice i pospješujući obnovu stanica. Salicilna kiselina je beta-hidroksi kiselina (BHA) koja prodire duboko u pore, rastvarajući sebum i odumrle stanice koje mogu prouzročiti akne i komedone. Kombinirana upotreba ovih kiselina omogućuje sveobuhvatnu eksfolijaciju, ciljajući i površinske i dublje slojeve kože.

Smanjenje akni i čišćenje pora

Glikolna kiselina također pridonosi smanjenju vidljivosti finih linija i bora, poboljšavajući teksturu kože i dajući joj sjajniji izgled. Salicilna kiselina pak pomaže u smanjenju crvenila i upale. Kada se koriste zajedno, ublažavaju hiperpigmentacije i neujednačenog tona kože jer potiču obnovu stanica i uklanjaju oštećene slojeve kože. Osim toga, eksfolijacijom odumrlih stanica, salicilna i glikolna kiselina poboljšavaju penetraciju i učinkovitost drugih proizvoda za njegu kože.

Važno je imati na umu da kombinirana upotreba salicilne i glikolne kiseline može povećati rizik od iritacije, suhoće i osjetljivosti na sunce. Stoga ih se preporučuje postupno uvoditi u rutinu njege kože, počevši s manjim koncentracijama i pažljivo pratiti kako koža reagira. Također je ključno koristiti visoki zaštitni faktor tijekom dana kako bi se zaštitila koža od UV zračenja, jer ove kiseline mogu povećati fotosenzitivnost kože.

Hijaluronska kiselina i ceramidi

Hijaluronska kiselina je prirodni humektant koji privlači i zadržava velike količine vode (do 1000 puta svoje težine), pružajući intenzivnu hidrataciju koži. Kada se nanese na kožu, stvara sloj na površini koji pomaže u zadržavanju vlage, čineći je hidratiziranom, punijom i svježijom. Ceramidi, s druge strane, su lipidi (masne molekule) koji su prirodno prisutni u gornjem sloju kože i ključni su za održavanje barijere kože. Oni pomažu u zaključavanju vlage unutar kože tako što popunjavaju praznine između stanica kože, sprečavajući time gubitak vode i štiteći kožu od vanjskih štetnih utjecaja.

Jačanje zaštitne barijere kože

Kombinacija hijaluronske kiseline i ceramida djeluje na jačanje zaštitne barijere kože. Hijaluronska kiselina poboljšava hidrataciju i elastičnost kože, dok ceramidi obnavljaju i jačaju lipidnu barijeru kože, štiteći je od štetnih utjecaja iz okoliša, iritacija i alergena. Ovo je posebno korisno za suhu, osjetljivu ili zrelu kožu koja je sklonija oštećenjima i dehidraciji. Hidratizirana koža pak izgleda punije i glađe, što smanjuje vidljivost finih linija i bora.

Poboljšanje teksture, zaštita i obnova

Redovna upotreba proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu i ceramide poboljšava teksturu kože, čineći je mekšom i glađom. Hijaluronska kiselina zaglađuje površine kože, dok je ceramidi obnavljaju i pomažu u održavanju mekoće i elastičnosti. K tome, ceramidi pomažu u dugotrajnoj zaštiti kože sprječavajući gubitak vlage i štiteći od izvanjskih štetnih faktora. Kada se kombiniraju s hijaluronskom kiselinom.

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate

Formuliran je s 12.5% vitamina C i hijaluronskom kiselinom, a njegova se iznimna snaga očituje u vidljivoj redukciji bora i sitnih linija te povećanoj blistavosti kože već od prvog korištenja. Osim što će osvježiti kožu, suziti pore i smanjiti površinsku hrapavost, pomoći će i u sintezi kolagena te ublažiti fotooštećenja kože.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji askorbinske kiseline i askorbil glucosida, ovaj će serum ukloniti vidljive znakove starenja, pomoći u prirodnoj eksfolijaciji, a lice učiniti elastičnim, glatkim i mladolikim.

Skintegra Lunar

Osnovne aktivne tvari u Lunaru su palmitoil peptidi (odnosno, matrikini) čija je efikasnost klinički dokazana. Tripeptidi, uz smanjivanje upalnog odgovora kože, također pospješuju sintezu kolagena 1, elastina, fibronektina i u koži prirodno prisutne hijaluronske kiseline što rezultira vidljivo poboljšanim tonusom i podizanjem kontura kože.

Ovi peptidi u Skintegra Lunaru ojačani su djelovanjem ubikvinona koji uz vitamin E djeluje reparativno, antioksidativno i zaštitno prema koži pod stresom.

CeraVe Hidratantni serum

CeraVe hidratantni serum s hijaluronskom kiselinom pomaže vezati vlagu uz površinu vaše kože, zaglađujući ju i pružajući do 24 sata hidracije. S vitaminom B5 i tri osnovna ceramida koji zajedno zadržavaju vlažnost kože i pomažu obnoviti zaštitnu barijeru vaše kože.

CeraVe hidratantni serum s hijaluronskom kiselinom vašoj koži pruža prijeko potrebnu vlagu. Patentirana tehnologija MVE sadrži ceramide kako bi se osiguralo da učinkovito dopre unutar kožne barijere i da se postepeno otpušta tijekom vremena. Na taj način potpomaže kožnu barijeru dugo nakon nanošenja.

La Roche-Posay Effaclar ultra koncentrirani serum

Riječ je o koncentratu kiselina za eksfolijaciju u kombinaciji s umirujućim niacinamidom, koji ciljano djeluje na mitesere, prištiće, tragove nepravilnosti i vidljive pore. Ova formula ne iziskuje ispiranje te čisti i profinjuje kožu.

Nanesite navečer na cijelo lice, nakon čišćenja kože pjenušavim gelom za umivanje EFFACLAR. Serum se brzo upija za lakše i brže svakodnevno nanošenje. Ima nemastan, neljepljiv završni izgled. Proizvod pruža savršeno uravnotežen piling i ima umirujće djelovanje, odčepljuje pore i ispravlja tvrdokorne nepravilnosti i tragove, dan za danom.

Pročitajte još i ...