Transplantacija kose – sve traženiji zahvat za kojega se odlučuju i muškarci i žene

Zdrava i lijepa kosa visoko je na listi prioriteta suvremenog čovjeka. Ona je izuzetno važan dio nas – definira nas više od ostalih fizičkih karakteristika jer imamo mogućnost izbora i boje i duljine i načina na koji je češljamo. Odabranu frizuru također možemo i radikalnije mijenjati, njome možemo javno iskazivati i neke stavove i ideje, ali i pripadnost određenoj društvenoj skupini.

Gubitak kose nitko ne prihvaća sa smiješkom. U takvim slučajevima spremno posežemo za najrazličitijim dodacima prehrani, tinkturama, šamponima ili maskama za njezino jačanje ili za poticanje njezina rasta. Tu su i različiti tretmani koji jamče konkretne pomake, a kada ništa od navedenog ne da željeni rezultat, pacijenti se odlučuju za postupak presađivanja kose kako bi, jednom za svagda riješili svoj problem prorijeđene kose ili pak već uznapredovale alopecije.

Takvih je pacijenata sve više, a među njima su i svjetske zvijezde poput glumaca Toma Hanksa i Matthewa McConaugheya, bivši američki predsjednik Donald Trump, tenisač Rafael Nadal i mnogi drugi. Svi će oni, vjerujemo, potvrditi kako su izuzetno zadovoljni rezultatima koji su puno kvalitetniji nego prije, kada su tehnike presađivanja kose bile puno invazivnije, a vrijeme oporavka puno dulje.

Sve veći interes i u Hrvatskoj

Na ovaj se zahvat odlučuje i sve više Hrvata, a jedna od omiljenih adresa na koju se pacijenti zbog toga upućuju je Poliklinika Nova u Splitu, gdje transplantaciju kose obavlja dr. Vana Kljaković Gašpić. Nakon specijalizacije iz dermatovenerologije na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, dr. Kljaković Gašpić započela je s radom u jednoj od najboljih europskih klinika za transplantaciju kose – Novohair u Kopenhagenu.

Iza sebe ima preko 1000 postupaka transplantacije kose FUE metodom, a upravo su iskustvo i broj prethodno obavljenih operacija ključni za izvrstan rezultat.

Doktoricu Kljaković Gašpić za početak smo zamolili da nam opiše kako izgleda zahvat presađivanja kose – koliko traje, je li bolan te je li potrebna anestezija.

“Po struci sam specijalistica dermatovenerologije i većinu školovanja i karijere posvetila sam trihologiji, odnosno bolestima i stanjima vlasišta i transplantaciji kose FUE metodom. Riječ je o relativno bezbolnoj metodi autotransplantacije, odnosno presađivanja vlastitih vlasi s područje gdje je kosa gusta na područje zahvaćeno alopecijom. Trajanje operacije ovisi o veličini zahvata, no u prosjeku je to od tri do šest sati. Obavlja se pod lokalnom anestezijom i sam zahvat sastoji se od tri ključna dijela – preuzimanja zdravih folikula preciznim kirurškim instrumentom promjera 0,8 do 1 milimetar, bez naknadno vidljivih ožiljaka, nakon čega slijedi selekcija i obrada preuzetih folikula i konačno najzahtjevniji dio, presađivanje folikula vlasi na dio tjemena gdje je kosa prorijeđena ili je uopće nema.

Tko su pogodni kandidati?

Prema riječima dr. Kljaković Gašpić, svaki organizam i svako vlasište posve su različiti, no kada je riječ o poodmakloj ćelavosti koja je zahvatila većinu područja tjemena, osoba ne može biti kandidat za presađivanje jer nema kvalitetnu donorsku regiju. Drugim riječima, ne postoji dovoljna količina kose koja bi se mogla preuzeti i presaditi na cijelo područje ćelavosti. Dakle, nisu svi kandidati za ovaj zahvat i potreban je pregled kako bi se utvrdilo je li osoba kandidat za presađivanje kose ili ne. Dobra je vijest da se taj pregled može obaviti i on-line, otkriva naša sugovornica.

“Kandidati za FUE transplantaciju su sve zdrave osobe čije vlasište nije većim dijelom zahvaćeno alopecijom te imaju adekvatno očuvanu donorsku regiju. Zbog djelovanja spolnih hormona i nasljednih predispozicija, ovaj problem najviše pogađa muškarce, i to najčešće na području zalistaka ili krune, dok im kosa na zatiljku i oko uha ostaje gusta. Naravno, među pacijentima imamo i žena, no važno je napomenuti da transplantacija, bez obzira na spol, nije moguća kod autoimuno uzrokovanih alopecija i opadanja kose uzrokovanog kemoterapijom, potom kod pacijenata koji su skloni razvijanju keloidnih ožiljaka i u slučaju određene vrste ožiljaka na području vlasišta koji nemaju očuvanu cirkulaciju kože. Postupak se ne preporučuje ni pacijentima koji boluju od hemofilije ili drugih poremećaja zgrušavanja krvi, kao ni u slučaju akutnih infekcija kože vlasišta. Ponekad mi se obraćaju i izrazito mladi pacijenti, no ni kod njih se postupak ne radi dok se sasvim ne razvije androgenetska alopecija”, pojasnila je dr. Kljaković Gašpić.

