Opuštene nadlaktice? Preskočite party haljine bez rukava i zategnite ih do ljeta

Blagdanski tulumi poprilično su se zahuktali, a paralelno s njima, izlozi dućana zasjali su kreacijama s tisućama škljokica. Sve blješti i sjaji i naprosto nas mami da se odjenemo u glitter i shimmer. No, velik dio party kreacija podrazumijeva haljine ili topove bez rukava i tu se javlja problem ako naše nadlaktice nisu savršeno zategnute.

Ta nas situacija tjera na razmišljanje, ali i na djelovanje. Ok, ovu sezonu ćemo nekako izgurati i pustiti šljokice da proviruju ispod sakoa, no za idući ćemo prosinac itekako biti spremne. Pogotovo, ako znamo da ćemo nakon blagdanskog prehrambenog opuštanja i ugađanja, poželjeti okrenuti novu stranicu zdravog života. Druga polovica siječnja poznata je po masovnim upisima u teretane, rigoroznim dijetama i raznim detox tretmanima. A kada kilogrami konačno krenu padati i naša nova linija počne poprimati svoje obrise, problem ovješene kože bit će još više naglašen.

Posljedica je to gubitka elasticiteta kože uslijed značajnijeg mršavljenja pa se ona naprosto ne može vratiti u svoju prvotnu formu, već ostaje ovješena. Viškovi nam najčešće ostaju na trbuhu, natkoljenicama i već spomenutim nadlakticama. Kod starijih osoba, uzrok tomu mogu biti hormonalno-metaboličke promjene, dok je kod mlađih žena moguće djelovanje više faktora – od posljedica trudnoće, razmicanja trbušnih mišića, manjka fizičke aktivnosti i slično.

Konkretne mjere

Višak kože na trbuhu rješava se  abdominoplastikom – postupkom kojim se odstranjuje se višak kože zajedno s masnim tkivom, šivaju se razmaknuti trbušni mišići, rješava se eventualno nastali bruh i stvara novi pupak.

Ako se višak kože pojavio na nogama, pribjegava se zatezanju i podizanju kože nogu, i to najčešće tako da se uklanja obješena koža i mlohavo masno tkivo od gornje unutarnje strane bedara pa sve do koljena. Što se tiče ruku, zatezanje nadlaktica izvodi se postupkom brahioplastike kojim se radi rez duž unutrašnjeg dijela nadlaktice, najčešće od pazuha do lakta. Prvo se uklanja višak masnih naslaga liposukcijom, a zatim se uklanja i zateže višak kože. U slučaju da se radi o maloj količini viška kože, potrebni su tek mali rezovi koji se rade u blizini pazuha kako bi uklanjanje masnih naslaga i tkiva bilo što manje invazivno.

Neinvazivni tretmani

Koža se može opustiti i nakon manjeg gubitka kilograma ili uslijed izostanka vježbanja pa se u takvim siguacijama može posegnuti za tretmanima neinvazivnim uređajima. Oni rade na principu ultrazvuka i/ili radiofrekvencije. Takvim se uređajima zagrijava koža na površini i u dubokom sloju te se mijenja struktura kolagena.

Kontrolirano zagrijavanje vlakana kolagena u dermisu, dubljem sloju kože, do određene temperature, dovodi do njihove kontrakcije. Unesena toplina ubrzava metabolizam stanice i fibroblasta koji proizvode kolagen, a time se stimulira produkcija kolagena i odmah vidljivo zateže koža. Tako koža sama počinje stvarati novi, mladi kolagen, obnavljajući samu sebe te postaje zategnutija što je idealno rješenje za osobe koje muči blago opuštena koža.

Pročitajte još i ...