Gdje se krije problem: Što učiniti kako biste se doista riješili akni u odrasloj dobi?

Kad navrši tridesetu, većina žena na školske dane gleda s nostalgijom – potiskujući možda neke manje lijepe uspomene iz školskih klupa i prisjećajući se prijateljstava, uzburkanih emocija, nezaboravnih izleta i avantura… No, tu i tamo iskrsne i neki nemili podsjetnik na to uzbudljivo razdoblje – prištić. Iako je zajedno s nesretnim ljubavima trebao ostati u folderu zaboravljeno, kod mnogih se žena akne pojavljuju i u odrasloj dobi.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Jason Wu Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. American model Lily Aldridge. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355898415, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Premda na prvi pogled paradoksalno, zapravo ne čudi: jer su upalni procesi na koži često uzrokovani hormonalnim promjenama. A činjenica je da izlazak iz puberteta – u kojem hormoni luduju – ne znači i kraj nezgodnih situacija povezanih s hormonima… Iako se žene s njima u zreloj dobi nose bolje, jer samopouzdanje više ne baziraju toliko na izgledu, prištić uoči važne večere ili sastanka naprosto – jako iritira.

Razlozi nastanka akni

Pokušavajući na najbolji mogući način pomoći ženama, dr. Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije te intenzivne i tradicionalne kineske medicine, osmislila je jedinstveni koncept liječenja akni. Jer rješenje, naravno, nije odlazak u ljekarnu i kupnja nekog od preparata koji ste koristili prije 15, 20 ili 30 godina. I akne u ta dva životna perioda nastaju zbog sasvim drugih razloga: kod tinejdžerica ili adolescentica pod utjecajem hormona dolazi do prekomjernog lučenja sebuma, a kod zrelih žena uzrok su najčešće stres, narušen mikrobiom crijeva – toksini koje luče bakterije i gljivica candida često, naime, utječu i na hormone – te razni drugi hormonalni poremećaji.

Dr. Jeannette Gjurić

I mjesta na kojima se pojavljuju su različita: dok je kod mlađih osoba nerijetko zahvaćeno cijelo lice, ramena i gornji dio leđa, u starijoj dobi akne se često pojavljuju na području čeljusti, oko usana i na bradi.

Sofisticirane metode dijagnostike

„Istiskivanje će također pogoršati problem“, otkriva dr. Jeannette Gjurić, koja je u svom radu sklona cjelovitom, a ne parcijalnom pristupu problemu. I stalno je u potrazi za novim, učinkovitijim rješenjima… U njezinoj se Poliklinici Sinteza pacijenti koje muče akne najprije podvrgavaju tretmanu biorezonancom, sofisticiranom dijagnostičkom i terapijskom metodom komplementarne medicine.

Prije i poslije
Prije i poslije

Danas je, naime, dobro poznato da sve žive organizme okružuje kompleksno elekromagnetsko polje, a žive stanice emitiraju sitne količine svjetlosti, tzv. biofotone koji potječu iz DNA molekule u jezgri stanice – i koji su odgovorni za izazivanje biokemijskih procesa. Naše se tijelo sastoji od jako puno stanica koje međusobno komuniciraju i izmjenjuju informacije, a to im omogućavaju upravo biofotoni. Funkcioniranje cijelog organizma ovisi o neometanoj razmjeni informacija i regulacijskih procesa na staničnoj razini.

Terapijske frekvencije

No, kako smo svakodnevno izloženi najrazličitijim vanjskim utjecajima – od zagađenja okoline, vode, hrane i različitih zračenja – oni ponekad te procese blokiraju.

„Različite tvari, toksini, virusi, bakterije i zračenja ometaju te frekvencije i komunikaciju među stanicama što na kraju remeti njihov rad. Potraje li to dulje, razvit će se i organske promjene s pripadajućim simptomima“, govori doktorica Gjurić, naglašavajući da aparat za biorezonancu omogućuje otkrivanje tih poremećenih frekvencijskih uzoraka.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Prada Backstage Milan Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. American model Amber Valletta. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 368296357, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Nakon toga aparat ih modulira i putem posebne elektrode vraća natrag u organizam u obliku terapijskih frekvencija. Najveći postotak uspjeha odnosi se na smanjenje simptoma kod inhalatornih i nutritivnih alergija, astme, gastrointestinalnih problema uzrokovanih alergenima te kod dermatoloških problema kao što su akne.

„Biorezonantnim testiranjem moguće je otkriti mikroorganizme poput gljivica, parazita i bakterija, koji mogu biti prikriveni uzročnici kožnih promjena, a uzrok akni često je povišena razina candide albicans, gljivice koja je inače prirodno prisutna u organizmu“, otkriva dr. Jeannette Gjurić, naglašavajući da je u tom slučaju iznimno važno pacijentu dati plan prehrane.

Hrana je lijek

U okviru biorezonance radi se, naime, i test intolerancije na hranu pa pacijent dobije posve personalizirane upute za dijetu.

„Bavim se komplementarnom medicinom koja ovom problemu prilazi holistički, uzimajući u obzir sve faktore. Nikada se nećete riješiti akni ako se ne sredi crijevna flora, odnosno mikrobiom crijeva“, naglašava dr. Gjurić. Jednom tjedno pacijent dolazi na tretman biorezonancom kako bi se organizam očistio, a proces liječenja traje šest tjedana.

Tijekom tog je perioda većina akni prošla pa se nakon toga prelazi na – estetiku. Dr. Gjurić pri tretiranju akni, zapravo posljedica koje su te upalne promjene ostavile na koži, koristi kombinaciju dvaju specijalnih tretmana: mezoterapiju aparatom DermaFrac te tretman Acne Dual koji se izvodi uz pomoć moćnog multifunkcionalnog uređaja Venus Versa, koji je Poliklinika Sinteza nabavila prva u Hrvatskoj.

Moćna kombinacija tretmana

Venus Versa koristi tehnologiju IPL Dual Light koja tretira i uzroke i vidljive simptome uz pomoć kombinacije plavog i crvenog pulsirajućeg svjetla: plavo uništava bakterije koje uzrokuju akne, a crveno smanjuje upalu i potiče brže zacjeljivanje. Napredni sustav hlađenja istovremeno kožu štiti od vrućine pa je tretman ugodan. DermaFrac je, pak, zaslužan za rejuvenaciju i hidrataciju – a pritom djeluje antigljivično i antibakterijski.

Prije i poslije
Prije i poslije

„Injektibilnim serumima povećavaju se gustoća i čvrstoća kože te joj se vraćaju elastičnost, sjaj, glatkoća…  Osim što se reduciraju ožiljci nastali od akni, usporava se i nastanak bora, sužavaju se pore, reduciraju hiperpigmentacije i potiče obnova stanica, govori dr. Jeannette Gjurić.

Žene su rezultatima oduševljene i zato što moćna tehnologija aktivira fibroblaste na stvaranje novog kolagena i elastina pa je koža zategnutija, blistava i pomlađena. Odlazak u Polikliniku Sinteza pomoći će vam da problem akni ostavite iza sebe – baš kao što ste ostavili i školske klupe. A ono što sami možete učiniti je da smanjite stres na najmanju moguću razinu. To – i liječnica kojoj vjerujete – u ovim su godinama naprosto izraz poštovanja prema samima sebi.

Pročitajte još i ...