Najbolji tretmani za suočavanje s blagdanskim stresom

Iako je mnogima prosinac najdraži mjesec u godini – ponajviše zbog okupljanja, druženja, veselja i cjelokupnog štimunga, nije tajna da su blagdani i razdoblje u kojima stres doseže svoje vrhunce. Američko psihijatrijsko društvo 2021. provelo je istraživanje na dvije tisuće odraslih osoba od kojih je čak 41% prijavilo povećanu zabrinutost tijekom zadnjeg mjeseca u godini. Prošle je godine, u sličnom istraživanju, čak 31% ispitanika izjavilo kako su još više pod stresom nego što su bili 2021. Razloga za to doista ima mnogo: društvene obaveze, pritisak koji osjećamo zbog nužnosti poklanjanja, obiteljske tenzije, konstantne gužve posvuda, financijske brige, itd.

Samo nježno prema sebi

Svaki put kada osjetite ekstremni stres, važno je da na prvo mjesto liste prioriteta smjestite brigu o sebi – složit će se svi stručnjaci – od psihologa do liječnika. A to, drugim riječima znači – udahnuti i napraviti pauzu kada god vam je potrebna, ne ustručavati se zatražiti pomoć, delegirati zadatke i ne postavljati si previsoke ciljeve.

Budući da je stres pojava koja snažno utječe na čitav organizam i u njemu izaziva niz reakcija, valja mu i sveobuhvatno pristupiti. Holistički pristup, najbolji je u ovom slučaju. A kada je riječ o toj temi, teško da možemo zamisliti bolju sugovornicu od zagrebačke liječnice, dr. Jeannette Gjurić, vlasnice centra Koncept pet elemenata koja se stresom i njegovim posljedicama vrlo aktivno i uspješno bavi i jedna je od pionirki holističkog pristupa zdravlju.

Dr. Jeannette Gjurić

“Kada je riječ o stresu, valja reći da nas akutni stres na određen način čuva u različitim životnim situacijama. S druge strane, kronični stres izaziva cijeli niz nepoželjnih reakcija u organizmu. Nekoga boli glava, nekoga muči nesanica, jedni imaju različite probavne tegobe, dok se drugi nekontrolirano znoje lista je zaista podulja i zapravo svima dobro poznata. Svatko od nas pokušava na različite načine doskočiti ovim problemima. Ipak, pokušajte koristiti metode koje će stvarno ojačati vaš organizam, kako ne biste iz svega ovoga izašli još slabiji i bolesniji”, savjetuje dr. Gjurić.

A jedna od tih metoda svakako je detoks – postupak kojim se uspostavlja ravnoteža u tijelu te omogućava skladan rad probavnog, živčanog i hormonskog sustava, kao i izlučivanje štetnih tvari putem bubrega, jetre i crijeva. Detoks povećava energetsku razinu našeg tijela i pospješuje nesmetan tok energije u tijelu. Također, eliminira i neutralizira nakupljene toksine koji se vežu za masti i na taj način blokiraju pravilan rad i sposobnost regeneracije organizma te sprječava nastanak kroničnih oboljenja i jača imunitet.

Individualno prilagođen detoks tretman u centru Koncept pet elemenata obuhvaća ajurvedsko savjetovanje, dijagnostiku biorezonancom nakon koje se kreira program prehrane specifično prilagođen klijentu, te cijeli niz terapijskih postupaka koji ovise o stanju organizma”, otkrila nam je dr. Gjurić te je dodala kako se detoks tretman sastoji se od unutrašnjeg nauljivanja organizma nezasićenim masnoćama poput gheeja i sezamova ili kokosova ulja, u kombinaciji s vanjskim nauljivanjem u obliku masaže pod nazivom abhyanga, koja pomoću toplog sezamovog ulja potiče  izbacivanje toksina iz organizma.

“Abhyanga masaža hrani cijelo tijelo, smanjuje učinke starenja, povećava tonus i snagu mišića, podmazuje zglobove, pospješuje cirkulaciju, potiče rad unutarnjih organa, pomaže ukloniti nečistoće iz tijela, ubrzava tok limfe te tako pospješuje detoksikaciju, povećava izdržljivost, smiruje živčani sustav, poboljšava vid, omogućuje bolji i dublji san te omekšava i zaglađuje kožu.

Nakon masaže slijedi swedanam ajurvedska sauna, herbalizirana parna kupka cijelog tijela u kojoj se zagrijavanjem i znojenjem  potiče izbacivanje toksina. Potom obvezno slijedi tuširanje kojim se ispiru nakupljeni toksini s površine tijela.  Ovi se tretmani provode svakodnevno nekoliko dana, a potom slijedi čišćenje organizma specifičnim biljnim laksativima. Cijeli proces prati ciljano kreiran način prehrane.

Drugi ajurvedski tretman odličan za stresna stanja je shirodhara – jedna od najpopularnijih ajurvedskih terapija toplim, ljekovitim uljem koje se izlijeva u tankom mlazu u području prednjeg dijela glave, odnosno čela. Aplikacija toplog ulja u tankom mlazu u području čela djeluje blagotvorno na hipotalamus i hipofizu i ima jako sedirajuće djelovanje. Shirodharom reguliramo stres i hormone povezane s tim stanjem i izazivamo stanje duboke opuštenosti.

