Pedesetogodišnjakinja ponovno ima – četrdeset

„Godine su učinile svoje – nisam se niti okrenula, a na mom licu pojavile su se bore, u obrazima i bradi nestalo je volumena, a čitavo mi lice izgleda umorno“, tim je riječima svoju priču započela 50-godišnja Jadranka, a sudeći po komentarima naših čitateljica, u njenoj se situaciji mogu prepoznati tisuće žena.

Prije

Odmornija i mlađa verzija sebe, bez promjena u crtama lica

Da je riječ o sasvim očekivanoj pojavi, jasno je i našoj sugovornici, čiji su zahtjevi sasvim realni – želi, naime, izgledati kao odmornija, mlađa i svježija verzija sebe, bez velikih intervencija po pitanju oblika i crta lica. Očekujući izrazito suptilan i umjeren pristup, odlučila je posjetiti zagrebačku Polikliniku Bagatin kako bi saznala može li „vratiti sat“ i bez odlaska pod nož.

Prije

Da rezultati ponajviše ovise o liječniku, uvjerila se i Jadranka, a svoje je povjerenje poklonila jednom od najvećih domaćih stručnjaka u polju estetike – dr. Tomici Bagatinu. Ovaj specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata aktivni je član brojnih međunarodnih stručnih udruženja, a kad je pitanju neinvazivno pomlađivanje – u Hrvatskoj ćete teško pronaći većeg stručnjaka.

dr. Tomica Bagatin

Što se dogodilo s licem pacijentice i zašto je upravo ovo dob u kojoj većina žena odlučiti pomladiti i osvježiti lice?

Volumen nestaje, bore su dublje, a čeljust gubi definiciju

„Dok se kod mlađih djevojaka zahtjevi najčešće svode na promjene karakteristika s kojima oduvijek nisu zadovoljne, poput tankih usana, spuštenih obrva ili nepravilnog nosa, dame nakon 40-e, a posebno nakon 50-e više ne žele izgledati drugačije, samo bolje, svježije i odmornije – onako kako su nekada izgledale“, objasnio nam je dr. Bagatin, dodajući kako su se kod 50-godišnje Jadranke pojavili tipični znakovi starenja koje možemo očekivati u ovoj dobi.

„Sve su regije lica zahvaćene procesom starenja, no pojave koje pacijenticu najviše smetaju su gubitak volumena u srednjem dijelu lica, spuštanje obrva i slabljenje brade i linije čeljusti“, dodaje iskusni kirurg, ističući kako je pacijentica posebno istaknula problem „ispuhanih“ obraza i tužnog izraza koji nastaje zbog opuštanja srednje trećine lica.

Kako ne izgubiti bitku s gravitacijom?

Da za efekt liftinga lica više nije potrebna komplicirana operacija i dugotrajni oporavak, dokazuje iznimni napredak nekirurških metoda i neinvazivnih tretmana s kojima je lice moguće doslovno – transformirati, a uz to zadržati potpuno prirodni dojam.

„Kod pacijentice nam je najvažnije lice promatrati kao cjelinu, a korekcijama pristupiti ciljano – po regijama“, objašnjava liječnik, dodajući kako je 50-godišnjakinji najpotrebnija bila nadoknada volumena na području obraza i čeljusti, pri čemu su se Juvéderm Volume hijaluronski fileri pokazali kao savršeno rješenje.

Zadržati sklad lica bez promjena u fizionomiji

„Svega 2 mililitra po obrazu bilo je dovoljno za vraćanje volumena u srednjem dijelu lica, pri čemu je najvažnije bilo aplikaciju fokusirati na jagodične kosti, kako bismo nadomjestili koštanu potporu te podigli i oblikovali jagodice“, objašnjava nam dr. Tomica Bagatin, ističući kako je iznimno važno postići sklad između regija na licu te zadržati potpuno prirodni efekt – cilj nije promijeniti crte lica ili fizionomiju pacijentice, već vratiti lice u one anatomske odnose koje je imala u mladosti, a iz tog je razloga – na preporuku liječnika – Jadranka donijela i nekoliko fotografija iz mlađih dana, kako bi poslužile kao orijentir za što prirodniji izgled.

