Trend neumivanja i maska od Nutelle: Što misle dermatolozi?

Salma Hayek

Neobična navika jutarnjeg neumivanja najnoviji je beauty trend proizašao iz Hollywooda. U posljednje vrijeme neke od poznatih glumica otkrile su tajnu dobrog izgleda, a radi se o neumivanju nakon buđenja.

Među pobornicama ovog anti-ageing trenda su glumice Kim Basinger, Salma Hayek, Kirsten Dunst i Sharon Stone. Salma Hayek savjetuje da se lice navečer dobro opere i temeljito očisti, ali se ta rutina nikada ne ponavlja ujutro. Naime, Salma kaže kako se tijekom noći koža lica obnavlja te se regeneriraju masnoće koje su potrebne da bi koža ostala mlada.

Kim Basinger

Kim Basinger dijeli isti savjet, dodajući kako je dobro i jednom mjesečno napraviti piling morskom solju.

Ovaj je trend izazvao podijeljena mišljenja, a različitog su stajališta i stručnjaci.

„Umivanjem kože uklanjamo nečistoće koje su se nakupile na kože, a posljedica su onečišćenja. Umivanje, naravno, treba biti dio svakodnevne rutine, a količina umivanja tijekom dana prvenstveno ovisi o tipu kože“, objasnila nam je dermatologinja Željana Bolanča.

Washing Face

Prema tome, objašnjava dr. Bolanča, osobe s masnom kožom umivanjem uklanjanju i prekomjernu masnoću, a često se osim vode koriste i različitim losionima, tonicima i gelovima koji dodatno isušuju kožu, i na taj način smanjuju prekomjerni sjaj i masnoću.

„Osobe s masnom kožom umivaju se i nekoliko puta dnevno, a ta brojka sigurno nije preporučljiva za osobe sa suhom ili osjetljivom kožom. Naime, oni na dodatno isušivanje, prekomjerno pranje i uklanjanje lipidnog sloja reagiraju povećanom osjetljivošću, crvenilom i iritacijom“, ističe dr. Bolanča, dodajući kako za osobe sa suhom kožom nisu pogodni losioni i tonici već obična voda, micelarne otopine i mlijeka za pranje lica.

Kate Middleton

Osim trenda jutarnjeg neumivanja, proširio se još jedna neobična beauty rutina. Radi se o maski od Nutelle koju za blistav ten koristi Kate Middleton. Njezina osobna kozmetičarka Deborah Mitchell, otkriva Harpers Bazaar, preporučila je masku od Nutelle, šećera i balzama za usne koja je ujedno i piling koji uklanja mrtve stanice kože.

Dr. Željana Bolanča smatra kako nema potrebe stavljati Nutellu na lice.

Maske od čokolade dobro su poznate, osobito u antiagingu, kao i za kožu sklonu aknama te za hidrataciju jer sadrže kakao koji je odličan antioksidans. Ipak, Nutella ga ne sadrži u dovoljnoj količini, a ima veliku količinu šećera koji može dovesti i do pogoršanja kože, tako da se vjerojatno radi o običnom pomodarstvu i želji da se koriste stvari koje drugi ne koriste“, pojasnila nam je dr. Bolanča, dodajući da joj je teško vjerovati da ljepota i blistavost kože Kate Middleton leži u stavljanju maske od Nutelle na lice.

„Mislim da je prije riječ od redovitoj njezi različitim kozmetološkim pripravcima, dobroj genetici i brojnim dermatološkim neinvazivnim zahvatima“, zaključila je dr. Bolanča.

Pročitajte još i ...