Mislite da će peeling ‘uništiti’ vašu brončanu put? Baš suprotno – uz njega će ona trajati dulje

Iako je javna svijest o opasnosti od pretjeranog i nedovoljno opreznog izlaganja suncu sve viša, tijekom ljetovanja svi manje više težimo lijepoj brončanoj puti koja će što dulje potrajati. U tom nastojanju često griješimo pa tako vjerujemo kako preplanulu kožu moramo ‘poštedjeti’ peelinga jer bi on mogao uništiti sva naša nastojanja da pocrnimo.

No, ovdje moramo reći da je riječ o mitu kojega ćemo ovim tekstom pokušati ‘razbiti’. Naime, istina je upravo suprotna – peeling će vam pomoći da preplanulu put zadržite još dulje! On će s kože ukloniti sve mrtve stanice te će koža postati sjajna i glatka, a brončana će boja tako doći do punog izražaja.

Sve prednosti eksfolijacije

Najveća prednost peelinga je to što je koža nakon njega glatka i svilena, a to je, priznat ćete, jedan od ljepših osjećaja. No, osim toga što doista utječe na ljepotu kože, on će pozitivno djelovati i na cirkulaciju. Drugim riječima, dobar peeling tijela potaknut će pravilno funkcioniranje brojnih žila, žilica i kapilara u našem organizmu. I na kraju, ali nikako ne i manje bitno, određene vrste peelinga, udružene s odlučnim opkretima, pomoći će nam i u borbi s celulitom i mrskom narančinom korom.

A kako bi doista i u praksi pokazao sve svoje prednosti, peeling je potrebno raditi redovito te tu rutinu prilagoditi vlastitoj koži.   Ako je koža masna, preporuča se ritam od dva puta tjedno; ako je suha i osjetljiva, bit će dovoljno jednom tjedno. Ovdje valja naglasiti da i osjetljiva koža također treba redovitu eksfolijaciju.

Kako biste u potpunosti uživali u učincima peelinga, pokušajte usvojiti i neke nove pokrete. Primjerice, više pažnje, vremena i energije posvetite koljenima i laktovima jer su to zone na kojima se nakuplja najviše odumrlih stanica. Nastavite kružnim pokretima od stopala prema gore – tako ćete aktivirati cirkulaciju

Peeling iz kućne radinosti

Ako se elite priključiti sve jačem trendu izrade kozmetike u vlastitoj kuhinji, peeling je, uz domaću masku za kosu, odličan početni zadatak. Namirnice koje ćete trebati ionako već imate kod kuće – šećer (smeđi ili bijeli), maslinovo ulje i par kapi omiljenog eteričnog ulja (limun za zatezanje kože, lavanda za opuštanje) već će odraditi posao. Možete se poigrati i grubo mljevenom kavom, krupnom morskom solju, a i ulja možete varirati – svakako, najbolje će biti bademovo, ali to će prilično i poskupiti vaš konačni proizvod.

Ovako pripremljeni peeling nanesite na čistu i vlažnu kožu, utrljajte kružnim pokretima te isperite najprije mlakom, a potom hladnom vodom. Pripremljenu količinu potrošite odmah jer nije pogodna za dulje čuvanje.

U redovitu rutinu peelinga možete uključiti još neke dodatke koji će čitavo iskustvo dodatno unaprijediti. Za posve prirodni učinak, posegnite za peeling rukavicom ili za loofom. Rukavica je obično napravljena od konjske dlake i već se stoljećima koristi za poticanje cirkulacije. Odlična je stvar da uz rukavicu ne morate koristiti nikakav proizvod, a bit će vam od velike pomoći i u  borbi s celulitom.

Pročitajte još i ...