Podizanjem obraza vidno su se smanjile i omražene nazolabijalne bore, a kako bi ih u potpunosti uklonio, liječnik se odlučio na aplikaciju Juvéderm Volift filera – tek 0.5 ml sa svake strane dovoljno je za njihovo uklanjanje – tvrdi.

Kad je gornja trećina lica u pitanju, kao najveći problem istaknula je izražene bore oko očiju te spuštene obrve, koje čitavom licu daju umoran izgled. U ovom je slučaju najbolje rješenje kombinacija tretmana Botoxom i hijaluronskim filerima – tvrdi dr. Bagatin – dodajući kako je u slučaju pacijentice bilo potrebno prvo Vistabelom ublažiti animacijsku komponentu bora na čelu i oko očiju, a zatim aplicirati po 1 mililitar Juvéderm Volume filera sa svake strane u temporalnu regiju, kako bi se popunile dublje bore, otvorio pogled, lagano podigle obrve i zategnuli namreškani podočnjaci.

Slabljenje čeljusti najčešći je uzrok dubokih bora i obješene brade

Osim umornog izgleda lica i vidnog manjka volumena u obrazima, značajne promjene pacijentica je primijetila i u području brade i čeljusti. Iako o ovom dijelu lica ne razmišljamo često kao o presudnom faktoru mladolikosti, jednom kada se čeljust opusti – čitavo lice izgubi bitku s gravitacijom.

Prije
Poslije
Prije i poslije

„Linija čeljusti jedna je od najvažnijih komponenti lica – snažna koštana i mišićna potpora osigurava definirane konture lica, drži bradu čvrstom, a područje oko usana zategnutijim“, objašnjava liječnik te objašnjava kako je upravo donja trećina lica često najzahtjevnija kad je suptilno pomlađivanje s prirodnim rezultatima u pitanju. Kako bi nadomjestio izgubljenu koštanu potporu, duž linije čeljusti i brade doktor je aplicirao 4 mililitra Juvéderm Volume filera, čime je licu vratio mladenačku konturu i uklonio „obješeni“ izraz lica koji je pacijentici predstavljao velik problem.

Više dodatnih informacijama o vrstama dermalnih filera i mogućnostima primjene hijaluronskih dermalnih filera pronađite ovdje.

Prije i poslije

Za kraj, na red su došle i usnice – pacijentica nije željela velike, pretjerano istaknute usne, već tek glatke, hidratizirane i meke, kakve je nekoć prirodno imala.

Stručne ruke uglednog liječnika i ovu su, završnu točku pomlađivanja odradile besprijekorno – svega 1 mililitar Juvéderm hijaluronskog filera bio je dovoljan za usne koje izgledaju kao i ostatak Jadrankinog lica – njegovano, svježe i mladoliko.

Prije i poslije

Za kompletno pomlađivanje čitavog lica po regijama doktor je tako iskoristio tek 12 mililitara hijaluronskih filera, a oduševljenje pacijentice rezultatima samo je potvrda da fenomenalne rezultate nije uvijek potreban odlazak pod nož, već tek – iskusna ruka stručnog liječnika.

Važno je i napomenuti da nije svako lice isto i da ono ne stari na isti način. U ovim godinama, jedan mililiter filera, kao što smo imali prilike vidjeti, nikako nije dovoljan. Isto tako, ni 12 mililitara nije univerzalna preporuka – nekome će biti premalo, a nekome možda previše. Lice je individualno, pristup svakoj klijentici i klijentu je individualan, a sjajni rezultati su ono što vas u svakom slučaju očekuje – kao u slučaju nove, mlađe verzije naše Jadranke!

Pročitajte još i ...