Kakve usne čine lice starijim i što se događa kada se filer potpuno razgradi?

Jedan od najupečatljivijih dijelova ženskoga lica, atribut kojem dame poklanjaju mnogo pažnje i njege, simbol su senzualnosti, ženstvenosti i privlačnosti. Ne bi li se došlo do njihova potpunog savršenstva, za ženske su usne osmišljene brojne formule idealnih omjera, „prave“ debljine, poželjne dužine, ispupčenosti, ali i istaknutosti Kupidova luka. Pa iako postoje„savršeni omjeri“ kad su u pitanju proporcije, svake su usne baš poput otiska prsta – jedinstvene, a svako će lice imati svoju idealnu formulu.

Imajući na umu da su upravo pune usne simbol ženstvenosti, a volumen s godinama drastično gube, ne čudi nas činjenica da je tretman njihova povećanja i preoblikovanja najpopularniji neinvazivni estetski postupak na svijetu – istraživanja ASPS-a pokazala su da u prosjeku svakih 19 minuta netko u SAD-u poveća usne dermalnim filerima.

Stanjivanje dolazi s godinama i nije ga moguće izbjeći

Koliko god priželjkivali da je riječ o mitu, nažalost nije – usne se s godinama zaista stanjuju. Čak i ako ste u mladosti imali pune usne, ova će se promjena vidjeti, no neće drastično utjecati na ukupni izgled lica. Ipak, usne koje same po sebi nisu bile pretjerano pune, prirodnim stanjivanjem, koje dolazi s vremenom, postaju još neprimjetnije.

Tanke i suhe usne bez „punoće“ vizualno postaruju čitavo lice, a čak i najmanja promjena u njihovom volumenu i obliku može bitno doprinijeti dojmu mladolikosti.

Prirodnim procesom starenja, one gube punoću i dubinsku hidrataciju, njihove se konture smanjuju, a vertikalne bore postaju sve izraženije, što se posebno uočava pri nanošenju makeupa koji linije na usnama dodatno naglašava. Tretman hijaluronskim filerima može povećati volumen usana, naglasiti njihov obrub, korigirati asimetrije, zagladiti ih i ublažiti borice – s razlogom je riječ o jednom od najpopularnijih estetskih zahvata na svijetu.

Kendall Jenner has posted a photo on Instagram with the following remarks: alien sister @kyliejenner Twitter, 2018-07-18 10:15:41. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 378212403, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Kako izbjeći neprirodne usne?

Iako će mnogi na samu pomisao o povećanju usana zamisliti neprirodno velike usne koje su izgubile prirodne konture, stvarnost je potpuno drugačija. Da bi usne postale neprirodne i prevelike, potrebno je u njih unijeti zaista veliku količinu hijaluronskih filera, a razuman liječnik sigurno neće odmah posegnuti za velikom dozom.

Osim uz veličinu, prirodnost usana veže se i uz njihov oblik. Naime, u većini slučajeva donja je usnica prirodno voluminoznija od gornje, a ti su omjeri tek kod rijetkih žena zamijenjeni. Narušimo li pretjeranim povećanjem gornje usnice taj sklad, ona će postati pretjerano naglašena, a usne će poprimiti takozvani „duck face“, omraženi sinonim za neprirodno povećane usne.

Cilj korekcije usana nije samo povećati usne, već i uljepšati cjelokupno lice, a posebnu pozornost treba obratiti na čitavu perioralnu regiju. Primjerice, ako su brada i gornja ili donja čeljust mali, zubi i zagriz nepravilni, potrebno je razmišljati kako nadoknaditi taj nedostatak koji bitno utječe na izgled usana, jer im uskraćuje adekvatnu potporu.

Upravo se u tome krije zamka – aplikacijom prevelike količine preparata u kuteve gornje usne, kojima zapravo nedostaje potpora zbog nedovoljno velikih zubiju, postiže se neravnoteža, a usne poprimaju neprirodan izgled.

Čije usne žene žele?