“U ovom visoko stresnom, predbladanskom i blagdanskom vremenu, preporučam svakako započeti s abhyangom kako bi se tijelo i um pripremili za ovaj tretman, a tek onda nastaviti shirodharom. Nažalost ima ljudi koji su toliko pod stresom da u početku jedva izdrže petnaestak minuta ovog tretmana. Vrijeme terapije se postupno produljuje dok se ne dođe do nekih čedrdesetak minuta trajanja. Na ovaj način umirujemo um, poboljšavamo san, hranimo kosu i kožu glave, poboljšavamo koncentraciju, ublažavamo određene psihičke probleme poput strahova i depresije, te djelujemo na jake glavobolje”, otkrila nam je naša sugovornica, dodavši da se ajurvedski tretmani u centru Koncept pet elemenata mogu raditi i pojedinačno.

Opuštanje kao toliko potreban bijeg

Vjerujemo da vam je, kada blagdanski stres dosegne svoj vrhunac, upravo kao i nama, prvi i najjači impuls – pobjeći od svega. Spakirati kofere i otići na neku osamu, gdje ćemo zaboraviti i na zvončiće, i na božićne domjenke i na nervozu i gužve. No, to često nije realna opcija pa su i neki manji i bliži bijegovi sasvim dobra varijanta. Jedan od takvih mirnih utočišta možete pronaći upravo u centru Koncept pet elemenata, ako odaberete neki od njihovih Alqvimia rituala.

“Alqvimia je ekskluzivna prirodna kozmetika od najčišćih biljnih sirovina, nastala kao rezultat harmoničnog spoja drevnih alkemijskih receptura i najsuvremenije tehnologije. Utkali smo je u naše tretmane, ili, kako ih zovemo – rituale – posebne masaže u kombinaciji s Alqvimia eteričnim uljima. To su Ritual senzualnosti, Queen of Egypt, Eternal Youth i The Citrus Fruit Joy Ritual.

Koji god od ovih tretmana odaberete, po njihovu završetku osjećat ćete se opušteno, preporođeno i spremno za suočavanje sa svim izazovima blagdanske svakodnevice. Samo što ćete ih sada savladavati s osmijehom zadovoljstva na licu, budući da su vaše tijelo i duh osvježeni i regenerirani”, kaže dr. Gjurić.

Pazimo na mikrobiom!

Dr. Gjurić naglašava kako dugo nije bilo poznato ono što je danas znanstveno dokazano, a to je da stres izrazito utječe i na naš mikrobiom, odnosno crijevnu floru.

“U našem organizmu ništa nije suvišno, sve ima svoju svrhu. Jeste li se ikada zapitali zašto crijevo ima toliko krvnih žilica i živčanih završetaka? U crijevima imamo oko 10 milijuna živčanih stanica i ne zovemo ga bez razloga drugim mozgom. Kako ćemo podnositi stresne situacije dobrim dijelom ovisi i o stanju naše crijevne flore i odnosu bakterija u crijevima. Naše su crijevne bakterije izuzetno osjetljive na sve informacije, i vrlo brzo može doći do poremećaja odnosa dobrih i loših bakterija. U međuvremenu znamo da bakterije proizvode neurotransmitere koji se putem izuzetno bogate kapilarne mreže resorbiraju u krv i informacije prenose u mozak. Naš središnji živčani sustav reagira na takve informacije s periferije i ponovno šalje neurotransmitere prema crijevima izazivajući lokalne reakcije. Na taj se način krug zatvara.

Stoga u blagdanskim danima, kada smo skloni pretjerivanju u hrani i piću, kada u organizam unosimo veće količine šećera i masti i opterećujemo probavni sustav, pripazimo i budimo umjereni kako već postojeći stres ne bismo uvećali i putem mikrobioma”, savjetuje naša sugovornica.

Yoga i njezini učinci na stres

U centru Koncept 5 elemenata savjetovanjem i implementiranjem raznih tehnika holizma postiže se ravnoteža u organizmu pa tako ovdje možete vježbati i yogu.

“Yoga je skup vježbi kojima se postiže izdržljivost, fleksibilnost i ravnoteža tijela i uma. Činjenica je da yoga ima različite zdravstvene prednosti za tijelo pa su tako, na primjer, nakon sata joge vaše moždane funkcije znatno poboljšane. Budući da je i u ovoj tehnici velika pažnja posvećena disanju, yoga povoljno djeluje i na stres. S vremenom, postići ćete veću fleksibilnost tijela i jače kosti, smanjit ćete razinu šećera u krvi, a doći i do poboljšanja seksualnih funkcija. Centar Koncept 5 elemenata donosi vježbanje yoge uz stručno vodstvo instruktora koji svaki sat priprema  prema individualnim potrebama  i prilagođava ga sposobnostima svakog klijenta. Satovi mogu biti individualni, a klijenti mogu vježbati i u paru”, otkriva nam dr. Jeannette Gjurić.

A ako uslijed svih obaveza, gužve i stresa još uvijek niste nabavili sve poklone za svoje bližnje, sjajna je vijest da u centru Koncept pet elemenata možete kupiti poklon-bonove za sve njihove sjajne tretmane koji će, sigurni smo, biti neki od najpoželjnijih poklona pod borom ovog Božića.

 

Pročitajte još i ...