Najveće zablude o koži u koje morate prestati vjerovati

American actress, singer and model Leighton Meester in the photo sessiong as Biotherm«s spokesperson., Image: 188474933, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) / 06 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

O njezi i pomlađivanju kože svakodnevno nailazimo na brojne savjete, bilo od prijateljica, prodavačica u trgovinama ili medija.

Među svim tim informacijama nerijetko se nađe i koja pogrešna, a sveprisutni mitovi prenose se generacijama. Donosimo nekoliko najčešćih mitova u vezi kože.

Koža vaše majke ogledalo je vaše budućnosti?

Iako genetika igra veliku ulogu u tome kakva će koža biti, ona zasigurno nije presudna. Naime, vanjski faktori poput sunca i zagađenog zraka te individualna briga za kožu i svakodnevna njega uvelike određuju kakva će koža biti. Osim toga, ne zaboravite da geni dolaze i s očeve strane.

Czech fashion model Karolina Kurkova in the print ads for IWC watches Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 305243013, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Najbolji su organski proizvodi za kožu?

Iako nam organsko zvuči zdravije i bolje, nije istina da je ono uvijek najbolji izbor za našu kožu. Činjenica je da organski proizvodi mogu biti dobri za kožu, ali nije istina da su oni za svakoga i za svaku namjenu najbolji izbor.

Naime, organski proizvodi napravljeni su od biljnih ekstrakata koji sadrže od 10 do 100 različitih molekula. Takav sastav kosi se sa svim alergološkim studijama koje slijede naputak da na minimum treba svesti broj molekula u formulacijama, jer što je više molekula, to je veća mogućnost za alergijske reakcije. Treba imati na umu i činjenicu da organska kozmetika ima više prirodnih sastojaka zbog kojih ih je takve proizvodi teže sačuvati da se ne pokvare. To znači da formulacija organskih proizvoda sadrži i više konzervansa.

Pročitajte i: 13 stvari koje dermatolozi žele da znate

Ako u solariju postignem baznu boju, neću izgorjeti na plaži?

Sunčanje u solariju prije odlaska na more ne daje nikakvu zaštitnu bazu za buduće sunčanje. Iako će se možda opekline činiti manje, to je isključivo zbog toga što će one biti manje očite jer je koža preplanula.

English fashion model Rosie Huntington-Whiteley poses for UGG Spring 2017 collection., Image: 326969603, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Za lijepu kožu dovoljno je samo 8 čaša vode dnevno?

Iako je dovoljna konzumacija vode svakako plus za ljepotu kože, korištenje pravilne njege i proizvoda s UV zaštitom najbolji su saveznici lijepe kože.

Akne se javljaju samo u pubertetu?

Nemojte se iznenaditi ako ste već odavno izašli iz puberteta, a još vam se uvijek pojavljuju akne. Odrasle osobe u svojim 20-ima, 30-ima, 40-ima pa čak i 50-ima mogu imati akne, a kako ih tretirati, najbolje je savjetovati se s dermatologom.

Russian fashion model Natalia Vodianova stars in David Yurman Fall Winter 2016 collection., Image: 305915424, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Spavanje sa šminkom ne utječe na kvalitetu kože?

Većina makeup-a koji nanosimo začepljuje pore ili isušuje kožu. Bez obzira na to koliko ste umorni, prije spavanja je poželjno skinuti sav makeup i nečistoće s lica kako ne bi došlo do iritacije kože.

Što više proizvoda koristim, koža će biti ljepša?

Jednostavnost je uvijek najbolji izbor. Ne treba vam jako puno proizvoda za kožu, odaberite one koji vam najbolje odgovaraju i vodite računa o namijeni proizvoda i teksturi: serumi i kreme nemaju isti cilj.

Pročitajte i: Naučite razliku: Za što su kreme, a za što fluidi i serumi?

Pročitajte još i ...