Kad je u pitanju oblik usana, jednu je stvar potrebno imati na umu – odabir oblika uvelike nam ograničava vlastita anatomija. Iako su usne Angeline Jolie, Monice Bellucci i Scarlett Johansson najčešći uzori kada su u pitanju lijepe usne, naše prirodne usne, ali i cjelokupna anatomija lica, najčešće su odlučujući faktori u konačnom rezultatu povećanja usana.

Često spominjane i kao ideal ženske ljepote, „idealne“ usne možemo samo zamišljati, jer da bi tretman povećanja usana zaista popravio, a ne pokvario estetiku lica, u Poliklinici Bagatin svakim usnama pristupamo potpuno individualno, a željenu veličinu i oblik uvijek prilagođavamo crtama lica.

Prije i poslije, iz arhive dr. Tomice Bagatina

Zbog vrlo tanke kože sposobnost aplikacije je ključna

Koža na usnama sastoji se od svega 3 do 5 staničnih dijelova te je u usporedbi s kožom ostatka lica, koja ima do 16 staničnih slojeva, vrlo tanka.

Takve fizičke karakteristike usana još veći naglasak stavljaju na sposobnost pravilne aplikacije – ona se naime, mora prilagoditi debljini, duljini, ali i naglašenosti ruba usana, kako bi postignuti rezultat bio prirodan i profinjen, a projekcija usana harmonična u odnosu na profil lica. Sposobnost liječnika u ovom je slučaju presudna za željeni rezultat, baš kao i kvaliteta korištenog materijala, a u Poliklinici Bagatin za prirodni efekt povećanja usana preporučujemo Juvéderm dermalne filere iz Vycross kolekcije – Volift fileri idealni su za srednje do veće povećanje usana uz prirodne rezultate, dok se Volbella fileri zbog manje gustoće koriste za minimalno povećanje ili pak samo osvježenje i pomlađivanje usana.

S obzirom na to da je kvaliteta korištenog materijala iznimno važna, ključno je i znati koji je točno proizvod korišten, zbog čega nakon aplikacije svaka pacijentica dobiva naljepnicu s proizvoda koji je u njene usne apliciran, kao garanciju da je preparat originalan, sterilan i siguran.

Piše: Kolumnist dr. Tomica Bagatin, maksilofacijalni kirurg

Je li bol podnošljiva i koliko traju rezultati?

Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini u sastavu, Juvéderm dermalni fileri namijenjeni su upravo hidratizaciji i popunjavanju usana bez neprirodnog dojma, a pacijentice najčešće zanima je li postupak bolan te koliko traju rezultati. Odgovor koji im ponudim na oba pitanja je – ovisi.

S obzirom na to da su građene od velikog broja živčanih završetaka, usne su vrlo snažno prokrvljene, a zbog tanke kože i velikog broja živčanih završetaka, jasno je da će ubrizgavanje filera u usne biti bolnije nego kod drugih dijelova lica. Iako trenutačno neugodna, bol uvelike varira od osobe do osobe te zaista brzo prolazi, a dodatno se može ublažiti anestetskom kremom ili lokalnim anesteticima.

Trajnost rezultata varira od 6 do 18 mjeseci te najviše ovisi o brzini metabolizma, a skladni se rezultat osigurava aplikacijom ne samo u tkivo ispod kože usana, već i njihov rub, kako bi se istaknuta kontura usana zadržala čak i kada se filer počne razgrađivati.

Jedan od čestih mitova s kojim se pacijentice susreću je da usne nakon filera ostaju „rastegnute“. Da se radi o neistini, potvrđuje materijal koji se koristi pri povećanju usana. Naime, hijaluronska kiselina, koju i naše tijelo prirodno sadrži, razgrađuje se postepeno. Njezinom aplikacijom stimuliramo proizvodnju kolagena, koji s vremenom, čak i nakon razgradnje hijalurona, usnama daje čvrstoću i pomlađen izgled. Do omraženih „rastegnutih“ usana može doći jedino u slučaju aplikacije dugogodišnjih prevelikih količina filera, dok se u uobičajenim slučajevima to zasigurno neće dogoditi.

Pročitajte još i ...