Što uzrokuje stanjivanje usana i kako zadržati punoću?

Promjene koje se događaju s godinama potpuno su prirodne. Iako očekivane, ponekad se dogode prerano, a gotovo uvijek izazovu razočarenje. Jedna od takvih promjena je i stanjivanje usana koje počinje već u 20-ima. Možda vam se čini rano, no, nažalost, radi se o prirodnom procesu.

OR EDITORIAL USE ONLY. Milly Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305007534, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Na tankim usnama stanjivanje se primijeti još više

„Usne su u mladosti pune jer mlada koža sadrži puno kolagena i hijaluronske kiseline, što ih čini prirodno glatkima i punima“, za Byrdie objašnjava dermatologinja dr. Jessica Wu, dodajući kako su za punoću usana zaslužni i zubi koji su kod mladih ljudi još uvijek neistrošeni i podržavaju usne, održavajući ih ispupčenijima.

Izgled usana uvjetovan je genetskim predispozicijama. Smatra se da gornja usna kod žena maksimalnu punoću dostiže u 14. godini i takva ostaje do 16., kada počinje postupak stanjivanja. Donja usna najveći volumen dostiže s 18., nakon čega slijedi postupno smanjivanje volumena.

„Veličina i oblik usana genetski su određeni, no usne se s godinama stanjuju svima“, otkriva dr. Wu.

Ako su vaše usne prirodno manje, dodaje dr. Wu, možda ćete istanjivanje primijetiti već u kasnim 20-ima ili ranim 30-ima, u godinama kada udio kolagena i hijaluronske kiseline u organizmu počne opadati.

Sept. 20, 2015 - London, England - Topshop Unique..FASHION MODEL ON BACKSTAGE, PAP READY TO WEAR LONDON SPRING SUMMER 2016 COLLECTION , DEFILE , PRET A PORTER, FR�œHLING SOMMER FRUEHLING, ENGLANG, GREAT BRITAIN,.LONSS16, Image: 261772851, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

I životni stil utječe na veličinu usana

Dr. Wu ističe da je jedna od najvećih pogrešaka mišljenje da se stanjivanje usana događa samo pušačima.

„’Pušačke’ bore mogu se pojaviti i kod osoba koje nisu nikada pušile. Ako grizete unutrašnjost usana ili često pijete na slamku, također se pojavljuju sitne bore na usnama i oko usana.“

Osim toga, dehidracija organizma isušuje usne i čini ih podložnijima starenju, a nedovoljna briga o zubima, kao i prirodno trošenje zuba, utječu na podvlačenje usana.

Zubi se s vremenom troše, što može uzrokovati uvlačenje usana (jer one gube potporu)“, objašnjava dr. Wu.

Pročitajte i: Što je razlog Beyoncéinih sve punijih usana?

WD 1797-15 FOR EDITORIAL USE ONLY. Christian Dior. Backstage Paris Ready to wear. Spring/Summer 2010. Close up of model's mouth, wearing bright red lipstick, holding a straw between her lips. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST. ., Image: 221729921, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako održati volumen usana?

Kako biste ublažili prirodan proces istanjivanja usana i spriječili prijevremeno starenje, dr. Wu savjetuje prehranu bogatu proteinima i vitaminima, posebice vitaminom C koji je ključan u postupku sinteze kolagena. Pobrinite se da su vam usne uvijek hidratizirane i njegovane i uvijek koristite balzame sa zaštitnim faktorom.

„UV zrake razgrađuju kolagen, posebice na usnama gdje je koža vrlo tanka“, upozorava.

Ako su vam se usne već stanjile ili jednostavno želite veće usne, izvrsno rješenje su hijaluronski fileri, a dr. Wu vjerna je Restylane filerima.

„Restylane filer mekan je i gladak, stoga su rezultati vrlo prirodni“, otkriva dr. Wu, ističući kako su kod povećanja usana tehnika liječnika i kvaliteta filera od presudne važnosti.

 

Restylane Kysse filerom postižu se usne prirodne na izgled i dodir, upravo zbog njegove teksture koja se jednostavno oblikuje. Nadoknadom prirodne hijaluronske kiseline koju je s godinama za mladolik izgled potrebno nadoknaditi, usne se povećavaju, a osim povećanja volumena i pomlađivanja usana, mogu se dodatno naglasiti i konture.

„Moje pacijentice često su vrlo mlade, u 20-ima ili 30-ima, i uvijek im objasnim da mi je cilj postići usne kakve su imale sa 16 godina, a ne neprirodne usne koje izgledaju poput likova iz animirane TV serije ‘The Simpsons’“, zaključuje poznata dermatologinja.

Izvor: Byrdie

Pročitajte još i ...