Genetski test koji „sve zna“ – saznajte kako možete usporiti proces starenja

Kažu da ako želite znati kako ćete izgledati za dvadeset ili trideset godina – pogledajte kako vam izgleda majka, ili kako je u njenim godinama izgledala vaša baka.

Personalizacija anti-ageinga: koja je uloga genetike?

Ipak, pogled na obiteljsko stablo neće dati baš sve odgovore – jer su naše majke, a pogotovo bake živjele u drugačijim uvjetima, drugačijim životnim stilom, njihova je prehrana bila drugačija, a štetni vanjski utjecaji poput onečišćenja i UV zračenja danas su mnogo opasniji nego prije 30-ak godina.

Unatoč tome, jednu činjenicu ne možemo osporiti: naše je genetsko naslijeđe iznimno važan faktor, i to ne samo u aspektu prevencije bolesti, već – kako sve veći broj istraživanja pokazuje – i u prevenciji starenja. Ovakav napredan pristup anti-ageingu oslanja se na potpunu personalizaciju – a temelji se na analizi naše DNA, točnije na otkrivanju duljine naših telomera. Što su uopće telomere i što nam njihova duljina govori?

Jedan od najvećih indikatora starenja

Ako za telomere još niste čuli – vrijeme je da saznate zašto su nam u anti-age pristupu postale toliko važne. Riječ je o DNA strukturama koje se nalaze na krajevima kromosoma, a njihova je uloga sprječavanje pogrešaka koje se mogu dogoditi tijekom diobe stanica te zaštita kromosoma od vanjskih i unutarnjih oštećenja. Duljina telomera jedan je od najtočnijih biomarkera protoka vremena u tijelu. Održavanje duljine telomera omogućuje nam dulji život i odgađa pojavu bolesti.

Naše se stanice, kao što znamo, neprestano obnavljaju, dijele, odumiru i zamjenjuju novima. Pri svakoj diobi, replicira se stanična DNA – a upravo u tom procesu dolazi do skraćivanja telomera. Iz tog je razloga analiza duljine telomera izvrstan pokazatelj biološke dobi organizma – koja se često bitno razlikuje od broja svjećica na rođendanskoj torti.

Biološka dob nije isto što i kronološka dob

Kronološku dob organizma ne moramo određivati – nju nam govori godina našeg rođenja. Kad je pak biološka dob u pitanju, nju je moguće pratiti brojnim „markerima“ koji nam pokazuju koliko se naše tijelo „doima“ starim, neovisno o pravom broju naših godina. Neki od važnih indikatora biološke dobi tako su elastičnost kože, gustoća i čvrstoća kostiju, kvaliteta vida, omjer tjelesne i mišićne mase i brzina metabolizma – pa iako bi se u idealnim uvjetima one podudarale, nepovoljni utjecaji modernog načina života rezultiraju biološkom dobi koja je gotovo uvijek viša od kronološke.

Brojna istraživanja posvećena povezanosti DNA struktura i starenja organizma pokazala su direktnu povezanost preuranjenog, odnosno brzog starenja s kraćom duljinom telomera od očekivane – što znači da (osim prirodnog skraćivanja s godinama), kod nekih osoba ovi su biomarkeri jednostavno kraći nego kod ostalih.

Što to znači u kontekstu anti-ageinga? Prije svega, omogućava nam da jednostavnom analizom DNA uzorka pomoću uzimanja bukalnog brisa, saznamo duljinu naših telomera i dobijemo uvid u pravu biološku dob tijela. Što su telomeri duži, to je veća vjerojatnost da ćete duže živjeti i imati bolju zaštitu od degenerativnih bolesti.

Takav je test od sada dostupan i Hrvaticama – anti-age genetski test naziva TeloTest™ može se napraviti u zagrebačkim poliklinikama Dermaplus, Dentaderm te u Skin Health Labu, dok je u ostatku Hrvatske za sada dostupan u Poliklinici Markušić u Opatiji te u Mythos Medical Spa centru u Puli.

Proces je jednostavan, a rezultati dolaze uz konkretne upute

Kako izgleda čitav proces? Vrlo jednostavno – liječnik u jednoj od odabranih ordinacija uzet će bukalni bris (bris sluznice unutarnje strane obraza) iz kojeg će dobiti uzorak vaše DNA. Nakon unošenja vaše anamneze na online platformu, DNA uzorak poslat će u genetski laboratorij – a nakon otprilike mjesec dana, liječnik će dobiti vaš izvještaj, odnosno rezultat koji pokazuje točnu duljinu vaših telomera.

Temeljem dobivenih rezultata, liječnik će svakog pacijenta pozvati na osobno savjetovanje te mu dati personalizirane preporuke s kojima će anti-ageing postati mnogo smisleniji, a promjene u svakodnevnoj rutini bit će prilagođene upravo potrebama vašeg tijela.

S obzirom na to da u današnje vrijeme iznad svega cijenimo – praktičnost, upravo su takve i preporuke koje nakon genetskog testiranja dobivate. Kako bi učinak personaliziranog anti-ageinga bio potpun, preporuke su podijeljene u tri razine. Prva razina podrazumijeva savjetovanje vezano uz lifestyle promjene – liječnik će vam objasniti koje biste točno promjene trebali uvesti u životni stil kako biste usporili proces starenja, a ovisno o duljini vaših telomera. Savjeti se odnose na prehranu, tjelovježbu, metabolizam, ritam spavanja, ali i konzumaciju alkohola, cigareta, boravak na suncu…

Budućnost anti-ageinga je personalizacija

Druga razina savjetovanja odnosi se na konkretne preporuke za suplementiranje određenih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje našem organizmu nedostaju, a koji bi mogli usporiti proces starenje.

Treći korak potpuno je individualiziran – temeljem rezultata genetskog testa i dužine naših telomera, liječnik propisuje konkretnu recepturu sa suplementima, koje ljekarnik izrađuje u skladu s uputama liječnika. Riječ je o potpuno jedinstvenom konceptu u svijetu anti-ageinga, koji nam omogućuje da detaljno pratimo svoj proces starenja te preventivno djelujemo na ključne komponente mladolikosti.

Iako je riječ o sasvim novom konceptu, liječnici su složni oko jednog – genetsko testiranje i potpuna prilagodba terapije budućnost je industrije pomlađivanja.

Pročitajte još i ...