Ne samo bore – Kako starenje doista izgleda na našem licu?

Iako smo svjesni da je starenje nezaobilazan dio života i da počinje odmah po našem rođenju, s njegovim se posljedicama i vidljivim znakovima prilično teško nosimo. Ponekad izgleda kao da dobar dio života pokušavamo pronaći načine kako bismo im doskočili, ublažili ih, a ako je ikako moguće – potpuno ih uklonili.

Kada govorimo o starenju, a naročito o starenju kože lica, prvo pomislimo na bore. No, one nisu jedini znakovi ovog procesa. Naime, starenje se reflektira i na ostalim dijelovima lica.

Nos

S obzirom na to da se s godinama opuštaju tonus pa i konture lica, dolazi i do spuštanja vrha nosa. Stoga možemo steći dojam da se nos s vremenom povećao. Naravno, on s godinama ne raste, ali vezivno, potkožno tkivo između hrskavica i kosti starenjem gubi tonus i elastičnost, tako da se nos optički malo produžuje i vršak spušta. Problem opuštenog vrška nosa  uspješno se rješava botoxom, a ostatak nosa može se oblikovati filerima ili, ako je problem veći, operacijom nosa.

Oči

„Gravitacijske“ promjene utječu i na oči – vjeđe postaju ovješene, a pogled djeluje ‘tužno’ ili ozbiljnije.  Ako se radi o značajnom višku kože na kapcima, taj se problem može riješiti blefaroplastikom. U slučaju da je višak kože manji, neinvazivni tretman Plasmage uređajem brzo će ukloniti neželjeni višak ovješene kože kapaka.

Andie MacDowell attend 'The Killing Of A Sacred Deer' premiere during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 22, 2017 in Cannes, France., Image: 333259510, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Vilica

Uslijed godina dolazi i do stvaranja viška kože na bradi, podbratka ili izraženo opuštene kože vrata. Gubi se linija vilice i lice poprima drukčiji oblik. Ovisno o problemu, više je postupaka kojima se može pomladiti područje brade i vrata – liposukcija podbratka, zatezanje kože neinvazivnim tretmanima, dentofacijalni lifting… Koja će metoda donijeti najbolje rezultate, savjetovat će vam liječnik nakon pregleda.

Obrve

Spuštanje lica i obrva još su jedna od vidljivih posljednica starenja. Lice tako poprima tužan ili ljutit izraz. Ako se radi o značajno spuštenim obrvama, one se mogu korigirati liftingom obrva, no ako su obrve manje spuštene, mogu se podignuti tretmanom botoxa.

2014 ELLE Women In Hollywood Awards. Four Seasons Hotel Beverly Hills, Beverly Hills, California. October 20, 2014. Job: 141020A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Renee Zellweger., Image: 208775076, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Usne

Vertikalne borice po usnama i smanjena punoća također se javljaju kao posljedica prirodnog procesa starenja. Jednostavnim postupkom ubrizgavanja filera u usne one se mogu pomladiti, vratiti punoću i cijelom licu dati mladolikiji izgled.

Pročitajte još i ...