Zašto teško mršavite?

Članak piše: Dubravka Musa, mag.pharm.

Naš način života, a time i prehrana, značajno se promijenio posljednjih desetljeća te donio mnogobrojne loše posljedice: „zapadnjačka prehrana“ s previše mesa, šećera i industrijski prerađene hrane plodno je tlo za brojne civilizacijske bolesti, koje ne samo da imaju ogroman utjecaj na naše blagostanje, već i predstavljaju ogroman pritisak na zdravstveni sustav.

Metabolički sindrom – smrtonosni kvartet

Jedna od takvih, sad već široko rasprostranjenih bolesti, koja je direktna posljedica modernog načina života je metabolički sindrom. Karakterizira ga debljina s naglaskom nakupljanja masti u predjelu trbuha, visoki krvni tlak, poremećaji metabolizma lipida s povišenim vrijednostima triglicerida, ukupnog kolesterola uz istovremeno smanjen HDL kolesterol i inzulinsku rezistenciju ili dijabetes tipa 2. Ova četiri simptoma nazivaju se još i smrtonosni kvartet jer kombinacija najmanje tri od ova četiri čimbenika povećava rizik od srčanog ili moždanog udara za tri puta. Osim toga, metabolički sindrom je često povezan s drugim bolestima, kao što su kronične bolesti jetre (npr. masna jetra).

 

Svaki četvrti čovjek, bez obzira na dob ili spol, već ima metabolički sindrom, a trend je u porastu. Jedan od najvećih razloga naglog porasta ove bolesti je debljina. Pretilost, tj. patološki prekomjerna tjelesna težina je svjetska epidemija.

Novija istraživanja pokazala su da je metabolički sindrom usko povezan s crijevima i našim mikrobiomom (dinamična i složena populacija mikroba koji žive u našem probavnom traktu). Otkriveno je da mikrobiota crijeva utječe na unos kalorija, crijevnu apsorpciju, energetsku ravnotežu i imunološki status, stoga su u fokusu istraživanja strategije usmjerene na moduliranje mikrobiote u svrhu kontrole pretilosti i metaboličkih poremećaja.

 Propusna crijeva kao početna točka

„Zapadnjačka prehrana“ nedvojbeno negativno utječe na crijevnu floru i često rezultira povećanom propusnošću crijeva. To je vidljivo kod bolesnika s dijabetesom i prekomjernom tjelesnom težinom, kao i kod osoba s masnom jetrom. Ova poremećena funkcija naše crijevne barijere znači da toksini mogu prodrijeti iz crijeva u tijelo, što može dovesti do poremećaja u metabolizmu šećera i masti te pokrenuti negativnu spiralu koja dovodi do sve većeg debljanja.

Sastav crijevnog mikrobioma stoga je rezultat međusobne interakcije između čovjeka i stanovnika njegovih crijeva. I sastav mikrobioma i propusnost crijevne flore određuju prehrana, stres, bolesti i lijekovi (npr. antibiotici).  Ako se ljudi zdravo i uravnoteženo hrane, u crijevima se naseljavaju pretežno „dobre” bakterije. S druge strane, bakterije zaslužne za debljanje, osjećaju se posebno ugodno u crijevima koja moraju prerađivati ​​puno hrane bogate šećerom i masnoćama. Posljednjih godina brojna istraživanja potvrđuju važnost crijevne flore za tjelesnu težinu i metaboličke procese. Rana intervencija u obliku pozitivne promjene u mikrobiomu može poboljšati različite metaboličke procese.

Dobre bakterije kao saveznik metabolizma

Novije studije tako pokazuju da su određeni prebiotici i probiotici koji utječu na poboljšanje sastava crijevnog mikrobioma, uspješni u promicanju mršavljenja kod pretilosti uzrokovane prehranom ili dijabetesom.

OMNi-BiOTiC® METAtox  je sinbiotik koji sadrži devet posebno kombiniranih živih „dobrih“ bakterija (probiotik) i posebna dijetalna vlakna (prebiotik), koja omogućuju veću aktivaciju i rast bakterijskih sojeva. Sinbiotik OMNi-BiOTiC® METAtox znanstveno je dokazan kliničkim studijama koje su pokazale da pozitivno utječe na sastav crijevne flore, funkciju crijevne barijere, a time posljedično i na metabolizam. Više o proizvodu pročitajte OVDJE.

Ključni čimbenik ovih metaboličkih poremećaja još uvijek je održavanje zdrave tjelesne težine, uz odgovarajuću tjelovježbu i uravnoteženu prehranu koja naglašava svježe sezonske namirnice. Na putu povratka organizma do ravnoteže, crijeva predstavljaju početnu stanicu, pri čemu primjena kvalitetnog probiotika, tj. sinbiotika ima značajnu dodatnu vrijednost i može pomoći pacijentima da vode zdraviji život.


 

OMNi-BiOTiC® sinbiotici dokazani su kliničkim studijama i slijede kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog gastroenterološkog društva, a mogu se pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te odabranim DM prodavaonicama, kao i na web stranici Instituta AllergoSan – www.omni-biotic.hr.

 

Pročitajte još i ...