Prije i poslije uklanjanja vena – donosimo cijenu

Vene su danas vrlo učestali problem, naročito među ženskom populacijom. Procjenjuje se da danas svaka peta žena starija od 18 godina pati od nekog oblika vena. Nisu to uvijek  debele, plavkaste žile koje se naziru ispod kože. Ponekad je riječ o nakupinama vena, nalik grozdovima koji su koncentrirani na jednom dijelu noge. Ponekad su to sitnije žilice koje se javljaju u formi paukove mreže.

Stručnjaci procjenjuju kako od kronično proširenih vena boluje između 25 i 40% ženske populacije te oko 20-30% muške, a uzroci ove bolesti su raznoliki i brojni. Iako je uvriježeno mišljenje kako su neki od faktora rizika dugo stajanje i hodanje pa tako među rizična zanimanja spadaju liječnici, kirurzi, frizeri, konobari, moramo naglasiti kako i ovdje genetika igra važnu ulogu.  Osim toga, ne pomažu ni hormonska nadomjesna terapija, oralna kontracepcija, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća i starija dob. No, jeste li znali da na nastanak vena mogu utjecati i sunčanje u solariju, preuska odjeća pa čak i visoke pete?

Iako ovdje nikako nije riječ samo o estetskom problemu, mnoge od nas, na prvu vidljivu pojavu venske bolesti imamo samo jednu misao – kako ukloniti vene? Stoga smo o problematici vena i načinima njihova uklanjanja razgovarali s doc. dr. Slavenom Suknaićem, vaskularnim kirurgom iz Poliklinike VeNes.

doc. dr. Slaven Suknaić

Estetica: Koja je najčešća problematika kada je o venama riječ i kako ju je najbolje tretirati?

Doc. dr. Slaven Suknaić: Problem s proširenim površinskim venama nastaje kada se one počnu puniti iz dubokog venskog sustava. Najčešće se radi o slabijem funkcioniranju zalistaka na spojevima površinskih i dubokih vena, radi čega se venska krv djelomično vraća u površinski venski sustav nogu. Rezultat toga su vidljive, naglašene površinske vene. Kao posljedica viška krvi u površinskom venskom najčešće tegobe na koje se pacijenti žale su osjećaj težine i tupih bolova u potkoljenicama, te oticanje istih. Povremeno imaju grčeve u potkoljenicama. Tegobe su jače izražene krajem dana ili tijekom ljetnih mjeseci.

Postoji čitav niz minimalno invazivnih metoda liječenja. I liječnici i pacijenti imaju zajednički cilj, a to je zatvoriti insuficijentnu površinsku venu putem koje se pune vidljivi varikoziteti. Najzastupljenije su termoablacijske metode-EndoVenska Laserska Ablacija i RadioFrekventna Ablacija, zatvaranje vene medicinskim ljepilom (tzv. Venaseal), sklerozacija pjenom pod UZV navođenjem (UGFS), mehaničko-kemijska ablacija (MOCA).

Estetica: Možete li ukratko opisati neki od vaših recentnih zahvata?

Doc. dr. Slaven Suknaić: Izdvojio bih pacijenticu kod koje je problem bio u preponi – postojala je tzv. Safeno-femoralna insuficijencija, gdje se venska krv iz duboke vene vraćala u veliku površinsku venu (VSM), radi čega su bile izražene površinske vene iz sustava VSM.

Tretman koji smo učinili je termoablacija velike površinske vene (zatvaranje VSM pomoću lasera-EVLA) uz miniflebektomije (kirurško uklanjanje proširenih pov.vena kroz vrlo male rupice).

Ovdje valja naglasiti kako za ovaj zahvat nisu potrebne nikakve posebne pripreme – dakle, pacijent ne mora biti na tašte, niti poštovati bilo kakva druga prehrambena ograničenja. Zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju pa je gotovo posve bezbolan, osim laganih uboda iglom za ubrizgavanje anestetika. Nije potreban ni određen period oporavka – pacijent se doslovno s operacijskog stola može vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Pet do sedam dana nakon zahvata potrebno je nositi kompresijsku čarapu tijekom dana. Desetak dana nakon operacije na mjestu zahvata mogu ostati blagi podljevi koji potom nestaju.

Estetica: Je li zahvat uspio, odnosno, jesu li rezultati zadovoljavajući i vidljivi?

Doc. dr. Slaven Suknaić: Zahvat je bio vrlo uspješan, rezultati su brzo vidljivi, uz smanjenje tegoba na koje se pacijentica prije tretmana žalila.

20 dana nakon operacije desne noge

 

50 dana nakon operacije lijeve noge

Estetica: Koliko su trajni rezultati i je li potrebno ponavljati zahvat?

Doc. dr. Slaven Suknaić: Ukoliko se ovakav zahvat pravilno izvede, nije ga potrebno ponavljati. Međutim, proširene površinske vene mogu se ponovo pojaviti radi punjenja iz nekog novog izvora iz dubokog venskog sustava. Zato su potrebne redovite kontrole (jednom godišnje), nakon uspješno provedenog tretmana.

Estetica: Tko su kandidati za takav zahvat?

Doc. dr. Slaven Suknaić: Svi pacijenti koji imaju smetnje s proširenim površinskim venama.

 

Cijena ovog zahvata u Poliklinici VeNes je 1.500 eura za svaku nogu, a iznos je moguće platiti do 12 rata, karticama svih banaka. 

 

Pročitajte još i ...