Riješite se teških i otečenih nogu – evo kako

Ljeto volimo iz brojnih razloga: preplanula put, sporiji ritam, ljenčarenje, kosa koja se za čas osuši na zraku, sladoled….No, s visokim temperaturama dolazi i jedna ne tako omiljena pojava – otečene i teške noge. Javlja se gotovo samo kod žena, a noge nam otiču uglavnom oko gležnjeva i na stopalima. Pojava je izraženija u drugoj polovici dana i navečer, a javlja se najprije s osjećajem težine. Potom primjećujemo lagani otok, a noge mogu i pocrvenjeti te ponekad možemo osjetiti trnce.

Srećom, uz usvajanje dobrih navika i nešto malo pažnje i truda, stanje se može znatno popraviti, a osjećaj teških nogu, gotovo će nestati.

Nove, dobre navike

Kada se odmarate ili ležite na plaži, odvojite par minuta i podignite noge. Leđa neka budu na podu ili na ležaljci, a noge pod kutem od 90 stupnjeva. Idealno bi bilo u toj poziciji ostati dvadesetak minuta, ali za početak će i pet biti dovoljno. Ako imate prilike i volje, ponovite to nekoliko puta dnevno, a naročito dobar učinak ova će vježbica imati navečer, kada se noge moraju oporaviti od cjelodnevnog kretanja i opterećenja na visokim temperaturama.

Tijekom najtoplijih ljetnih dana, pokušajte izbjegavati pretjerano stajanje. Ako već morate biti na nogama, pokušajte se što više kretati, kako biste potaknuli cirkulaciju. Svakako pazite na obuću i nastojte je prilagoditi temperaturama i uvjetima u kojima radite ili se krećete. Izbjegavajte cipele s previsokim potpeticama, ali i sasvim ravne cipele. Isto vrijedi i za preuske čarape koje će ometati cirkulaciju.

Na kraju dana, kada stignete kući, počastite se kupkom od svježe (gotovo hladne) vode i krupne morske soli koja će pomoći u apsorbiranju nakupljene tekućine u nogama. Slobodno u kadu ubacite i nekoliko kockica leda. Ako ste pak u žurbi, odlično će poslužiti i hladan tuš – pojačajte mlaz i usmjerite ga na stražnjicu, bedra, listove, gležnjeve i stopala. Na svakom dijelu tijela mlaz zadržite oko minute. Ako ste na moru, dan započnite žustrom šetnjom kroz plićak – učinit će čuda za vaše noge i vrućina im neće moći ništa!

Specifična fizička aktivnost

Kretanje i sve ostale fizičke aktivnosti ključne su za uklanjanje osjećaja težine te smanjenje otoka nogu, budući da potiču mikrocirkulaciju. Za to birajte najsvježije dijelove dana – ili rano jutro ili večernje sate nakon zalaska sunca, kada temperatura padne za koji stupanj. Međutim, pazite – nisu baš sve fizičke aktivnosti preporučljive za suzbijanje problema otečenih i teških nogu. Plivanje i hodanje kroz morsku vodu najbolja je opcija, dok trčanje može donijeti suprotan učinak. Naime, to je aktivnost koja ne potiče cirkulaciju te jako opterećuje gležnjeve i stopala pa biste nakon joggiranja mogli osjetiti još jaču težinu u nogama.

Kineziolozi preporučuju i takozvani HIIT trening – High Intensity Interval Training – vrlo dinamičnu seriju vježbi kojom se aktivira metabolizam i cirkulacija. Ono što je sjajno kod ovakvog treninga je da se i po njegovu završetku nastavlja sagorijevanje masti. Uz HIIT ćete osnažiti mišiće, popraviti dotok kisika u tkiva te ćete smanjiti razinu šećera u krvi.

Prilagođena prehrana

Vjerojatno ste i sami primijetili da s dolaskom vrućih dana, imate sve manju potrebu za teškim, prženim, slanim i elaboriranim jelima. Slušajte svoje tijelo koje zbog pojačanog znojenja ima potrebu za mineralnim solima i dodatnom hidratacijom.

Smanjite unos soli pa ćete tako ublažiti i zadržavanje tekućine i pokušajte piti barem dvije litre vode dnevno. Pritom napominjemo – ne čejakte da ožednite, već preporučenu količinu vode rasporedite tijekom dana i konzumirajte je kao po zadatku. Rezultati neće izostati!

Pročitajte još i ...