Njega tijela nakon ljeta u par jednostavnih koraka

Iako brojni portali (pa tako i mi), ali i tiskani časopisi najveći broj savjeta za njegu posvećuju koži lica, posebnu pažnju nakon ljetovanja treba posvetiti i tijelu. No, pitanje koje si s pravom postavljamo je – vrijede li za tijelo ista pravila kao i za lice? Na što treba obratiti pažnju i čemu se treba posebno posvetiti? U nastavku donosimo nekoliko provjerenih savjeta uz koje ćete kožu nogu, laktova, dekoltea i stražnjice oporaviti, zagladiti i učiniti blistavom.

Mekani i nježni laktovi

Sol, sunčanje, ali i hodanje u ljetnoj obući pa i trenje kože o odjeću, kožu na koljenima i laktovima čini suhom i grubom. Zato upravo njima treba posvetiti posebnu pažnju. Uklonite s njih mrtve stanice koje čine kožu zadebljanom, a to ćete najlakše učiniti dok je mokra, pa se preporučuje redovito raditi blagi peeling, po mogućnosti za vrijeme tuširanja.

Koliko god bio nježan, peeling uklanja dio prirodnih površinskih masti te može lagano isušiti kožu. Zbog toga se preporučuje uvijek nakon eksfolijacije nanijeti obilnu količinu hranjive hidratantne kreme na sva tretirana područja, a posebno na laktove i koljena koji su skloni isušivanju više od dugih dijelova tijela.

I nokti trebaju njegu

Kako starimo, osim kože, stare i nokti. Postaju suhi i hrapavi, zbog čega se počinju razlistavati i pucati. Zato na njih nanosite hranjive proizvode koji će ih nahraniti i učiniti čvršćima. U moru njegujućih proizvoda odaberite one koji najbolje odgovaraju problemu s kojim se susrećete – ponekad će trebati omekšati kožicu, ponekad učvrstiti nokte, a ponekad čitavo područje treba naprosto nahraniti nekom bogatom kremom ili uljem.

Poseban tretman leđa

Ako ste skloni aknama na leđima ili ramenima, vodite računa i o tome da proizvod koji nanosite na cijelo tijelo bude specifičan i formuliran tako da odgovara potrebama vaše kože. Ovdje vam neće previše koristiti neki ‘obični’ losion ili mlijeko za tijelo, već preparatt koji neće zatvoriti pore i zamastiti već ionako problematičnu kožu.

 

Razmazite vrat i dekolte

Iako ih često uključujemo u rutinu njege kože lica, isto tako često ih nesvjesno i zanemarujemo. I tako činimo veliku grešku jer koža ovih područja vrlo je osjetljiva i sklona pokazivanju znakova starenja. Na dekolte i vrat ujutro je poželjno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, a prije spavanja će poslužiti i kreme koje koristite za lice, samo nemojte odabrati one s alkoholom jer je koža vrata vrlo osjetljiva.

Izbjegavajte vruće kupke

Za kožu je puno bolje tuširanje nego vruća kupka kojom se isušuje koža. Uvijek je bolje da je voda mlaka, a ne vruća. Ako baš ne možete odoljeti kupkama, nemojte ih raditi prečesto niti predugo ostajati u vodi.

Krema, mlijeko ili losion?

Kako biste koži pružili dubinsku hidrataciju i hranjivu njegu, odaberite proizvod koji odgovara vašoj koži. Za njegu tijela najčešće se upotrebljavaju kreme, mlijeka i losioni.

Kreme za tijelo bogatije su teksturom i obično sadrže jednaku mješavinu ulja i vode. Mlijeka za tijelo više su tekuće teksture od krema, ali su ipak gušća od losiona, dok su losioni vrlo lagane i manje ljepljive teksture koja se lako upija u kožu zahvaljujući manjoj viskoznosti.

Pročitajte još i ...