Obilježava se Mjesec borbe protiv raka dojke: život na prvom mjestu

Zdrav čovjek ima bezbroj želja, dok bolestan ima samo jednu – ozdraviti. S tom mišlju, a naročito u globalnoj situaciji u kakvoj jesmo, to bi nam trebala biti prva i zadnja misao u danu. Uzevši u obzir da 90% oboljelih žena ima šansu za izliječenje ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, više nego ikada potrebno je naglašavati da su samopregled dojki i redovite liječničke kontrole jedini načini kako se na vrijeme uhvatiti u koštac s tom zloćudnom bolesti.

Ružičasti listopad

Europa Donna Hrvatska obilježila je 22. dan ružičaste vrpce postavljanjem velike metalne vrpce ispred zagrebačke Klinike za tumore, KBC-a Sestre Milosrdnice, kao podršku svima koji se bore s rakom dojke i podsjetnik na to da moramo vidjeti druge te pomagati jedni drugima. Tvrtka Salvus i ove je godine partner udruzi u kampanji ‘Darujmo ružičasti život’, donirajući 10 kuna od svake prodane bočice proizvoda Solgarove Skin, Nails and Hair Formule i M.E.V. Feller® Livin’ Beauty za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Foto: Bojan Zibar

‘Dan ružičaste vrpce’ 22. godinu zaredom uvertira je u mjesec u kojem se ističe važnost brige o svom zdravlju, s posebnim naglaskom na rano otkrivanje raka dojke. Ružičasti listopad odvija se u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska – neovisne, neprofitne organizacije koja u svojih 28 godina aktivnog djelovanja intenzivno i uspješno radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje te optimalno liječenje, kao i medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih žena te istovremeno radi na  povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

Darujmo ružičasti život

”Ove godine, ‘Dan ružičaste vrpce’ održao se u sklopu kampanje ‘Darujmo ružičasti život’, akcije organizirane za prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativno zračenje, kao i akcije kojom apeliramo i upozoravamo naše žene, ali i muškarce, o neophodnosti redovitih pregleda te edukacije o istom. Iskoristila bih priliku i ovim putem se zahvalila na odazivu i dosad iskazanoj potpori i pomoći na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo pacijentica diljem cijele Hrvatske. Jednako tako pozivamo vas da razmislite i odlučite se na redovite preventivne preglede koji spašavaju život, budući da se više od 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako je bolest otkrivena u početnom stadiju. – ističe predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Obilježavanje ovogodišnjeg ružičastog mjeseca započelo je, simbolično, ispred zagrebačke Klinike za tumore u kojoj se godišnje operira najveći broj karcinoma dojke u Hrvatskoj. Ispred Klinike postavljena je instalacija u obliku ružičaste vrpce, kao simbol borbe protiv te zloćudne bolesti, a ostat će tu i tijekom cijelog listopada.

Obilježavanju je, osim doc. dr. sc. Vesne Ramljak i pacijentica Klinike za tumore – Sanja Šutej i Nives Badurina, koje su u procesu liječenja, prisustvovala i talentirana glazbenica i kantautorica Nika Turković, zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Europa Donna Hrvatska, koja se također u svojoj užoj obitelji susrela s ovom bolešću.

Foto: Bojan Zibar

“Nažalost, u svojoj blizini sam se osobno imala prilike susresti s ovom opakom bolešću. Moja je baka imala rak dojke čak dva puta u životu, zbog čega sam vrlo svjesna važnosti samopregleda, redovitih kontrola i mogućnosti prevencije kobnih situacija. Cijeli život vodim brigu o svojim grudima. Mislim da je to najmanje što možemo za sebe učiniti; da brinemo o svom zdravlju i da se bar u tom segmentu života stavljamo na prvo mjesto, uvijek“ – poručila je mlada glazbenica i zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Europa Donna Hrvatska, Nika Turković.

Oborite vlastite rekorde

Foto: Goran Jakuš

I ove godine, akciji organiziranoj za prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativno zračenje priključila se i tvrtka Salvus, koja od svake prodane bočice proizvoda Solgar Sin, Nails & Hair i M.E.V. Feller Livin’ Beauty, 10 kuna donira udruzi Europa Donna Hrvatska.

Foto: Goran Jakuš

Ove olimpijske godine, pod geslom “Oborite vlastiti rekord dobrote”, olimpijci i sportaši te osobe iz javnoga života – Marija Anzulović, Dudo Šimenc, Klaudija Bubalo, Klara Perić, Dora Kalaus, Vesna Jelić, Nikola Pokrivač, Nela Kocsis, Ana Vilenica, Ana Rucner, Marijana Perinić, Josipa Pavičić, Tena Gajski, Mario Petreković i Mario Valentić – okupili su se na atletskom stadionu Mladost pozivajući sve da se uključe u kampanju “Darujmo ružičasti život” i tako sruše vlastiti rekord dobrote.

Foto: Goran Jakuš

“U godini koja nam je promijenila percepciju zdravlja i presložila prioritete, svjesniji smo nego ikada važnosti pomaganja i brige jedni o drugima. Kada je riječ o onkološkim bolesnicima, koji su u razdoblju COVID pandemije povećano izloženi rizicima, povezivanje i edukacija posebno su važni. Ovo je osma godina kako smo partneri Europi Donni Hrvatska i podupiremo kampanju ‘Darujmo ružičasti život’, čiji je cilj prikupiti novac za kupnju aparata koji silno može olakšati liječenje oboljelima od raka dojke”, rekla je dr. med. i brand menadžerica Salvusa Svjetlana Benčić Colarić.

Ovoga listopada pomozite sebi, i to tako što ćete se redovito samopregledavati i pregledavati te poticati druge na brigu o vlastitom zdravlju. Potom, mislite na sve one žene i muškarce kojima je ružičasta vrpca više od metalne instalacije – simbol borbe i snage. I darujte ružičasti život, poručuje organizator, udruga Europa Donna Hrvatska.

Pročitajte još i ...