Skincare guide za pomoć koži isušenoj terapijom protiv akni

Danas je tržište doista preplavljeno preparatima i pripravcima, ali i lijekovima namijenjenim tretiranju i liječenju akni. Stoga se pacijenti, bili oni mladi ili nešto stariji, često nađu pred velikim izazovom  jer naprosto ne znaju što odabrati. Upravo zato, eksperimentiranje s proizvodima nikako se ne preporučuje, već je najbolje na prvi znak akni, dogovoriti pregled kod dermatologa.

Nakon temeljitog pregleda kože, liječnik će utvrditi stanje vaše kože te prepisati odgovarajuću terapiju. Nekad će to biti samo drugačija rutina njege, nekad promjena prehrane, a nekad i medicinski preparati pa i lijekovi. No, što učiniti ako ste silnim pokušajima i pogreškama već iziritirali i isušili svoju kožu? Kako je ponovno možete dovesti u balans?

Kako bi trebala izgledati rutina njege za kožu koja je isušena terapijom protiv akni, pitali smo poznate dermatologinje koje sudjeluju u ovogodišnjoj inicijativi #pokazise, dr. sc. Jelenu Meštrović Štefekov i dr. Jolandu Kanižaj Rajković iz Poliklinike Sinteza.  

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta.

Besplatni pregled akni u okviru akcije #pokazise uključuje dijagnosticiranje stanja kože lica te savjetovanje oko eventualnog potrebnog liječenja. Rezervacije će biti otvorene sve do popunjavanja predviđenog broja termina, a tijekom trajanja akcije dodavat ćemo nove termine.

Kako je najbolje njegovati kožu sklonu aknama, pitali smo dermatologinju dr. sc. Jelenu Meštrović Štefekov.

dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov

“Akne generalno zahtjevaju terapiju kojoj je cilj djelovati keratolitički, sebosupresivno i protuupalno, što u konačnici često dovodi do isušivanja kože. Svaka koža, uključujući onu sklonu aknama, ima svoje osobitosti, pa terapiju i njegu treba prilagoditi upravo njoj, odnosno individualizirati ju. Netko će određeni preparat moći koristiti svakodnevno, netko ne, i to treba uvažiti, pronaći balans i kombinaciju koja odgovara upravo njemu.

No, što učiniti ako smo kožu već isušili?

“U tom slučaju uključujemo emolijense koji obnavljaju isušenu hidrolipidnu barijeru kože, isključujemo ili prorjeđujemo aplikaciju pojedinih preparata, osobito onih koji nisu ključni za rezultat terapije (poput sredstava za pranje, toniziranje i sl). U krajnjem slučaju prekidamo aktivnu terapiju akni tijekom nekoliko dana dok se koža ne oporavi, uz samoobnavljajuće emolijense. Ukoliko je terapija neadekvatna, naravno, mijenjamo je”, poručila je naša sugovornica. 

Svoj termin rezervirajte OVDJE

Dr. Jolandu Kanižaj Rajković, dermatologinju iz Poliklinike Sinteza, pitali smo kako bi trebala izgledati rutina njege kože sklone aknama koja je već isušena terapijom.

dr. Jolanda Kanižaj Rajković

“Koža sklona aknama u svojoj njezi mora imati sve korake uobičajene njege: proizvod za uklanjanje viška kreme, šminke, nečistoća koje se skupe tijekom dana; to je najčešće micelarna otopina ili pjenušavi gel za čišćenje lica kojega je potrebno koristiti navečer, nakon cijelog dana, prije apliciranja noćne njege. Noćnu njegu gotovo uvijek čine lijek ili kombinacija više lijekova, odnosno gel i ili krema koja djelotvorno umanjuje utjecaj androgenih hormona na kožu koji su uzrok pojave akni. Ponekad, zbog česte iritacije kože koju lijek čini, potrebno je na lijek nanijeti kremu koja obnavlja barijeru kože i smanjuje njezino isušivanje”, savjetuje dr. Kanižaj Rajković.

Dodaje kako bi ujutro njegu trebalo započeti umivanjem toplom vodom – gel za umivanje nije potrebno koristiti dva puta dnevno jer dodatno isušuje kožu.

“Slijedi nanošenje zaštitne kreme koja obnavlja barijeru kože tijekom dana i i potiče obnovu prirodnog faktora hidratacije kože koja može uz zaštitu imati u sebi i aktivne sastojke koji djeluju na smanjenje lučenja sebuma ili protuupalno. Njega često obuhvaća i piling koji je najčešće u lijeku u noćnoj njezi ili se dodatno uključuje, jedan do dva puta tjedno, najčešće se radi o alfa ili beta hidroksilinim kiselinama ili retinolu”, rekla je dr. Kanižaj Rajković.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njega, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

Effaclar H ISO-Biome  

Utemeljena na znanosti o mikrobiomu, Effaclar H ISO-BIOME intenzivno hidratizira masnu kožu oštećenu tretmanima isušivanja. Također, pomaže smanjiti nesavršenosti i ograničiti nastanak ožiljaka.

 

Niacinamid obnavlja i hidrira kožu, ekstrakt Orellana Pomaže smanjiti lučenje sebuma i hiperkeratinizaciju, a prebiotički sastojak Aqua Posae Filiformis osnažuje kožnu barijeru.

Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr. 

Pročitajte još i ...