Znate li da vas uredski posao postaruje? Evo kako poništiti taj efekt

Otkad je prije dvadesetak godina započela era svakodnevnog korištenja mobilnih telefona i prijenosnih računala, o štetnim posljedicama tehnologije nismo pretjerano razmišljali.

Šteti li nam svakodnevna izloženost mobitelu i računalu?

Volimo stvari koje su praktične i život nam čine barem malo lakšim i manje stresnim – no jesmo li pojačanom upotrebom elektroničkih uređaja zapravo doprinijeli ubrzanom starenju?

Iako o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja slušamo na svakom koraku, UVA i UVB zračenje nije jedino koje našoj koži može znatno naštetiti.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. British model Stella Maxwell. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263351183, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Sve više prašine posljednjih godina podiže rasprava o štetnosti zračenja koje dopire iz elektroničkih uređaja kojima smo svakodnevno okruženi. Poznatije pod nazivom „plavo svijetlo“, riječ je o spektru vidljive svjetlosti valne duljine od 380 do 500 nanometara, koje produženim izlaganjem šteti koži – brojne su studije pokazale da izloženost plavom svjetlu s elektroničkih uređaja poput mobilnih telefona i računala inducira oksidativni stres i prerano starenje kože.

Koža brže stari i gubi prirodnu zaštitu

Ipak, Uriage se ovog puta, uz standardnu UVA i UVB zaštitu, fokusirao na spektar vidljive svjetlosti i njen najštetniji dio – plavu svjetlost.

Istraživanja su pokazala kako se svakodnevna dugotrajna izloženost plavoj svjetlosti pokazala iznimno štetnom za kožu, i to u više segmenata – uzrokuje promjene u pigmentaciji, slabljenje prirodne zaštitne barijere, ali i povećanu sklonost upalama. Jednostavnije rečeno – plava svjetlost potiče stresore u koži koju uzrokuju fotostarenje i gubljenje ključnih gradivnih elemenata kože.

Milenijalci u mobitel pogledaju više od 150 puta dnevno?

Koliko vremena provodimo ispred računala i mobitela? Statistike pokazuju da generacija milenijalaca – što zbog poslovnih, a što zbog privatnih razloga – dnevno u pametni telefon pogleda barem 150 puta, što ih automatski svrstava u rizičnu skupinu kad je izlaganje plavoj svjetlosti u pitanju.

Barbara Palvin CANNES: 24 th amfAR Gala, Cannes, France - 25 May 2017, Image: 333624460, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Iako ne uzrokuje mutacije DNA poput sunčevog zračenja te neće uzrokovati karcinom kože, njen je učinak vrlo štetan – potiče stvaranje enzima koji oštećuju kolagenska vlakna i smanjuju proizvodnju novog kolagena. Osim toga, ove valne duljine svjetlosti stimuliraju tirozin i proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija, čak i više od UV svjetlosti.

S obzirom na to da nam način života ne dopušta odmicanje od elektroničkih uređaja, zanimalo nas je kako se od njihovog štetnog utjecaja zaštititi – a odgovor smo pronašli u liniji vrhunskog dermokozmetičkog brenda Uriage, nazvanoj Age Protect.

Uriage Age Protect Multi-action krema sadrži hidratizirajući kompleks Shea maslaca, skvalana iz maslina i biljnih kompleksa, a karakterizira je snažno djelovanje na smanjenje bora i učvršćivanje kože. Sadrži inovativni kompleks nazvan „Blue Light Barrier“, koji djeluje kao štit između stanica kože i štetnih učinaka plave svjetlosti koju emitira sunce, ali i elektronički uređaji.

Iako je koži svake osobe potrebna zaštita od štetnog učinka plave svjetlosti, znamo da ne možemo svaku kožu njegovati istom kremom, pa se unutar Age Protect linije možete odlučiti između čak sedam proizvoda – dnevne kreme u varijanti s ili bez SPF-a, seruma, fluida za masnu kožu, noćne detox njege i kreme za njegu područja oko očiju.

Uriage Age Protect multi-intenzivni serum s dvostrukim učinkom znatno pojačava djelovanje kreme, a bazira se na kombinaciji hijaluronske kiseline i retinola. Zahvaljujući dvostrukoj koncentraciji aktivnih sastojaka, serum istovremeno djeluje i na znakove starenja, ali i na svakodnevne čimbenike koji oštećuju kožu, poput plave LED svjetlosti, UV zraka, onečišćenja, stresa i umora.

Novi Uriage serum prilagođen je svim tipovima kože te djeluje protiv znakova starenja kože kao što su bore i borice, opuštenost kože, gubitak čvrstoće i popunjenosti, ali i prevenira nastanak tamnih mrlja na koži.

Kad su u pitanju oči, mnogo se više istraživanja usredotočilo baš na ovu regiju – negativan utjecaj plavog spektra svjetlosti najvidljiviji je upravo na tankoj koži oko očiju.

Uriage Age Protect Multi action krema za područje oko očiju namijenjena je tretiranju svih znakova starenja i umora na delikatnom području oko očiju.

Istovremeno djeluje protiv sitnih borica, tamnih podočnjaka, ali i opuštenosti kože kapaka te jutarnje natečenosti i jastučića na kapcima.

Zahvaljujući vrlo finoj, kremastoj teksturi, u trenu hrani i osvježava kožu, vidno pomlađujući oči i rješavajući se umornog, tužnog izgleda.

Pročitajte još i ...