Za filere prekasno, za facelifting prerano: Kako pomladiti srednju i donju trećinu lica?

Ako smatrate da niste kandidat za cjelokupni lifting lica, a fileri i botox ne daju učinak kakav biste željeli, predstavljamo postupak kojim je moguće zategnuti kožu srednjeg i donjeg dijela lica, ukloniti višak kože i tako pomladiti lice.

Riječ je o miniliftingu lica, zahvatu čije samo ime upućuje na sličnost s faceliftingom. No, kome je namijenjen minilifting lica i kakve rezultate daje?

Eva Herzigova attending Christian Dior's Spring-Summer 2014 Ready-To-Wear collection show held at Le Musee Rodin in Paris, France, on September 27, 2013., Image: 173184996, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Srednja i donja trećina lica

Popuštanje muskulature lica i opušten tonus kože, lice koje „tone“, nabori uz rub donje vilice i naglašene nazolabijalne bore neki su od znakova starenja koji se pojavljuju s godinama. Ako svoje lice niste njegovali estetskim tretmanima ili pak često oscilirate u tjelesnoj težini, opuštena koža i oslabljen tonus gotovo su neizbježni. Minilifting lica zahvat je kojim se pomlađuju srednja i donja trećina lica, a namijenjen je za uklanjanje blagih i početnih znakova opuštanja kože, koji još nisu prikladni za klasični facelifting.

HOLLYWOOD, CA - JUNE 07: Courtney Cox (L) and Jennifer Aniston arrive at the American Film Institute's 46th Life Achievement Award Gala Tribute To George Clooney at the Dolby Theatre on June 7, 2018 in Hollywood, California. © Joe Sutter, PacificCoastNews. Los Angeles Office (PCN): +1 310.822.0419 UK Office (Photoshot): +44 (0) 20 7421 6000 sales@pacificcoastnews.com FEE MUST BE AGREED PRIOR TO USAGE

Odstranjujući manji višak kože, zahvat miniliftinga koristi se za podizanje tkiva donje trećine obraza. Tim se zateže lice, a podizanjem i učvršćivanjem lica, poprima mlađi i odmoreniji izgled te napetije konture. Rez se skriva u naboru uške i u vlasištu, a zahvat se izvodi u lokalnoj, tumescentnoj anesteziji sa sedacijom, dok oporavak traje do tjedan dana.

Za razliku od faceliftinga…

Iako zahtijeva značajno kraće vrijeme oporavka, i rezultati su, za razliku od klasičnog faceliftinga, ograničeni, a mogućnost primjene zahvata svodi se na blaže znakove starenja. Minilift je idealna metoda pomlađivanja osoba s blagim i početnim znakovima opuštanja kože na srednjoj i donjoj trećini lica, dok je kod izraženijih znakova starenja, poput značajnijeg opuštanja kože, potreban cjelokupni lifting lica.

Razvojem estetske kirurgije, razvile su se i različite tehnike izvođenja liftinga lica. Tako se pod faceliftingom podrazumijeva čitav niz zahvata među koje se uvrštava i zatezanje vrata, a nerijetko se izvodi i u kombinaciji s blefaroplastikom (podizanjem kapaka) kako bi lice bilo skladno pomlađeno, a rezultati potpuno prirodni.

Mnogi se kirurzi slažu da minilifting samo označava lifting lica za koji je „potrebno manje posla“, odnosno da je riječ o blažim znakovima starenja koji se mogu ukloniti jednostavnije u odnosu na klasični facelifting.

Vraćanje mladenačke punoće lica i pomlađivanje gornje trećine

Znakovi starenja ne obuhvaćaju samo opuštanje kože i pad tonusa lica. Smanjenje volumena obraza i brade, duboke nazolabijalne bore ili pak bore u gornjoj trećini lica, također su uobičajeni znakovi starenja.

71st Cannes Film Festival 2018, Photocall film "Everybody knows", Javier Bardem, Penelope Cruz, Ashgar Farahadi, Ricardo Darin, Barbara Lennie. 09 May 2018, Image: 371055498, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Zato se sa zahvatom miniliftinga, za bolji učinak pomlađivanja, kombiniraju različite neinvazivne metode pomlađivanja poput tretmana hijaluronskim filerima ili lipofillinga lica kojima se nadoknađuje izgubljeni volumen i vraća mladenačka punoća, dok se opuštena koža na području vrata, kao i istaknuti podbradak, mogu tretirati laserskom lipolizom.

Botox je finalni touch koji osvježava gornju regiju lica, a za potpune rezultate na raspolaganju su različiti postupci pomlađivanja kože s kojima će lice zaista zasjati mladenačkim sjajem.

Pročitajte još i ...