Operacija nosa iz prve ruke

Čitam članak na portalu i lagano se smiješim : „Nos zasigurno predstavlja jednu od ključnih točaka izgleda našeg lica, a mnogi ga stručnjaci čak smatraju najbitnijom dijelom. Svojim oblikom i veličinom nos često definira lice kao simpatično, ugodno, ljuto, tužno, oštro ili pak mrgodno…“

Upravo tako! Napokon je operacija nosa iza mene. I to uspješna. Bilo je to jedno uzbudljivo iskustvo koje sam odgađala punih 10 godina.

Zovem se Kali i po struci sam medicinska sestra. Moje zanimanje olakšavalo mi je, ali i otežavalo odluku o operaciji nosa. Svih ovih godina naslušala sam se o ozbiljnim problemima na koje su naišli mnogi koji su se podvrgnuli operaciji nosa. Najviše primjera bilo je da nos izgleda dobro, ali je njegova funkcionalnost problematična. To sigurno za mene nije bila opcija.

Oduvijek sam obraćala pažnju na članke o najljepšim nosovima. Na listama su se nalazile predivne Scarlett Johansson, Kate Beckinsale, Kate Middleton… Dugo sam se premišljala, dok jednom, sasvim slučajno, nisam susrela srednjoškolsku prijateljicu koja živi u Njemačkoj. Naravno, jedva sam je prepoznala. Uvijek je imala povelik nos i još tada je razmišljala o operaciji. Sad je njezin nos bio upravo kakav bi trebao biti. Nije to bio maleni i prćasti nos, ali je bio idealan za njezino lice.

Rekla mi je da je jako zadovoljna sa svojim novim nosom i da uz to diše punim plućima. Pohvalila sam njezin nos i prokomentirala da njemački doktori zaista znaju svoj posao. Ona se na to nasmijala i rekla mi da je preporuku za liječnika zaista dobila u Njemačkoj, ali da je nos operirala u Hrvatskoj. Naime, kada se u jednoj klinici dogovarala za operaciju nosa, liječnik joj je, nakon što je saznao odakle je, rekao da je njegov kolega, vrsni otorinac, otvorio polikliniku u Zagrebu. Pitala je za ime liječnika i umjesto da operaciju obavi u Njemačkoj, odlučila se za rodni Zagreb. I nije požalila.

Pala je odluka

Nakon što mi je prijateljica nahvalila prof. dr. sc. Mislava Gjurića i Polikliniku Sinteza i sama sam se naručila na konzultacije.

Nisam ih mogla dočekati. Sve moje dileme nestale su kad sam upoznala prof. Gjurića. Nakon pregleda objasnio mi je sve o zahvatu, funkcionalnosti i izgledu nosa. Fotografirao me prije zahvata, ubacio fotografije u računalo i pomoću simulacije pokazao što planira napraviti. Nakon mjerenja protoka zraka kroz nos (rinomanometrije) pojasnio je da ću nakon zahvata puno bolje disati.

dr. Mislav Gjurić i dr. Jeannette Gjurić
dr. Mislav Gjurić i dr. Jeannette Gjurić iz Poliklinike Sinteza

Bez obzira na medicinsku struku, oduvijek sam se bojala anestezije. Strah sam prebrodila nakon razgovora s anesteziologinjom dr. Jeannette Gjurić koja me psihički i informacijski pripremila za „strašnu“ anesteziju te mi dala upute koje preglede trebam obaviti prije operacije. U ugodnom razgovoru s dr. Gjurić saznala sam da postoji mogućnost da se postoperativni oporavak znatno smanji ako se nakon operacije koristi biorezonantna terapija. Objasnila mi je da je sama terapija je potpuno bezbolna i ugodna i traje pola sata. Kako mi je bilo bitno da moj oporavak bude što kraći zbog što bržeg povratka na posao, odlučila sam se za biorezonancu.

Izvrsni rezultati

Večer prije operacije pojela sam lagani obrok i nakon 22 sata nisam ništa jela niti pila. Jutro prije polaska lice sam samo umila vodom i nisam stavljala nikakvu šminku, pa čak niti kremu za lice, kako bi kirurg mogao flomasterom iscrtati konture po nosu. Smjestili su me u lijepi, svijetao apartman u poliklinici. Najprije sam bila na tretmanu biorezonancom, kako bi oporavak bio što brži i uspješniji. Odmah potom uslijedile su pripreme za zahvat i anesteziju, a dobila sam i jedno sredstvo za opuštanje koje je imalo nezaboravno djelovanje, samo sam se smiješila beskrajno sretna. Dobila sam laganu vrtoglavicu i uljuljala se u polusan.

Nakon što mi je dr. Gjurić iscrtao nos, odveli su me u operacijsku salu. Toga se zapravo više niti ne sjećam točno. Svi su mi rekli da smo razgovarali i šalili se dok nisam dobila anesteziju i zaspala. Nadam se da nisam pričala previše gluposti….

Zahvat je počeo u 15 sati, a u 17 i 30 probudila sam se u krevetu. Kraj mene je stajao dr. Gjurić, doktorica i sestre Osjećala sam se pospano od lijekova, ali brzo sam došla k sebi. Na nosu sam imala kalup kojeg su držali flasteri zalijepljeni preko polovice lica. U nosu nisam imala tampon. Doktor Gjurić objasnio mi je da bez tampona nos brže zarasta i da ih on rijetko koristi. Stvarno nisam osjećala nikakvu značajnu bol, više kao nelagodu i laganu glavobolju.

Nakon terapije biorezonancom glavobolja je nestala i u 20 sati uputila sam se kući. Noć sam provela spokojno bez ikakvih sredstava protiv bolova.

Prije i poslije
Kali: prije i poslije

Idući dan sam se probudila s malom plavom masnicom ispod lijevog oka gdje je devijacija bila izraženija. Nakon dva dana masnica se potpuno povukla. Uopće nisam bila natečena i ništa me nije boljelo. Higijenu nosa održavala sam kapima i emulzijom te štapićima za uši i maramicama.

Nakon tjedan dana došla sam na kontrolni pregled gdje su mi odstranili kalup čija je funkcija bila zadržati oblik i položaj nosa u prvih 7–10 dana, do zarastanja. Prvi dojam je bio apsolutno oduševljenje. Nos je već nakon tjedan dana bio prelijep. Rekli su mi da će tek nakon nekoliko mjeseci poprimiti pravi izgled.

OVDJE POGLEDAJTE KAKO JE TEKAO POSLIJEOPERATIVNI OPORAVAK PO DANIMA.

Naravno, ostala sam na biorezonantnoj terapiji. Stvarno sam bila pozitivno iznenađena kolikom sam se brzinom oporavljala uz pomoć biorezonance.

Cijeli tim i atmosfera u Poliklinici Sinteza bila je toliko očaravajuća da sam poželjela ostati. I jesam :).

Pročitajte još i ...