Saxenda vs. Ozempic – važno je znati razliku!

Vjerujemo da ste i vi, upravo poput nas, a pogotovo ako ste gurman i uživate u finoj hrani, a ‘sve vam se lijepi’, često razmišljali o tome kako bi bilo sjajno da postoji lijek koji bi vam pomogao da smršavite. Znate ono, čarobna formula spakirana u tabletu, kapsulu ili injekciju koja će napraviti svoju magiju i ‘uskočiti’ onda kada dijete i vježbanje nisu dovoljni.

I upravo u situacijama kada pretilost poprimi ekstremne razmjere i konkretno ugrožava zdravlje pacijenta, potrebno je reagirati brže i konkretnije, uvođenjem farmakoterapije.

Stoga ne čudi oduševljenje koju je proizvela pojava čak dva lijeka za mršavljenje koja su doslovno ‘srušila’ svjetsko farmaceutsko tržište. Ogroman interes pojavio se i kod nas pa nisu rijetke nestašice i jednog i drugog lijeka. Oni su Ozempic i Saxenda. Iako su se pojavili u slično vrijeme i s istim ciljem, ipak se razlikuju, a u nastavku donosimo detalje.

Također, budući da ovdje nije riječ o dodacima prehrani, već o ozbiljnim lijekovima, valja naglasiti da ih nije moguće nabaviti bez liječničkog recepta i prethodnog detaljnog pregleda i krvnih pretraga.

Što je Saxenda?

Saxenda je indicirana kao dodatak dijeti sa smanjenim unosom kalorija i povećanoj fizičkoj aktivnosti za kontrolu tjelesne težine u odraslih pretilih ili bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom uz prisutnost najmanje jednog komorbiditeta povezanog s tjelesnom težinom kao što su predijabetes ili šećerna bolest tipa 2, povišeni krvni tlak ili apneja u snu.

Dolazi kao utopina za brizgalicu, a djelatna supstanca zove se liraglutid i ona oponaša prirodni hormon GLP-1 koji nastaje u crijevima. Taj hormon inače potiče gušteraču na lučenje inzulina, smanjuje apetit i usporava kretanje hrane u crijevima.

Riječ je o lijeku koji oponaša prirodne procese u organizmu, djelujući na ublažavanje osjećaja gladi i želje za hranom, odnosno pojačavanjem osjećaja sitosti,  što pak dovodi do smanjenja kalorijskog unosa, a onda, naravno i do mršavljenja. Prosječni gubitak tjelesne mase nakon godinu dana primjene ovog lijeka iznosi oko 10 %. Svakako je važno napomenuti da lijek nema značajnijih nuspojava te nije u koliziji s redovnom terapijom za kardiološke bolesti, probleme sa štitnjačom te dijabetes tipa 2.

Što je Ozempic?

Ozempic je lijek protiv šećerne bolesti koji se uz dijetalnu prehranu i tjelovježbu koristi za liječenje odraslih osoba u kojih šećerna bolest tipa 2 nije pod odgovarajućom kontrolom.

Njegova djelatna tvar zove se semaglutid i dolazi također kao injekcija, ali i kao tableta. Istraživanja su pokazala da je izuzetno učinkovit i kao lijek za mršavljenje pa je pronašao brojne pobornike i među osobama koje žele izgubiti na težini.

Koja je razlika između ova dva lijeka? 

Prema rezultatima istraživanja što ih je objavila Klinika za pretilost iz Londona( London Obesity Clinic ), ovo su ključne razlike između Saxende i Ozempica:

  1. Obje djelatne supstance ponašaju se kao prirodni hormon GLP-1, međutim, semaglutid ima dulje djelovanje.
  2. Semaglutid nije licenciran za mršavljenje, a ako i kada se to dogodi, neće se zvati Ozempic.
  3. Ozempic se uzima jednom tjedno, dok se Saxenda mora koristiti svakog dana.
  4. Istraživanja su pokazala da je semaglutid učinkovitiji u popravljanju razina šećera u krvi pa tako i u samom mršavljenju od liraglutida
  5. Pacijenti koji su uzimali semaglutid prijavili su više nuspojava, naročito mučninu i dijareju, nego pacijenti koji su koristili liraglutid.
  6. Još uvijek nije poznata cijena koju će imati semaglutid kada bude licenciran i kao lijek za mršavljenje.

Ono u čemu se stručnjaci diljem svijeta slažu jest da su oba lijeka vrlo učinkovita za mršavljenje – toliko da ih pacijenti koji se godinama bore s prekomjernom težinom, nazivaju – revolucionarnim.

Koji lijek je najbolji za vas?

Izbor pravog lijeka od ključne je važnosti u svakoj terapiji pa i kada je o mršavljenju riječ. Prema brojnim studijama koje su provedene o ovoj temi, može se zaključiti kako je Saxenda bolja opcija za osobe koje trebaju izgubiti veći broj kilograma u duljem vremenskom periodu.

S druge strane, Ozempic je bolja opcija ako želite brzo izgubiti manji broj kilograma. U svakom slučaju, valja imati na umu da se i u ovom slučaju, kao i uvijek kada se radi o izboru terapije i o ozbiljnim lijekovima, obavezno valja posavjetovati sa liječnikom, najbolje specijalistom endokrinologom koji će vam onda, ukoliko procijeni da vam je ovakav lijek potreban, izdati recept na temelju kojega ćete ga moći kupiti.

 

Pročitajte još i ...