Je li se bolje tuširati ujutro ili navečer?

S dolaskom hladnijeg vremena, čini nam se da nema boljeg završetka napornog radnog dana od opuštajuće tople i mirisne kupke. No, budimo realne, tko za to ima vremena tijekom radnog tjedna? Osim toga, naša ekološka osviještenost jednostavno nam ne dopušta ni pomisao na toliku potrošnju vode na dnevnoj bazi pa se onda ipak odlučujemo za tuširanje. No, ostaje jedno, rekli bismo, vječno pitanje – je li se bolje tuširati ujutro ili navečer?

Regenerirajući i opuštajući tuš ima i antistresno djelovanje i nekako, naročito u hladnijem dijelu godine, bolje paše navečer. Naravno, ne postoji pravilo koje bi propisivalo najbolje vrijeme tuširanje pa su stoga obje opcije podjednako omiljene. I dok večernje tuširanje donosi opuštanje, smiraj i odličan je uvod u zdrav san, ono jutarnje je energizirajuće, osvježavajuće i odlično razbuđuje.

No, ako govorimo o higijeni i wellness učincima, večernje tuširanje ipak ima nešto više smisla. Nakon dugog dana prepunog obaveza u koji ste uključili i neku fizičku aktivnost, koža je prekrivena nevidljivim slojem prašine, česticama prljavštine, alergenima te ostacima znoja. Stoga je logično da je po dolasku kući sve to dobro temeljito ukloniti.  potrebno sve to ukloniti.

Osim toga, tu je i već spominjani opuštajući učinak – prilikom večernjeg tuširanja, čini nam se da vodom ispiremo sve napetosti i negativne misli koje su se u nama nakupile tijekom dana. Ako tome dodamo i neku kupku s eteričnim uljima – primjerice s lavandom, tamjanom ili eukaliptusom, ako u kupaonici prigušimo rasvjetu i zapalimo mirisne svijeće, imat ćemo osjećaj i učinak pravog SPA tretmana.

Ako ste ipak pobornice jutarnjeg tuširanja, svakako u njega uključite revitalizirajući učinak izmjeničnih hladnih i toplih mlazova, i to naročito na područje gležnjega, nogu i ruku. Večernje tuširanje ipak bi trebalo biti umjerenije, a temperatura srednje topla kako biste svoje tijelo, ali i um na najbolji mogući način pripremili za odlazak na počinak.

 

Pročitajte još i ...