Trudnoća nakon abdominoplastike

Abdominoplastika ili popularnije „tummy tuck“, zahvat je kojim se kirurški odstranjuje višak kože i potkožnog masnog tkiva u području abdomena – na trbuhu i struku.

Jedan od najkompleksnijih zahvata

Smatra se jednim od kompleksnijih operativnih zahvata na tijelu, jer je osim kože i masnih naslaga u potkožju, potrebno korigirati i mišiće – a trbušni zid spada među najveće grupe mišića na tijelu.

O ovom zahvatu često slušamo u kontekstu „mommy makeovera“ – skupa zahvata kojima se žene podvrgavaju nakon trudnoće i poroda kako bi vratile nekadašnju figuru.

Pročitajte i: Fenomenalni rezultati abdominoplastike iz Hrvatskih poliklinika

Nije rezervirana samo za period nakon trudnoće

No, ovaj zahvat nije rezerviran samo za period nakon trudnoće – abdominoplastika se smatra jednom od najboljih opcija za korigiranje viška kože i potkožnih masnoća zaostalih nakon velikog gubitka kilograma.

Ipak – s obzirom na to da je priroda zahvata prilično kompleksa, postavlja se pitanje – preporučuje li se raditi abdominoplastiku nakon mršavljenja ako tek planiramo trudnoću? Može li ranije izvedena operacija utjecati na kasnije promjene u trudnoći?

Trudnoća nakon abdominoplastike – što je važno upamtiti?

Planirate li napraviti abdominoplastiku, ili ste se ovom zahvatu već podvrgnuli, a u budućnosti planirate trudnoću, važno je znati kako postoje neke razlike u trudnoći kod osoba koje su se podvrgnule abdominoplastici.

German fashion model Heidi Klum in the new preview pictures of her Heidi Klum HK Intimates Spring Summer 2017 lingerie collection., Image: 316780771, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Iako kirurzi ženama generalno savjetuju da se za ovaj zahvat odluče tek kada odluče da više neće imati djece, ne postoji službena preporuka po kojoj se nakon abdominoplastike ne biste smjele odlučiti na (još jednu) trudnoću. Ipak, imajte na umu kako ćete uočiti određene razlike u odnosu na „standardnu“ trudnoću.

Primjerice, trbuh će u trudnoći manje rasti – jer su tijekom zahvata trbušni mišići kirurški zategnuti te im je otežano širenje kao u regularnoj trudnoći. Pa iako ćete u tom slučaju možda osjećati više napetosti i osjećaja stezanja u području trbuha, važno je znati – nema nikakvog nepovoljnog utjecaja na rast i razvoj djeteta, jer reproduktivni organi nisu ni na koji način uključeni u zahvat. Tijekom trudnoće možete primijetiti kako je trbuh manji u profilu, jer će mišići ostati spojeni, no to ne predstavlja prepreku za zdravu trudnoću.

Što nakon trudnoće?

Druga stvar koju je potrebno upamtiti je – trudnoća će ponovno rastegnuti kožu. Iako ste zahvatom odstranili višak kože s trbuha, naša je koža nevjerojatno rastezljiva te će se preostali dio kože znatno rastegnuti kako bi trbuh mogao rasti.

Ključno je postaviti realna očekivanja od svog tijela te biti svjestan činjenice da nam trbuh nakon trudnoće može ponovno postati „bolna točka“, iako smo možda očekivali manje posljedice zbog ranije napravljene operacije.

Osim toga, može se javiti bol u trbušnim mišićima, a zbog smanjenog udjela potkožnih masnoća (koje su odstranjene operacijom), žene mogu snažnije osjetiti i pokrete djeteta. Zbog manje količine kože koja se sada mora ponovno rastegnuti, rizik od strija je povećan, no pojačanom hidratacijom i njegom kože one ne moraju postati izražen problem.

Je li nakon abdominoplastike potrebno roditi carskim rezom?

Kad je u pitanju porod, mnoge žene smatraju kako će nakon abdominoplastike morati roditi carskim rezom, no to nije točno – rez koji se izvodi tijekom abdominoplastike nema nikakve veze s reproduktivnim organima niti je zbog njega onemogućen vaginalni porod.

Što se tiče izgleda nakon poroda – kao i uvijek, stanje je individualno. Ako je povećanje kilograma tijekom trudnoće adekvatno, trbuh nakon poroda može izgledati vrlo slično onome što smo imali nakon abdominoplastike. No, dođe li do iznimnog povećanja kilograma, koža zasigurno neće izgledati napeto kao nakon operacije.

Cijena abdominoplastike u hrvatskim poliklinikama kreće se od 25 do 40 tisuća kuna.

Pročitajte još i ...