Retinol kojeg se nećete željeti odreći ni ljeti. Dermatolozi su rekli da je najbolji!

Strahovi su kao hrčak na kotaču – vrte vas ukrug dok vam ne pozlije… A samo ste trebali iskočiti iz tog začaranog kruga i napraviti plan. Tako je kada je riječ o životu, tako je kada je riječ o njezi kože. Točnije, sastojcima za njegu kože! Definitivno, među najkontroverznijima je retinol. Njime nas plaše na svakom koraku! Kada ga koristiti, kako, koji omjer je optimalan, pripreme kože, danju ili noću, ljeti ili zimi… pitanja se nižu, pa je red još jednom poraditi na razbijanju predrasuda i mitova vezanih uz ovaj doista svestrani sastojak. 

Retinol, koji je derivat vitamina A, ima dugu povijest upotrebe u medicini i kozmetici. Prvi put je izoliran 1931. godine, i bilo je jasno da ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože. Trideset godina kasnije, dr. Albert Kligman, dermatolog, počeo je eksperimentirati s tretinoinom (retinoičnom kiselinom, jednim od derivata vitamina A) kao tretmanom za akne. Njegova istraživanja su pokazala kako tretinoin pomaže ne samo u liječenju akni, već ima pozitivan učinak na starenje, smanjenje bora i poboljšanje teksture kože.

Tretinoin (Retin-A) je 1980. odobrila FDA (Food and Drug Administration) za liječenje akni, a kasnije i za liječenje fotooštećenja kože. U međuvremenu, retinol, koji je blaži derivat vitamina A u odnosu na tretinoin, počeo se pojavljivati u proizvodima za njegu kože koji su dostupni bez recepta. Kroz godine, istraživanja su nastavila potvrđivati njegove prednosti za kožu, uključujući smanjenje bora, poboljšanje teksture kože i liječenje hiperpigmentacije.

Danas, retinol je jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih sastojaka u proizvodima za njegu kože, a njegova učinkovitost je dokumentirana kroz brojna istraživanja. Ali, kao što smo rekli, i najkontroverznijih. Retinol je poznat je po tome što može potaknuti obnovu stanica kože i poboljšati njenu teksturu, ali može povećati i osjetljivost kože na sunce. Kada ga koristite, važno je biti posebno oprezan tijekom ljeta i pridržavati se određenih pravila. 

Počnite Polako: Retinol može prouzročiti crvenilo, ljuštenje i iritaciju kože u početku. To je obično privremeno i smanjuje se kako se koža prilagođava. Ako tek uvodite retinol u rutinu njege kože, počnite nižom koncentracijom i koristite ga svaka 2-3 dana. Postupno povećajte  učestalost i koncentraciju ako koža dobro reagira. 

Koristite hidratantnu kremu: Retinol može isušiti kožu, pa je važno koristiti hidratantnu kremu nakon nanošenja retinola. Možete pričekati 10-20 minuta nakon nanošenja retinola prije nego što što nanesete hidratantnu kremu.

Zaštitite se od sunca: Retinol može povećati osjetljivost kože na sunce, pa je važno koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (30 i više) tijekom dana.

U nastavku vam predstavljamo retinol koji je, prema ocjenama dermatološkog žirija natječaja Estetica Premium Product 2023., ponio titulu najboljeg u svojoj kategoriji. Isprobajte ga s povjerenjem, sigurni smo da nećete požaliti.

Dermalogica Dynamic Retinol Serum

Noćni serum s visokim udjelom retinola. Sadrži 3,5% retinoidnog kompleksa koji učinkovito djeluje na bore i fine linije, ujednačava teksturu i boju kože te smanjuje vidljivost pora. Umirujući skvalan i beta glukan hidratiziraju, njeguju i jačaju otpornost kože. Retinol poboljšava teksturu i čvrstoću kože i posvjetljuje tamne mrlje.

Inkapsulirane sfere retinola sadrže retinol koji se postupno otpušta, djeluje na plitke i duboke bore te izjednačava boju kože. Granaktivni retinoid (ester retinola) zaglađuje, ublažava fine linije i bore, smanjuje vidljivost pora i ujednačava ten. Retinol Booster tehnoligija (spoj retinola i hidroksi stearinske kiseline) potiče snažnije djelovanje samog retinola odnosno retinoične kiseline. Skvalan i beta glukan hidratiziraju i umiruju kožu.

Željana Bolanča, dr. med., spec. dermatovenerologije

“Ja sam jedan od onih dermatologa koji preporučuju retinol i veliki sam obožavatelj. Stvarno se radi o jednom od najboljih i najjačih anitage sastojaka, ali retinol nije samo to – koristan nam je i u mladenačkoj dobi i adolescenciji, tada je broj 1 sastojak u liječenju i borbi protiv akni. Dynamic Skin Retinol Serumu s 3,5-postotnim kompleksom retinola i retinoida se metodom mikroinkapsulacije prenosi u dublje slojeve i postupno otpušta u kožu. Tako je učinak dugotrajniji i snažniji”, kaže je dr. Željana Bolanča.

Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatovenerologije

Dermalogica Dynamic Retinol Serum je proizvod koji uglavnom svi vole uključujući i mene jer, zahvaljujući skvalenu, ne dolazi do iritacije. Na početku se može nešto opreznije koristiti i, ako se bojite iritacije,izbjegavati periokularno područje. Vrlo učinkovita formulacija i ugodna za nanošenje, a bez osjećaja suhoće“, kaže je dr. Delalle.

Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerologije

“Dermalogica Dynamic Retinol Serum – noćni serum sadrži inkapsulirane sfere koje postupno otpuštaju retinol. Sadrži visoke koncentracije (3,5% retinoidnog kompleksa) koji umanjuje bore i fine linije, pigmentacijske nepravilnosti i vidljivost pora već nekoliko tjedana od početka korištenja. Skvalan i beta glukan hidratiziraju i umiruju kožu. Fine je lagane teksture. Potrebno ga je aplicirati prema svim pravilima korištenja retinola”, zaključila je dr. Meštrović Štefekov.

Pročitajte još i ...