Najljepše Hrvatice iz kluba 40+: Koja je tajna njihovog izgleda?

„Hodaš sa štapom“; „Počinju te boljeti noge i onda kolabiraš“, „Znaš da ćeš uskoro umrijeti“ – neki su od odgovora koje su „lansirali“ klinci nakon što ih je otac pitao što se događa kad osoba navrši četrdeset. Tata ih je stavio na Twitter i uskoro je post postao viralan – nasmijavši brojne korisnike ove društvene mreže. No stvarnost je, naravno, daleko optimističnija. Mnogo se stvari doista promijeni kada žena zakorači u peto desetljeće, no osim bora i opuštene kože, promjene su većinom one – nabolje.

Beaujolais i brie filozofija

Odličan je primjer dala novinarka britanskog Telegrapha zamislivši epizodu na odmoru u Francuskoj – i trenutak kada vas umjesto „mademoiselle“ odjednom počnu zvati „madam“. Rješenje „problema“ ona vidi u tome da naprosto nastavite piti beaujolais i uživati u brieu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina Kojic (@severina) on

Jer, možda više ne kupujete odjeću u dućanima za dvadesetogodišnjakinje (osim ponekad, kad baš ne možete odoljeti zovu nekog posebno slatkog komada) i ne tulumarite svaki vikend (no, budimo realni, to ne prakticiraju ni sve cure u dvadesetima), ali na život ionako gledate iz sasvim nove perspektive. A i prioriteti su se presložili – i posložili. Bar u većini slučajeva. Jer, nijednu ženu ne treba trpati ni u kakvu ladicu, a posebno ne onu zadanu godinama.

Treba smanjiti očekivanja – i pojačati vježbanje

Sretna je činjenica da su u četrdesetima brojne žene zadovoljnije sobom nego ikad prije. Većinu ih je iskustvo naučilo reći ne toksičnim odnosima, doza nerviranja zbog tuđeg mišljenja drastično je smanjena, a i očekivanja od sebe i svijeta su realnija – što uvelike smanjuje razinu svakodnevnog stresa. Iako se i na licu i na tijelu primjećuju znakovi starenja, brojne žene izgledaju ljepše nego ikad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Gregorić Vejzović (@bojana.g.v) on

Primjerice, premda je jednom izjavila da nakon četrdesete gravitacija i godina proizvodnje čine svoje“, popularna zagrebačka glumica Bojana Gregorić Vejzović (47) izgleda toliko dobro da joj slike u kupaćem kostimu na Instagram profilu skupe tisuće i tisuće lajkova i zadivljenih uzdaha. Zadovoljna poslom koji radi, ispunjena obiteljskom srećom i motivirana za rad u teretani (iako, kako sama priznaje, najviše pred ljeto), žena naprosto – blista.

Isplati se ne odustati – od sebe

Isto se može reći i za Ivu Radić (42), vlasnicu portala Journal, koja izgleda spektakularno. Tajnu kako se nosi s problemima u životu sažela je u sjajnoj rečenici na svom Instagram profilu. Ispod slike na kojoj je u trendovskom kupaćem kostimu, opuštena i obasjana suncem, napisala je: „Dobro je ponekad dignuti ruke od svega, ali nikad od sebe“. Da se toga drži, vidljivo je na svim slikama – bez obzira na to je li na njima s djecom, s prijateljicama ili sama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I V A • R A D I Ć (@iva___radic) on

Zašto četrdesete ne trebaju biti nove dvadesete?

Mnogi bi na temelju slika lijepih dama mogli zaključiti da su četrdesete nove dvadesete, no ta je usporedba pomalo promašena. Jer što, zapravo, nedostaje četrdesetima? Lista Hrvatica koje u toj dobi izgledaju sjajno podulja je. U vrhu je svakako pjevačica Severina, koja u 46-oj izgleda savršeno, a ni razina energije s kojom stvara nije se nimalo smanjila. Mladolikosti je svakako pridonijelo rođenje sina kojem je danas sedam godina, ali i posvećenost vježbanju te dosljedna briga o tijelu. Jer koliko se god dobro u njemu osjećali, neke se promjene ipak događaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina Kojic (@severina) on

Dr. Mladen Duduković, specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije iz Poliklinike Duduković, otkriva da se kod žena u četrdesetima na licu najprije počnu primjećivati promjene u vidu gubitka volumena u dubokim strukturama – uz kosti. Smanjuje se količina kolagena, zbog čega je koža manje elastična i sklona boranju i opuštanju. A počinje i remodelacija kostiju lica – šire se nosni i orbitalni otvori, što će rezultirati umornijim izgledom u 50-ima i 60-ima…

Optimizam na vidiku

Premda zvuči pomalo sumorno, opću sliku popravljaju fotografije dama u četrdesetima – samosvjesnih žena koje isijavaju zadovoljstvom. Primjerice, za poduzetnicu Lejlu Filipović malo bi tko rekao da će u desetom mjesecu navršiti 43 godine, za što su, osim ljubavi supruga i sinova, zasigurno zaslužni i dobri geni. Jer, kako sama priznaje, teretane joj i nisu baš omiljena mjesta za izlaske. A premda je uvijek sređena, bez obzira je li riječ o svečanoj ili ležernoj prigodi, to nije glavni razlog njezinog dobrog izgleda. Posebnom je naprosto čini onaj neki šarmantni faktor X.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lejla Filipovic (@lejla.filipovic) on

U društvu 40+ je i Jelena Rozga koja, za razliku od Lejle Filipović, popriličan broj sati provede u teretani. Splitska pjevačica negdje je otkrila da sjajnu figuru duguje „disciplini, dobrim genima, trudu i činjenici da spava – deset sati na dan“. I Viktorija Rađa motivirajući je primjer kako se odlasci u gym isplate. Iza njezinog isklesanog tijela stoji vrlo naporan rad – koji joj omogućuje da bezbrižno nosi zavodljive pripijene haljine…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Rozga (@rozgajelenaofficial) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktorija7 (@viktorija7777) on

Život treba složiti prema sebi

Dakle, iako će se žene od izlaska u četrdesetima oporavljati mrvicu dulje nego kad im je bilo dvadeset, četrdesete su godine u kojima se žene osjećaju i izgledaju sjajno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renata Končić Minea (@minea.official) on

„Rekla bih da je to razdoblje kada je omjer fizičke mladosti i psihičke zrelosti u najvećoj ravnoteži. Dakle, nije važno što mi se više ne da biti vani do pet ujutro, važno je da je izlazak kvalitetan. Odavno mi se ne da sjediti s ljudima koji me zamaraju i crpe, ostat ću doma i uživati u tišini. U četrdesetima slažeš život prema sebi, a ne sebe prema drugima“, napisala je Milana Vlaović Kovaček (48) u jednoj od svojih kolumni, otkrivši time i razlog zbog kojeg izgleda odlično. Odlično se, naime, i osjeća.

Naslovna foto: Sonja Dvornik za Keune kampanju

Pročitajte još i ...