7 mitova o ljepoti tena koji dokazano nisu istiniti

O njezi i pomlađivanju kože svakodnevno nailazimo na brojne savjete, bilo od prijateljica, prodavačica u trgovinama ili medija.

Među svim tim informacijama nerijetko se nađe i koja pogrešna, a sveprisutni mitovi prenose se generacijama. Donosimo nekoliko najčešćih mitova u vezi kože u koje morate prestati vjerovati.

Koža vaše majke ogledalo je vaše budućnosti?

Iako genetika igra veliku ulogu u tome kakva će koža biti, ona zasigurno nije presudna. Naime, vanjski faktori poput sunca i zagađenog zraka te individualna briga za kožu i svakodnevna njega uvelike određuju kakva će koža biti. Osim toga, ne zaboravite da geni dolaze i s očeve strane.

Najbolji su organski proizvodi za kožu?

Iako nam organsko zvuči zdravije i bolje, nije istina da je ono uvijek najbolji izbor za našu kožu. Činjenica je da organski proizvodi mogu biti dobri za kožu, ali nije istina da su oni za svakoga i za svaku namjenu najbolji izbor.

Naime, organski proizvodi napravljeni su od biljnih ekstrakata koji sadrže od 10 do 100 različitih molekula. Takav sastav kosi se sa svim alergološkim studijama koje slijede naputak da na minimum treba svesti broj molekula u formulacijama, jer što je više molekula, to je veća mogućnost za alergijske reakcije.

Treba imati na umu i činjenicu da organska kozmetika ima više prirodnih sastojaka zbog kojih ih je takve proizvode teže sačuvati da se ne pokvare. To znači da formulacija organskih proizvoda sadrži i više konzervansa.

Pročitajte i: 13 stvari koje dermatolozi žele da znate

Ako u solariju postignem baznu boju, neću izgorjeti na plaži?

Sunčanje u solariju prije odlaska na more ne daje nikakvu zaštitnu bazu za buduće sunčanje. Iako će se možda opekline činiti manje, to je isključivo zbog toga što će one biti manje očite jer je koža preplanula.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: #KeepUpTheSexy with the bra that stays up all day & all night, no straps needed. Twitter, 2018-03-13 11:32:41. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 365900724, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Za lijepu kožu dovoljno je samo 8 čaša vode dnevno?

Iako je dovoljna konzumacija vode svakako plus za ljepotu kože, korištenje pravilne njege i proizvoda s UV zaštitom najbolji su saveznici lijepe kože.

Akne se javljaju samo u pubertetu?

Nemojte se iznenaditi ako ste već odavno izašli iz puberteta, a još vam se uvijek pojavljuju akne. Odrasle osobe u svojim 20-ima, 30-ima, 40-ima pa čak i 50-ima mogu imati akne, a kako ih tretirati, najbolje je savjetovati se s dermatologom.

Russian fashion model Natalia Vodianova stars in David Yurman Fall Winter 2016 collection., Image: 305915424, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Spavanje sa šminkom ne utječe na kvalitetu kože?

Većina makeup-a koji nanosimo začepljuje pore ili isušuje kožu. Bez obzira na to koliko ste umorni, prije spavanja je poželjno skinuti sav makeup i nečistoće s lica kako ne bi došlo do iritacije kože.

Što više proizvoda koristim, koža će biti ljepša?

Jednostavnost je uvijek najbolji izbor. Ne treba vam jako puno proizvoda za kožu, odaberite one koji vam najbolje odgovaraju i vodite računa o namijeni proizvoda i teksturi: serumi i kreme nemaju isti cilj, a niti jedan sastojak neće odgovarati baš svakoj koži.

Pročitajte i: Naučite razliku: Za što su kreme, a za što fluidi i serumi?

Pročitajte još i ...