Nisu sve bore jednake! Znate li kako ih tretirati na pravi način?

Ja sam u redu s gravitacijom i borama. Oni su mala cijena koju treba platiti za mudrost u mojoj glavi i srcu, utješna je izjava glumice Drew Barrymore koju poželimo izvući kao asa iz rukava svaki put kada u zrcalu primijetimo neku novu “crtu” na licu. U teoriji, doista smo zahvalni na mudrosti. U praksi, radije bismo da ne dolazi u paketu s borama. 

Kao i u svemu, moto “bolje spriječiti nego liječiti” primjenjiv je i kad je riječ o borama. Stoga, vrlo je važno usvojiti zdrave životne navike. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima A, C i E, kao i omega-3 masnim kiselinama, može učiniti čuda za kožu. Ne zaboravite ni hidrataciju iznutra – pijenje dovoljno vode ključno je za održavanje elastičnosti kože. Redovita tjelovježba također igra važnu ulogu. Ne samo da potiče cirkulaciju i poboljšava opće zdravlje, nego pomaže u održavanju čvrstoće kože.

No, što kada su bore već tu? Jer one su neizbježan dio procesa starenja kože, ali i jedinstveni pečat naših emocija i životnih iskustava… Odgovarajuće tretiranje počinje razumijevanjem njihova podrijetla. Primjerice, ako su rezultat izloženosti UV zrakama, ključno je koristiti zaštitu od sunca i proizvode za njegu koji sadrže antioksidanse… Za bore nastale kao posljedica ekspresije, botoks je rješenje. Ali ne zaboravite moć redovite hidratacije i kvalitetnih krema!  

Ekspresijske bore

Nastaju kao rezultat ponavljajućeg mišićnog pokreta lica, poput smijanja ili mrštenja. Najčešće se javljaju na čelu, oko očiju i usana. Najbolji načini njihova tretiranja su kreme s retinolom ili hijaluronskom kiselinom te botulinum toksin (botox) kako bi se privremeno opustili mišići.

Gravitacijske bore

Posljedica su gubitka elastičnosti i kolagena u koži, što uzrokuje opuštanje kože i stvaranje dubljih bora. Najčešće se javljaju na licu i vratu. Za tretiranje gravitacijskih bora, najučinkovitiji su face lifting, laser ili radiofrekvencijska terapija koja potiče proizvodnju kolagena.

Statičke bore

One su stalne i vidljive čak i kada ne koristite mišiće lica, a posljedica su gubitka volumena i smanjene elastičnosti kože zbog starenja. Često se javljaju u obliku nazolabijalnih bora (od nosa do usana) ili marionetskih bora (ispod usana prema bradi). Želite li ih tretirati, razmotrite hijaluronske dermalne filere koji nadoknađuju volumen i izravnavaju bore.

Sunčane bore

Nastaju kao rezultat dugotrajne izloženosti UV zrakama. Najčešće se javljaju na područjima koja su najviše izložena suncu, poput lica, vrata i ruku. Kad je o njima riječ, najvažnija je prevencija. Stoga redovito koristite kremu sa zaštitnim faktorom kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka. Također, možete koristiti antioksidanse poput vitamina C koji će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala.

Bore na vratu

Najčešće su prouzročene starenjem i smanjenom elastičnošću kože. Za “saniranje” ovih bora koristite hidratantna sredstva i kreme za vrat koje sadrže sastojke poput peptida i retinola. Također, estetski postupci poput podizanja vrata ili radiofrekvencijskih tretmana mogu pomoći u zatezanju kože ovog dijela tijela.

Pušačke bore

To su one mrske vertikalne crte koje se formiraju oko usana osoba koje konzumiraju duhanske proizvode. Kako biste ih smanjili, možete isprobati balzame za usne ili kreme koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline ili retinola. Također, rješenje su dermalni fileri.

Bore smijalice

Poznate kao nazolabijalne bore, protežu se od strane nosa do kuteva usta. Smijalice mogu postati sve dublje s godinama i pokretima lica. Kako biste ih “izbrisali”, izvrsno rješenje su hijaluronska punila koja obnavljaju volumen i zaglađuju kožu. Ostale opcije su laserski tretmani ili kemijski piling kako bi se potaknula sinteza kolagena.

Bore na čelu

Često su povezane s ekspresijom lica i ponavljanim pokretima mišića. Injekcije botoksa su učinkovite u opuštanju mišića i smanjenju bora na čelu, a svakako koristite serume ili kreme koje sadrže retinol ili peptide.

Bore oko očiju

Poznate i kao “vranine nožice”, javljaju se zbog prirodnog starenja kože, izlaganja suncu i mimike lica. Da biste ih tretirali, koristite kreme i serume koji sadrže antioksidanse, peptide i hijaluronsku kiselinu. Naravno, sjajna opcija su i postupci poput mezoterapije ili mikrodermoabrazije za obnavljanje kože oko očiju.

Pročitajte još i ...