Riječke dermatologinje ponovno omogućuju besplatne preglede akni – zašto je nužna pomoć dermatologa?

“Akne nastaju zbog upale pilosebacealne jedinice, uzrokovane što hormonskom neravnotžom, što genetskim ili okolišnim faktorima. Najčešće se javljaju u pubertetu, iako danas nešto češće viđamo i postadolescentne akne koje se javljaju nakon 25. godine života.” Ovim nas je riječima u temu o aknama i važnosti uloge dermatologa u njihovom liječenju uvela riječka dermatologinja, prm. dr. Zrinka Stanić Žgombić.
Pojasnila je kako se klinička slika akni razlikuje u stadijima: komedonske akne kao najblaži oblik, zatim upalni oblik akni te konačno acne conglobata kao najteži oblik. “Pomoć dermatologa tu je od iznimne važnosti jer možemo djelovati ovisno o stadiju akni u kojemu se pacijent javi i na taj način spriječiti daljnja pogoršanja”, rekla je dr. Stanić Žgombić.

Dodala je i kako je osim liječenja samih promjena i vraćanja zdravlja koži, važno i spriječiti nastanak ožiljaka koji kasnije mogu narušiti psihički integritet osobe i dovesti do problema sa samopouzdanjem. Također, ponekad je potrebno uputiti pacijenta drugoj specijalnosti – ginekologu ili endokrinologu kako bi se, u suradnji s dermatovenerologom liječenje uspješno provelo.
“Danas imamo lijekove za svaki određeni stadij akni, a također i široku paletu tretmana i postupaka kojima možemo ubrzati liječenje, a već postojeće ožiljke od akni zagladiti i time poboljšati cijelokupni aspekt”, zaključila je prim. dr. Zrinka Stanić Žgombić.

Akne sve češće i kod odraslih

Prema riječima dermatologinje dr. Tee Brozičević akne osim kod adolescenata, sve češće susrećemo i kod osoba u odrasloj dobi, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

“Akne nisu nužno teško stanje kože, iako to mogu postati, ali imaju veliki utjecaj na kvalitetu života. Tu najčešće govorimo o psihološkom utjecaju i o tome da mogu dovesti do gubitka samopouzdanja, čak i do depresije te je stoga jako važno potražiti pomoć dermatologa i podijeliti te osjećaje”, poručila je dr. Brozičević

“Vrlo je važno akne ne tretirati kod kuće, u vlastitoj režiji jer se one javljaju u različitim fazama, od blagih do teških, i ključno je pronaći pravi pristup i tretman specifičnog stanja. Zato je jako važan pregled dermatologa i razgovor s pacijentom o tome kako  možemo riješiti problem. A možemo puno toga”, poručuje naša sugovornica.

“Danas postoje rješenja prilagođena svim vrstama akni i treba što prije reagirati kako bismo svi skupa krenuli u rješavanje te problematike, a to znači smiriti upalu, riješiti ili prevenirati ožiljke, poboljšati kvalitetu kože i ono što je najbitnije – educirati pacijente o tome kako njegovati kožu izvana, ali i iznutra”, zaključila je dr. Tea Brozičević.

S njom se složila još jedna riječka dermatologinja –  dr. Nirvana Skočić, rekavši da je, iako  živimo u doba kada su informacije o problemu koje čine akne dostupne svima, stručna pomoć dermatologa, barem u vidu jednog pregleda, nužna jer smo svjedoci grešaka koje pacijenti čine u svakodnevnom životu, kada sami odluče tretirati akne.

Akne u najranijoj i odrasloj dobi i netolerantna koža problematika su kojom se ova riječka dermatologinja bavi u svojoj svakodnevici te je stoga vrlo uputno poslušati njezin savjet, temeljen na dugogodišnjem iskustvu i prilikom pojave akni svakako se obratiti dermatologu.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Sponzori akcije #pokazise su poznati brendovi posvećeni brizi o koži JeuDérm, Omnibiotic, Metacare, Bioderma, Advanced Nutrition Programme, Forever Young i Novexpert, Eau Thermale Avène, Ducray, Eptaderm, Skintegra, Gloria Prirodna kozmetika i Alkmene. Partneri u projektu odabrali su proizvode koji ciljano djeluju na akne te pripremili niz pogodnosti prilikom njihove kupnje.

Ducray Keracnyl linija

Ducray je kreirao liniju Keracnyl, koja nudi rješenje kod svih problema masne kože sklone nepravilnostima – kako kod adolescenata, tako i kod odraslih. Specifičnost linije je u patentiranoj inovaciji, Myrtacine®,100% prirodnom djelatnom sastojku, izoliranom iz lista biljke mirte.
Uključuje proizvode za higijenu i njegu koji se primjenjuju kod blažih i umjerenih oblika akne; masnog sjaja kože, mitesera i prištića te kod težih oblika akni koji zahtijevaju lokalnu ili oralnu terapiju.

Skintegra linija za masnu kožu

Jeste li znali da je Skintegra 100% hrvatski proizvod? Naime, i laboratorijski razvoj i dizajn proizvoda i industrijska proizvodnja odvijaju se u Hrvatskoj. A sve je počelo jer je, inspirirana vlastitom borbom, Jelena Skendžić Ratkajec odlučila kreirati liniju za njegu problematične kože. Ubrzo je brend postao omiljen ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, a asortiman se proširio, na radost svih zaljubljenica u ove beauty specijalce.

U borbi s problematičnom kožom izdvajamo četiri Skintegrina stručnjaka – Skintegra Clarion noćni serum za eksfolijaciju, Clarion 2% BHA Cleanser, Tria Light tretmanska krema za kožu sklonu aknama i komedonima i Volcanica pročišćujuća i umirujuća maska za njegu normalne, mješovite i masne kože naši su favoriti u njezi, s kojima ne možete pogriješiti.

Pročitajte još i ...