Savjeti za brz oporavak nakon estetskog zahvata

Absolutely Fabulous: The Movie (2016) Joan Collins as herself *Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 296084389, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills

Operacija nosa ili grudi, abdominoplastika, liposukcija ili blefaroplastika operacije su različitog stupnja zahtjevnosti, stoga je i oporavak od njih drukčijeg intenziteta.

Iako jedan dio oporavka svakako ovisi o individualnim karakteristikama, odnosno „od osobe do osobe“, postoje neki univerzalni savjeti koji će vam pomoći da oporavak protekne što jednostavnije.

Brazilian supermodel Gisele Bundchen in promotional and behind the scenes pictures for her own brand Gisele Intimates in their 2014 collections., Image: 212194003, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Živite zdravo

Osim što se zdravim načinom života i inače osjećamo bolje, nakon plastične operacije dobro je držati se zdravih životnih navika.

Mnogi liječnici savjetuju prestati pušiti neko vrijeme prije operacije, a toga se dobro pridržavati i za vrijeme oporavka. Zdrava hrana, izbjegavanje alkohola i kretanje koliko vam liječnik dopusti, dobar su izbor u danima oporavka.

Sredite misli

Važno je srediti misli i biti svjestan da je oporavak samo privremeno stanje koje će vrlo brzo proći, a nakon toga vam ostaje uživati u rezultatima. Pripremite se na oporavak i ostanite pozitivni.

profimedia-0186877620

Slijedite upute

Liječnik će vam sigurno nakon operacije dati detaljne upute. Pokušajte ih se pridržavati u potpunosti. Opskrbite se svime što vam je potrebno za dobar oporavak prema uputama liječnika – ako se pripremite na vrijeme, teško da će vas nešto moći iznenaditi. Ono što vam je potrebno, uvijek imajte kod kuće.

Realno sagledajte situaciju

Kada se odlučujete za plastičnu operaciju, pripremite se na to da će vam trebati oporavak. Dobro se organizirajte s poslom i obavezama.

Ako je potrebno, na vrijeme uzmite slobodne dane za operaciju i oporavak. Pokušajte se organizirati tako da izbjegavate stres taj period vremena. Nemojte se opterećivati modricama i podljevima, oni su uglavnom očekivani i brzo prođu.

Štitite kožu

Kožu je uvijek važno štititi, a osobito nakon operacije. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom i pokušajte izbjegavati jako sunce, posebice ako imate svježe ožiljke.

Pokušajte se opustiti i odmoriti

Stres igra veliku ulogu u usporavanju oporavka. Zato ga pokušajte izbjeći. Odmarajte se što više, pogledajte neki dobar film, pustite glazbu koja vas smiruje, radite stvari koje vas opuštaju fizički i psihički.

Pijte mnogo tekućine

Pijte tekućinu koja nije alkohol i ne sadrži kofein. To će pomoći svim tjelesnim funkcijama i ubrzati oporavak, a i osjećat ćete se bolje.

Pročitajte još i ...