Nedavno je klinku Nova, upravo zbog ovog zahvata posjetio i poznati TV chef Ivan Pažanin koji je otvoreno progovorio o tome.

“Zahvat je protekao odlično, na obostrano zadovoljstvo. Jedino je interes medija koji je Ivan izazvao svojom najavom dolaska na zahvat u našu poli bio neuobičajen jer gotovo svi pacijenti traže apsolutnu diskreciju koju im u potpunosti i osiguravamo. Ivan je bio gotovo idealan pacijent zbog lokaliziranog gubitka kose na prednjem dijelu tjemena i s izrazito zdravom i gustom kosom donorske regije. Njegova je operacija prošla u vrlo ugodnoj, prijateljskoj atmosferi, bez imalo straha i s potpunim povjerenjem u moje znanje i stručnost. To naravno, pojednostavljuje čitav proces jer višesatni zahvat tijekom kojeg presadim oko 10.000 dlaka iziskuje veliku preciznost i fizički je vrlo zahtjevan”, rekla je dr. Vana Kljaković Gašpić.

Dodala je i kako je u 95% slučajeva na ovaj zahtjev dovoljno doći jednom jer većina pacijenata ima lokalizirani gubitak kose na području krune ili zalistaka. Optimalno je da se tijekom jednog postupka presadi do 4.000 takozvanih graftova, tj. oko 10.000 dlaka. Vrlo su rijetki pacijenti koji imaju nešto veće područje zahvaćeno alopecijom ali i značajnu količinu zdrave, guste kose na donorskoj regiji i u tim slučajevima se rade dvije operacije u razmaku od mjesec dana.

Oporavak i rezultati

FUE metoda neinvazivan je način presađivanja kose i pacijenti se vrlo brzo mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima, kaže dr. Vana Kljaković Gašpić.

“Na mjestu s kojeg je folikul preuzet sutradan će nastati mala krastica koja nakon par dana otpada. Što se tiče dijela na kojem je su folikuli presađeni, ono ostaje posebno osjetljivo par dana i zato se ograničenja odnose na intenzivnu tjelovježbu koje se ne preporučuje 14 dana od postupka zbog znojenja i nije preporučljivo tretirano područje izlagati jakom suncu. Dva tjedna od postupka potrebno je prati kosu posebnim šamponom te pridržavati se i ostalih uputa o održavanju higijene tretiranog područja, o čemu naše pacijente detaljno informiramo. Rezultati zahvata su trajni, što znači da jednom presađena kosa više nikada neće otpasti“.

Predvode muškarci, ali i žene su sve brojnije

Budući da je kod muškaraca adrogenetska alopecija puno učestalija nego kod žena, muškarci su i češći pacijenti kada je riječ o zahvatu presađivanja kose. Tako je i u Poliklinici Nova, otkriva dr. Kljaković Gašpić.

“Muškarci u tridesetima i četrdesetima naši su najčešći pacijenti. Presađivanje kose ovom metodom radi se i kod žena ako nije riječ o difuznom gubitku kose, odnosno o prorijeđenoj kosi po cijelom tjemenu, već o androgenetskoj alopeciji koju karakterizira lokalizirani gubitak kose, na jednom mjestu. Pacijenti nam dolaze iz cijele Hrvatske, brojni su i Hrvati koji žive u inozemstvu pa koriste vrijeme odmora u našoj zemlji da obave zahvat, a imamo i ponešto Talijana, Austrijanaca, građana susjednih država. Imali smo i nekoliko pacijenata koji su zahvat željeli obaviti što prije pa su u nedostatku slobodnih termina u Poliklinici Nova, iz Hrvatske došli u Kopenhagen, u kliniku Novohair s kojom surađujem, da ih tamo operiram”.

Uspješnost zahvata

Na pitanje može li se dogoditi da zahvat ne uspije, dr. Kljaković Gašpić odgovara kako to nije nemoguće, ali se njoj do sada još nije dogodilo.

“Ključno je zajedno s pacijentom odrediti cilj, odnosno područje transplantacije kose koje je potrebno obuhvatiti te definirati čeonu liniju rasta kose, u skladu s linijama lica i u skladu s godinama. Većina muškaraca nakon 45. godine života nema čeonu liniju rasta kose na istom mjestu kao u dvadesetima, stoga je vrlo važno da rezultat osim guste kose bude i prirodan izgled. I baš to je razlog što mi se obraćaju i pacijenti koji su presađivanje kose obavili kod nestručnih osoba, najčešće u inozemstvu i po vrlo niskoj cijeni, a onda dolaze kod nas na ‘popravak’. Kvalitetno presađena kosa ponaša se jednako kao kosa koja nije presađivana i može se normalno stilizirati, bojati i šišati”, rekla je dr. Vana Kljaković Gašpić.

Pročitajte još i ...